Blog Online Fitness

Jak jíst, abychom stihli formu do plavek?
Zdravě v kuchyni

Jak jíst, abychom stihli formu do plavek?

09.07.2016
Všude na nás čeká mnoho pokušení, které nám přidávají kila navíc, ale léto je už v plném proudu a my chceme shodit ještě nějaká ta kila do bikin. Jak na to?

Online Fitness

 

V minulém článku (zde) jsme se dozvěděli, jak cvičit, aby naše shazování bylo efektivnější, ale bez správného stravování to bohužel bude i nadále pomalá cesta.

 

Co nejíst?

Rozhodně ze svého jídelníčku vyškrtneme: sladkosti, fast foody, jídlo smažené v litrech tuku, brambůrky, tyčinky a jiné nezdravé pochutiny. Dále se vyhneme potravinám, které jsou vyloženě tučného charakteru – bůček, sádlo, tučné jogurty, a podobně. Nebudeme pít slazené limonády, slazené džusy a litry kávy.

 

Co omezit?

Pokud chceme stihnout plavky, tak bychom měli omezit příjem sacharidů, což je pečivo, přílohy k hlavnímu jídlu a kilogramy ovoce.

 

Sacharidy nejsou pro naše tělo špatné, ale musíme je konzumovat v rozumné míře a ve vhodnou dobu. Většina lidí bývá nejvíce aktivní v ranních a dopoledních hodinách a přesně v tuto dobu bychom měli jíst sacharidy. Ve zbytku dne by se náš jídelníček měl skládat převážně z bílkovin (maso, ryby, vejce, tvarohy, jogurty, atd.) a zeleniny, která nás dostatečně zasytí.

 

Online Fitness

 

Co přidat?

Jak už bylo zmíněno, tak bychom měli výrazně přidat zeleniny a bílkovin. Pokud nejsme zrovna příznivci masa, tak se poohlédneme po sóji, tofu a podobných potravinách, které mají velký obsah bílkovin. Zeleninu bychom měli jíst ke každému jídlu, protože je našemu tělu prospěšná, pročišťuje jej, dodává nám vitamíny, zasytí a hlavně bude brzdit i naše chutě.

 

Dále musíme přidat spousty čisté vody nebo ještě lépe vodu s vymačkaným citrónem. Sklenku vody bychom měli vypít každou hodinu, a pokud je venku velké horko, tak pro jistotu dvě sklenky. Dále určitě nebudeme zapomínat na sklenku vody před a po každém jídle. Budeme se cítit po jídle plnější, svěžejší a bude se nám lépe trávit.

 

Jak to dokázat?

Starou osvědčenou metodou krabiček, protože kdo je připraven, není hladem překvapen. Pokud si nachystáme krabičky s jídlem na několik dní dopředu, tak nebudeme muset následující dny složitě vymýšlet, co sníme a ušetříme čas nevařením. Krabičky si důkladně popíšeme, abychom věděli, po které vždy sáhnout a vše naskládáme do lednice. Pokud se poctivě budeme držet pouze jídla z krabiček, a budeme poctivě cvičit, tak kila půjdou rychle dolů.

 

Co jíst?

Jistě nás napadne spousta jiných variant, které do jídelníčku zařadit, pro ukázku ty nejběžnější.

Snídaně

- celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou

- ovesné vločky s jogurtem nebo mlékem

- vejce s celozrnným chlebem

- palačinky z banánu a vejce

 

Svačinka

- trocha ovoce

- bílý jogurt

- nastrouhaná mrkev s jablkem

- proteinový nápoj

 

Oběd

- maso se zeleninou

- ryba se zeleninou

- celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou

- sója se zeleninou

- tortilla s masem a zeleninou

 

Svačina

- vejce

- tvaroh

- proteinový nápoj

- ořechy

 

Večeře

- maso se zeleninou

- ryba se zeleninou

- sója se zeleninou

- vejce

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru