Blog Online Fitness

Jak na zdravý redukční jídelníček?
Zdravě v kuchyni

Jak na zdravý redukční jídelníček?

03.07.2015
Otázka, kterou mi nejčastěji pokládají mí klienti a vlastně nejen ti, ale i mé kamarádky, zní vždycky takhle: “Hele a jak mám teda jíst? A co můžu? A kolikrát denně?” A proto jsem se rozhodla alespoň přiblížit, jak na takový zdravý redukční jídelníček :)

Všechny diety, které jsem kdy držela, jsem samozřejmě vyzkoušela nejdřív na sobě a tahle mi sedí nejvíc :) Nepozoruji žádný jojo efekt, i když co je vlastně jojo efekt, je logické, že když budete držet dietu a po skončení se začnete cpát koblihami a knedlíky s omáčkou, zase přiberete. Neexistuje dieta, kdy zhubnete a už nikdy nepřiberete ať se cpete čímkoli :) Já vím, škoda… taky miluji sladké. Není nad čerstvý croiassant s máslem a marmeládou, k tomu pomerančový džus a výborná káva, stop stop stop, kam jsem se to dostala :) Žádný croiassant, žádný džus! Káva, ovoce, bílý jogurt :) To můžeme, pokud chceme mít svou vysněnou postavu :) Takže…

Online Fitness

Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů a následné zvýšení konzumace bílkovin. Více než hlídání obsahu tuků je důležité při hubnutí dávat si pozor na sacharidy. Praxe začala odhalovat nové skutečnosti a je jisté, že při výběru sacharidů budeme muset brát v úvahu jejich glykemický index = GI.

Tedy schopnost ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykémie). Při hubnutí je tedy důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI.

Velmi důležitou roli hraje poměr základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) – bílkoviny ani tuky nemají schopnost ovlivnit vylučování inzulínu. Pokud sníme určitou potravinu samotnou, bude glykemický index jiný než když ji zkombinujeme s dalšími potravinami – obsah tuků a bílkovin snižuje hodnotu GI (zpomalují vyprazdňování žaludku, a tudíž i následné vstřebávání cukru z přijatého jídla). Proto se doporučuje kombinovat v rámci jednoho jídla potraviny obsahující sacharidy a potraviny s vyšším obsahem bílkovin a tuků (maso, mléčné výrobky, zelenina).

Pokud strava obsahuje dostatečné množství vlákniny, sníží se glykemický index. Vláknina obecně zpomaluje vstřebávání cukrů. Podobné vlastnosti má i tepelně nezpracovaný škrob (vařené brambory, loupaná rýže popř. těstoviny mají mnohem vyšší GI než např. některé obiloviny).

Pro většinu lidí není snadné sestavit si jídelníček, který jim umožňuje zdravě zhubnout, udržet si stabilní hmotnost či zvýšit objem svalové hmoty, proto se nebojte využít odborných poradců.

Ty můžete oslovit i na našich stránkách www.onlinefitness.cz :)

Takže co vám tedy brání nastartovat se, začít cvičit a upravit si jídelníček? Já osobně myslím, že nic :) Všechno už víte, tak s chutí do toho!

Vaše Denisa :)

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru