Blog Online Fitness

Jak si vyrobit svůj vlastní lahodný hummus
Zdravě v kuchyni

Jak si vyrobit svůj vlastní lahodný hummus

05.03.2015
Tento vegetariánský dip je oblíbenou pochoutkou plnou proteinů a vlákniny. Můžete si jej dopřávat jen tak s pitta chlebem nebo s další vegetariánskou pochoutkou z cizrny - falafelem. Recept je velice snadný a zvládne jej opravdu každý, tak s chutí do toho.

Online Fitness

Co budete potřebovat: Základní surovinou je římský hrách (cizrna). Tu lze obstarat již hotovou v plechovce nebo se můžete pustit do její přípravy vlastními silami. K dostání je i v bio kvalitě. Před vařením je potřeba luštěninu alespoň na 10 hodin namočit do vody, kterou před samotným vařením vyměníme. Vodu nesolíme a přidat můžeme také mořskou řasu (např. Wakame), je bez zápachu, obohatí cizrnu o minerály a učiní ji lépe stravitelnou. Vařit můžete v tlakovém hrnci a pokud jej nemáte zabere vaření v běžném hrnci asi 40 minut.

Zbytek receptu je velice jednoduchý: Uvařenou cizrnu (150-200 g) smícháme s pastou tahini (sezamová pasta – k dostání v obchodech se zdravou výživou), budete potřebovat jen 100 ml a nemusíte se bát zbytek se vám v lednici do příště nezkazí. Dále přidáme trochu vody, díky tomu získá humus vláčnější konzistenci, také 2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, římský kmín (nejlépe před použitím rozdrtit v hmožďíři, aby se uvolnilo aroma) a šťávu z půlky citrónu. Na dochucení můžeme přidat také 2 stroužky prolisovaného česneku.

Všechny ingredience je v tuto chvíli potřeba s pomocí kuchyňského robotu rozmixovat tak, aby vznikla pomazánka ne příliš tuhá, dle potřeby lze přidat vodu, aby se vám ve finále dobře roztírala.

Humus si můžete připravit přesně podle vlastních preferencí, co se týče množství jednotlivých ingrediencí. Orientačně tedy budete potřebovat:

150-200 g cizrny

100 ml sezamové pasty tahini

Sůl

Římský kmín - drcený

2 stroužky prolisovaného česneku

2 lžíce panenského olivového oleje

Citrónovou šťávu

Vodu dle potřeby 50-100 ml

Na ozdobení před podáváním si můžete nechat několik kousků nerozmixované cizrny nebo použít k tomuto účelu řecké olivy. Misku s humusem nakonec doplňte olivovým olejem.

Tato výborná a hlavně zdravá lahůdka může být podávána jako předkrm nebo svačinka se zeleninou a pitta chlebem.

Dobrou chuť!

Zdroj: tým OnlineFitness.cz

online fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru