Blog Online Fitness

Jak jíst, abychom stihli formu do plavek?
Zdravě v kuchyni

Jak jíst, abychom stihli formu do plavek?

09.07.2016
Všude na nás čeká mnoho pokušení, které nám přidávají kila navíc, ale léto je už v plném proudu a my chceme shodit ještě nějaká ta kila do bikin. Jak na to?

Online Fitness

 

V minulém článku (zde) jsme se dozvěděli, jak cvičit, aby naše shazování bylo efektivnější, ale bez správného stravování to bohužel bude i nadále pomalá cesta.

 

Co nejíst?

Rozhodně ze svého jídelníčku vyškrtneme: sladkosti, fast foody, jídlo smažené v litrech tuku, brambůrky, tyčinky a jiné nezdravé pochutiny. Dále se vyhneme potravinám, které jsou vyloženě tučného charakteru – bůček, sádlo, tučné jogurty, a podobně. Nebudeme pít slazené limonády, slazené džusy a litry kávy.

 

Co omezit?

Pokud chceme stihnout plavky, tak bychom měli omezit příjem sacharidů, což je pečivo, přílohy k hlavnímu jídlu a kilogramy ovoce.

 

Sacharidy nejsou pro naše tělo špatné, ale musíme je konzumovat v rozumné míře a ve vhodnou dobu. Většina lidí bývá nejvíce aktivní v ranních a dopoledních hodinách a přesně v tuto dobu bychom měli jíst sacharidy. Ve zbytku dne by se náš jídelníček měl skládat převážně z bílkovin (maso, ryby, vejce, tvarohy, jogurty, atd.) a zeleniny, která nás dostatečně zasytí.

 

Online Fitness

 

Co přidat?

Jak už bylo zmíněno, tak bychom měli výrazně přidat zeleniny a bílkovin. Pokud nejsme zrovna příznivci masa, tak se poohlédneme po sóji, tofu a podobných potravinách, které mají velký obsah bílkovin. Zeleninu bychom měli jíst ke každému jídlu, protože je našemu tělu prospěšná, pročišťuje jej, dodává nám vitamíny, zasytí a hlavně bude brzdit i naše chutě.

 

Dále musíme přidat spousty čisté vody nebo ještě lépe vodu s vymačkaným citrónem. Sklenku vody bychom měli vypít každou hodinu, a pokud je venku velké horko, tak pro jistotu dvě sklenky. Dále určitě nebudeme zapomínat na sklenku vody před a po každém jídle. Budeme se cítit po jídle plnější, svěžejší a bude se nám lépe trávit.

 

Jak to dokázat?

Starou osvědčenou metodou krabiček, protože kdo je připraven, není hladem překvapen. Pokud si nachystáme krabičky s jídlem na několik dní dopředu, tak nebudeme muset následující dny složitě vymýšlet, co sníme a ušetříme čas nevařením. Krabičky si důkladně popíšeme, abychom věděli, po které vždy sáhnout a vše naskládáme do lednice. Pokud se poctivě budeme držet pouze jídla z krabiček, a budeme poctivě cvičit, tak kila půjdou rychle dolů.

 

Co jíst?

Jistě nás napadne spousta jiných variant, které do jídelníčku zařadit, pro ukázku ty nejběžnější.

Snídaně

- celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou

- ovesné vločky s jogurtem nebo mlékem

- vejce s celozrnným chlebem

- palačinky z banánu a vejce

 

Svačinka

- trocha ovoce

- bílý jogurt

- nastrouhaná mrkev s jablkem

- proteinový nápoj

 

Oběd

- maso se zeleninou

- ryba se zeleninou

- celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou

- sója se zeleninou

- tortilla s masem a zeleninou

 

Svačina

- vejce

- tvaroh

- proteinový nápoj

- ořechy

 

Večeře

- maso se zeleninou

- ryba se zeleninou

- sója se zeleninou

- vejce

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru