Blog Online Fitness

Jak vidí Online Fitness bloggerka Zelená Fazolka?
Fitness

Jak vidí Online Fitness bloggerka Zelená Fazolka?

02.05.2017
Ne všichni z nás preferují cvičení ve fitness centru nebo venku. Ať už máte málo času, nebo jen neradi cvičíte ve společnosti ostatních, mám pro vás zajímavou webovou stránku. Určitě se mezi vámi najdou i takoví, kteří si na cvičení nenajdou čas, pokud to nemají naplánované ve svém diáři. Právě pro ty z vás jsou určené živé fitness lekce.

 

Online Fitness

Jednou ze stránek, které v ČR online fitness lekce nabízí, je onlinefitness.cz. Sama doma cvičím, a to obvykle podle cvičebních programů Shaun T. Člověk si tak nemusí vymýšlet trénink sám a vybere si video, na které má zrovna náladu. Pokud ale nemáte videí tolik, časem se můžou omrzet. A právě proto jsem pátrala po jiných možnostech na internetu. V rámci sepisování článků Trendy ve fitness v roce 2017 jsem psala o živých lekcích, a proto mi to nedalo a vyzkoušela jsem si měsíční členství na stránkách onlinefitness, abych se s vámi mohla podělit o svou zkušenost.

V čem tedy online lekce spočívají? V rámci stránek se zaregistrujete a předplatíte si buď členství na měsíc, čtvrtletí nebo rok, v rámci kterého si můžete rezervovat jednu lekci denně. Opakované členství umožňuje sledování všech živých lekcí zcela neomezeně. Nebo si můžete zakoupit kredity, které směníte za vybranou lekci (1 kredit = 1 lekce). V rámci některých členství máte navíc přístup k TOP lekcím jednotlivých trenérů, které si můžete kdykoliv zacvičit.

Pokud se tedy na nějakou z pravidelně se konajících lekcí zaregistrujete, pak se vám zpřístupní online streaming dané lekce v konkrétní čas. Trenér tedy cvičí sám ve studiu a předcvičuje všem, které si lekci zarezervovali. Samotný streaming začíná několik málo minut před jejím začátkem a jeho záznam máte k dispozici do dalšího dne do půlnoci.

 

 

V čem je tedy výhoda? Na začátku týdne se můžete podívat, jaké lekce stránky nabízí a zarezervovat si jr podle vašeho času. Budete mít tak motivaci nesedět doma, ale zapnout si v daný čas online streaming a cvičit v pohodlí svého domova. Samozřejmě, lekci za vás nikdo neodcvičí, ale už je to přeci jen nějaký termín, který musíte dodržet. Výhodou je také to, že pokud vám přesný čas nevyhovuje, můžete si lekci pustit, až přijdete z práce nebo druhý den. Další výhodou je, že za lekci zaplatíte zlomek ceny, kterou byste platili za skupinovou lekci ve fitness centru. Je pravdou, že vám trenér neopraví chyby, které děláte, ale většina trenérů často upozorňuje na časté chyby.

 

Online Fitness

 

Navíc zacvičit si můžete kdekoliv, kde budete mít internet. Nemusíte být tak limitování bytem, ale můžete v létě vyjít ven na zahradu nebo si zacvičit na dovolené. Nevýhodu mají tedy jen ti, kteří nemají k dispozici rychlé internetové připojení. Během měsíce se mi ale ani jednou nestalo, že by mi internetové připojení jakýmkoliv způsobem znepříjemnilo cvičení.

Cvičení s onlinefitness proto hodnotím velmi pozitivně. Myslím, že ho ocení všichni, kteří cvičí rádi doma, nechtějí utrácet peníze za skupinové lekce a ztrácet čas cestováním. Pokud jste ale už spíše pokročilí a sportování je pro vás denním chlebem, pak na onlinefitness příliš výzvu nenajdete. Je určen spíše pro začátečníky a mírně pokročilé. Pro velmi aktivní sportovce jde spíše o doplňkové cvičení.

Onlinefitness nabízí různé druhy cvičení: body rock, body styling, cvičení na míči, břicho express, břicho-zadek-nohy, břišní pekáč, dokonalý zadeček, dance workout, cvičení pro začátečníky, funkční trénink bodyweight, gravid jóga, HIIT, kruhový trénink, pilates, port de bras, power jóga problémové partie, spalovačka, spalovačka express, štíhlá jóga, strečink, štíhlá joga, tabata nebo vinyasa jóga. Délka lekce je obvykle 40-45 minut. Express lekce trvají 20-25 minut. Pro většinu lekcí vám bude stačit jen podložka. Některé lekce ale zahrnují například míč, činky (můžete nahradit naplněnými PET lahvemi s vodou) nebo švihadlo, bez kterého si také poradíte.

A teď už k jednotlivým lekcím, které jsem vyzkoušela.

 

HIIT (Veronika)

Veronika je velmi sympatická slečna, kterou znám z jejího blogu. Právě díky ní jsem se ke stránkám onlinefitness dostala. Měla jsem jí možnost i osobně potkat při jednom setkání blogerů v Praze. Lekce je určena pro začátečníky a (mírně) pokročilé. HIIT je intervalový trénink o vysoké intenzitě. Nicméně se nemusíte bát, že byste lekci nezvládli. Cviky nebyly technicky náročné. Začátečníci si jistě poradí a vydatně si zacvičí. Lekce zahrnuje jak kardio cvičení, tak i posilovací cviky, které se střídají v 2-3 kolech. Na konci lekce vás čeká závěrečné protažení. Lekce trvala 40-45 min a byla prokládaná většími, či menším pauzami mezi jednotlivými sadami cviků. Osobně bych pauzy mezi cvičeními zkrátila, ale celkově se mi tato lekce líbila.

 

 

BodyRock (Zuzana)

I tato lekce trvala asi 40-45 minut. Stejně jako HIIT trénink je i tento trénink intervalový. Na začátku je rozběhání a rozskákání, abyste se rozehřáli a zvýšili trochu tep. Pak už následuje obvykle 10 opakování různých posilovacích cviků například na břicho vleže nebo ve vzporu na rukou, které se provádí po 3 sériích. Na lekci se mi líbilo, že cvičení bylo dynamické po celou dobu. Je o něco náročnější než HIIT s Veronikou. Navíc  některé cviky byly technicky složitější, proto bych tuto lekci nedoporučila úplným začátečníkům, ale mírně pokročilým a i pokročilým se bude líbit. Tato lekce mě bavila. Byla dynamická, náročnější, vyzkoušela jsem si zajímavé cviky na posílení a skvěle jsem si zacvičila.

 

Břicho Express (Silvia)

Břicho express se vám bude hodit, když budete mít jen krátkou chvíli na to, abyste si zacvičili. Lekce trvá jen 25 minut. Na začátku vás čeká lehké rozehřátí. Pak už přejdete k samotnému posilování břicha. První byly cviky prováděné ve vzporu na rukou a ve vzporu na straně. Další série cviků se prováděla vleže na zádech, kdy jsme nohami opisovali kruhy ve vzduchu. Všechny tyto cviky nebyly technicky náročné a věřím, že ty, kteří nemají břišní svaly procvičené, příjemně potrápí. Součástí poslední série byly cviky typu sed-leh, při kterých jsem cítila pálení břišní svalů i já sama. Byly zaměřené především na procvičení horní části břicha. Lektorka mi byla velmi sympatická a cvičení se mi líbilo natolik, že bych si ho ráda ještě zopakovala.

 

Tabata (Filip)

Tabata je opět intervalové cvičení, kdy provádíte daný cvik po pevně stanovenou dobu a mezi jednotlivými cviky je zas pevně stanovená pauza. Různé tabaty se mohou podle této délky lišit. Filip cvičí cvik 20s a mezi cviky dává 10s pauzu. Na začátku lekce vás čeká rozehřátí a lehké protažení. Pak už se pustíte do samotné tabaty. Každý cvik budete provádět ve 4 sériích, a to rovnou za sebou. Tyto cviky jsou vždy dva, takže po 8 sériích vás čeká delší pauza. Součástí tohoto tréninku byly například dřepy, dřepy s výskokem, kliky, cviky na břišní svaly, cvik ve vzporu na rukou, výpady nebo angličáky. Tato lekce může vyhovovat jak začátečníkům, jelikož cviky nejsou nijak technicky náročné a existují jejich jednodušší varianty, jako například kliky s nohami na zemi apod. Ale na své si můžou přijít i pokročilí, pokud přidají na intenzitě provádění jednotlivých cviků, popř. si zvolí naopak složitější variantu cviků. Na konci vás čeká krátké protažení. Lekce se mi velmi líbila a ráda bych si ji zopakovala.

 

Spalovačka Express (Aleks)

Jak už název napovídá, jedná se o krátkou lekci (20-25 minut), při které si zvýšíte tep a budete především spalovat. I když jsem se sama snažila cvičit s maximální intenzitou, řekla bych, že tato lekce je spíše pro začátečníky nebo (mírně) pokročilé. Což znamená, že se jí začátečníci nemusí určitě bát. Nejprve se lehce protáhnete a rozehřejete pomocí sady cviků jako je běh nebo dřep do výskoku. Jedná se opět o tabatu. Tedy nejprve budete provádět cvik po dobu 20s a pak na vás čeká 10s pauza. Po sérii dvou cviků, které každý provádíte 5x, následuje delší pauza. U této lekce se mi líbilo, že cviky byly zaměřené i na záda, což se jen tak nevidí. Těmito cviky bylo plavání na břiše a kliky. Další sada cviků byla zaměřena na břicho. Byly to zkracovačky na boku a V-sed s tleskáním pod nohama. Na závěr už bylo jen protažení.

 

 

Problémové partie (Markéta)

Na tuto lekci jsem se velmi těšila. Lekce trvala 40-45 minut, ale musím přiznat, že do konce jsem opravdu nevydržela. Na začátku jako u většiny videí bylo rozehřátí. To se skládalo ze tří kol sériích cviků, které spočívaly především v boxování. Rozehřátí bylo zajímavé, ale trochu zdlouhavé. Po sedmi minutách následovalo samotné cvičení, a to výpady, procvičení zad a cvik na triceps. Tato série se opakovala třikrát. Další série se skládala z cviku ve vzporu na rukou střídanými dřepy do stran. Poslední dvě série se soustředily na posílení břicha, ať už se jednalo o rolování se sedu do lehu, procvičení spodní části břicha nebo cviků v V-sedu. Tato lekce se mi ale vůbec nelíbila. Bylo vidět, že trenérka má se cvičením asi velké zkušenosti, nicméně neustálé upozorňování a detailní vysvětlování techniky cviků mi přišlo přehnané. Člověk si spíše než na lekci cvičení, kde se přišel odreagovat, připadal jako ve škole. Někomu se může líbit, když mu někdo řekne, jakých chyb by se měl vyvarovat, já ale takový styl vedení lekce nepreferuji. Navíc tomu nasadila korunu, když začala na lekci propagovat náušnice od paní, od které si je koupila.

 

Pilates (Ťáňa)

Pilates jsem v minulosti už zkoušela, proto jsem byla zvědavá, jestli mě tato lekce chytne nebo ne. Hned na úvod musím prozradit, že bohužel ne. Lekce trvala 40-45 minut. Začínala velmi pozvolným protažením krku a horní části těla, které se postupně prolínaly s lehkými posilovacími cviky. Během lekce jste měli možnost protáhnout si tělo od rukou, přes záda až po břicho. Musím přiznat, že tuto lekci jsem sledovala už jen pasivně. Zkusila jsem si prvních pár minut, ale lekce mě opravdu nebavila. Jsem zastáncem spíše dynamičtějšího cvičení, takže nevylučuji, že pro některé z vás nebo pro začátečníky by tato lekce mohla být přínosná. Lektorka má velmi příjemný hlas, takže se to k tomuto cvičení velmi hodilo, ale na rozdíl od prvních zmíněných, kteří byli velmi sympatičtí, tak bohužel s touto trenérkou bych cvičení asi osobně příliš nepreferovala. Ale jedná se i celkově o danou lekci, která není určená konkrétně pro mě.

 

 

 Váš tým Online Fitness

online fitness

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru