Blog Online Fitness

Jak zhubnout pomocí chia semínek? 1. díl – Základy hubnutí!
Zdravě v kuchyni

Jak zhubnout pomocí chia semínek? 1. díl – Základy hubnutí!

26.11.2016
Chia semínka jsou všeobecně označovaná za super potravinu, která napomáhá našemu zdraví a dokáže skvěle doplnit některé naše pokrmy. Další, ne už tolik známou předností chia semínek, je to, že napomáhají hubnutí. Věděli jste to? Pojďme společně zjistit proč.

Online Fitness

 

Většina z nás má nadváhu

Bohužel žijeme v době, kdy je nadváha rozšířená více, než kdy jindy. A naše země se řadí na přední příčky v žebříčku Evropské obezity. My ženy jsme dokonce k nadváze náchylnější, než naše drahé polovičky. Přitom naše tělo je k nadváze přizpůsobeno pouze v době těhotenství, kdy se na krátkou dobu dokáže příbytku přizpůsobit. Pokud máme nadváhu i mimo těhotenství, tak to má výrazný dopad na naše zdraví, podle různých výzkumů se dá říci, že čím delší dobu života máme nadváhu, tím budeme mít kratší život. Je to celkem logický fakt, jelikož čím více kilo na sobě nosíme, tím je větší riziko různých onemocnění: cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, infarkt, rakovina, problémy se spánkem a mnoho dalších.

 

Pokud už nadváhu máme, tak jistě známe, jak jsou některé běžné činnosti problém. Máme problém s chůzí do schodů, hůře se nám hraje s dětmi, nakupování v běžných obchodech je vyloženě peklo, a občas máme peklo i ve společnosti drzejších lidí. Mít nadváhu je prostě peklo a peklo a peklo. A proto bychom měli chia semínka zařadit do našeho jídelníčku, jelikož nám pomohou se vyhrabat z pekla opět na zem.

 

Chia dietní plán

Připravit chia semínka do kvalitního a chutného jídla není žádný problém, a přitom takové jídlo nás zasytí na dlouhou dobu a dodá nám potřebné vitamíny. Chia nás dokáží více zasytit, jelikož v žaludku zvětší svůj objem, a to až 12x. Takže trochu chia semínek a budeme se cítit téměř okamžitě přecpaně. Dále tyto semínka snižují hladinu krevního cukru, a my díky tomu nemáme takzvaný vlčí hlad, kdy po vydatném jídle toužíme po nějakém tom zákusku. Chia semínka také napomáhají odbourávat tuk v břišních partiích a kolem orgánů. Krom těchto hubnoucích zázraků jsou také dobré pro svaly a klouby, dodávají nám potřebnou dávku energie, a my tím můžeme vykonávat pohyb daleko déle.

 

Online Fitness

 

Základní pravidla chia plánu:

- Nejíst blafy: Okamžitě bychom měli přestat jíst fast foody, hordy sladkostí a podobná nezdravá jídla. Pokud s tím nepřestaneme, tak nám ke štíhlosti nepomůže ani kilo chia semínek denně.

- Dostatek vody: Každý den bychom měli vypít minimálně 2-3 litry vody. Dehydratované tělo pracuje pouze v nouzovém režimu, kdy se rozhodně nebude zbavovat tuku. Také bychom měli vypít sklenici vody vždy po jídle, které obsahuje chia semínka. Semínka do sebe nasávají vodu a zvětšují svůj objem.

- Nejíst porce pro celý fotbalový tým: Většina z nás má nadváhu právě proto, že jíme moc. Nadváhu můžeme mít i z nadměrných porcí a to nemusíme se blafoidních jídel ani dotknout. Snažme se omezit porce natolik, abychom je zvládli spálit naším denním pohybem. NE! Rozhodně není normální sníst k večeři celou pizzu. Pokud náhodou nemáme představu o tom, kolik energie do sebe nacpeme, tak na internetu nalezneme různé kalorické tabulky, které nám spočítají, jak dlouho bychom se měli hýbat, když sníme celou pizzu.

 

Pro zajímavost – Pokud žena vážící přibližně 70 kg, sní salámovou pizzu (cca 380g), tak aby celou pizzu spálila, tak by měla běhat v kuse přibližně 2 hodiny. Pokud nejsme zrovna maratonci, tak je to celkem dost dlouhá doba.

 

Na závěr

V příštím článku se podíváme na další několik dalších zásad pro úspěšné hubnutí a ukážeme si jednotlivé fáze hubnutí pomocí chia semínek.

 

A úplně na konec! Chia recepty:

 

Chia gel

Chia gel je směs chia semínek a vody. Tato směs krásně zhoustne a vytvoří gelovou strukturu, která se hodí do mnoha receptů.

 

1 šálek studené vody

1,75 šálku chia semínek

 

Vodu nalijeme do uzavíratelné nádoby, přidáme chia semínka a dobře promícháme. Necháme zhruba 3 minuty odstát a znova promícháme. Promíchání opakujeme ještě jednou po deseti minutách. Následně nádobu uzavřeme a dáme do lednice. Tento gel nám vydrží v lednici zhruba 14 dní. Vždy před jeho použitím, celou směs znova promícháme.

 

Míchaná chia vajíčka

2 vejce

1 lžička gelu chia

Trochu oleje

 

Vajíčka smícháme s chia gelem a smažíme buď jako omeletu nebo klasická míchaná vajíčka.

 

Chia Francouzský toast

2 vejce

4 lžíce chia gelu

2 krajíce celozrnného toustového chleba

Důkladně promícháme vejce s chia gelem, do směsi namočíme toustový chleba z obou stran a následně jej osmažíme z obou stran na teflonové pánvi. Toust můžeme buď udělat na sladko – posypat skořicí a přidat ovoce, nebo na slano – přidat kvalitní šunku a sýr.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru