Blog Online Fitness

Jaký dopad na Vaše tělo bude mít nadměrná konzumace bílkovin?
Zdravě v kuchyni

Jaký dopad na Vaše tělo bude mít nadměrná konzumace bílkovin?

26.08.2016
Podle nových zpráv, Vás může konzumace nadměrného množství masa ve stravě držet dál od Vašeho cíle v hubnutí. Ve skutečnosti to může mít stejný následek v nabírání tuku, jako přebytečný cukr.

 

Online Fitness

 

Víme, že protein zvyšuje pocit sytosti a pomáhá vyživovat svaly po tréninku, takže určitě máme vždy doma zásoby kuřecího nebo hovězího maso, a dalších masných výrobků. Ale přehnaná závislost na bílkovinách může být důvodem, proč se nemůžete zbavit přebytečného tuku na břiše, zvláště pokud je Vašim primárním zdrojem živin maso.

I když pravděpodobně víte, že konzumace velkého množství sladkých jídel a cukru obecně, je špatné pro vaše ploché bříško, tak méně známý fakt je ten, že příliš mnoho bílkovin může mít podobné účinky v podobě rozšiřujícího se pasu. Měli bychom tedy vědět, že naše tělo je schopno strávit přibližně 30g bílkovin v jedné dávce, což by odpovídalo například 150g kuřecího masa (váženo za syrova), ale vezmeme-li v úvahu, že bílkoviny se skrývají nejen v mase, ale také v luštěninách i v některé zelenině a oříšcích, je třeba si to pohlídat. Žena, která cvičí, by měla mít ve svém denním příjmu 1,4 až 1,6g bílkovin na kilo své váhy, takže například 65 kilová žena by měla mít na den 90-105g bílkovin. Když sníte příliš hodně bílkovin na jedno posezení, neuloží se všechny do podoby vypracovaného bicepsu, ale uloží se jako tuk, zatím co přebytek aminokyselin je vyloučen močí.

Pojďme si ukázat všechny tyto informace na příkladu: Předpokládejme, že sníme ½ šálku quinoi se 150g kuřecích prsou, potom to vše zapijeme sklenicí odstředěného mléka. Celkový příjem bílkovin v tomto jídle by byl neuvěřitelných cca 50 gramů! Zatímco 30g by bylo použito jako výživa pro naše svaly, přebytek 20g by byl pravděpodobně uložen v podobě tuku. To stojí za zvážení a přehodnocení Vašecho příjmu bílkovin a možná snížit množství masa ve Vaší stravě, s cílem přijmout jen tolik bílkovin kolik Vaše tělo skutečně potřebuje.

Vyzkoušejte jednou týdně, zaměnit maso za bílkoviny rostlinného původu, jako například fazole, které mají 7 gramů bílkovin na polovinu šálku. Tak Vám zůstává 23g které můžete doplnit o jiné potraviny bohaté na bílkoviny, jako je třeba quinoa a nebo natvrdo uvařená vejce.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

 

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru