Blog Online Fitness

Jste podráždění a nervózní? Zkuste tyto čtyři funkční tipy na zklidnění
Životní styl

Jste podráždění a nervózní? Zkuste tyto čtyři funkční tipy na zklidnění

16.04.2017
Ať to jsou peníze, práce, vztahy nebo jakékoli jiné osobní téma, psychický neklid nás velmi negativně ovlivňuje a celkově zhoršuje kvalitu života. Nenechávejte své nervy napospas, tyto čtyři tipy vám pomůžou navodit klid a soustředěné uvolnění.

Online Fitness

 

Dnes je již známé, že stres je původcem snad všech nemocí, ať už psychických nebo fyzických. Pojďme se podívat na čtyři přírodní prostředky, jak se zklidnit a uvolnit!

 

1. Mějte po ruce svou oblíbenou vůni

Naše vzpomínky si nejvíce spojujeme s čichovými vjemy. Proto je velmi dobré, když se naladíte na dobré pocity pomocí své oblíbené vůně. Základ je vybrat si takovou, která je vám velmi příjemná, osobní a navozuje ve vás pocit nadšení, radosti, klidu a příjemných myšlenek. Potom je druhá skvělá věc ta, že si danou vůni zafixujete s příjemným prožitkem. Zcela vědomě si vychutnávejte třeba intimní chvilku s přítelem, procházku parkem, volný večer kdy posloucháte hudbu a popíjíte vínko nebo kdy se díváte z kopce dolů na údolí... Cokoli co je vám příjemné je skvělý moment, abyste si sebou vzala svou milovanou vůni a zcela cíleně si ji nastříkala když se cítíte dobře a prožíváte radost. Váš mozek si spojí krásný zážitek s vůni velmi intenzivně a zcela přesně vám ho promítne i o pět let později. Takže když budete mít nervy a potřebujete se uvolnit, vaše oblíbená vůně je klíč k aktivování příjemných prožitků a pozitivních vzpomínek.

 

2. Dejte si trochu jídla

Neříkám objednejte si pizzu a zajezte to dortem, ale „snězte něco hned“. Pokud se dostáváte do stresu či podrážděnosti, může vám klesnout cukr nebo jste jednoduše hladoví. Neřešte kalorie a něčeho si zobněte – jablko, oříšky, musli s jogurtem, plátek tvrdého sýra nebo kousek hořké čokolády a pokud možno teplý čaj nebo alespoň sklenku vody. Další tipy na jednoduché zákusky jsem pro vás vypsala v tomto článku. Z dlouhodobého hlediska je zdravé stravování klíčem ke snížení podrážděnosti a nervozity. Zvykněte si začleňovat hodně zeleniny, luštěnin a celozrnné pečivo, pokud jíte maso tak vybírejte kvalitní výrobny a ne uzeniny nebo polotovary, stejně tak se vyhýbejte levným mléčným produktům.

Online Fitness

3. Zacvičte si

Mnoho studií, odborníků i laiků vám potvrdí, že pravidelné cvičení zvyšuje sebevědomí, sebehodnotu a celkově psychickou i fyzickou odolnost organismu. Při samotném cvičení se vyplavují endorfiny, které nám dávají pocit štěstí stejně jako čokoláda nebo sex. Tyto fungují krátkodobě, dlouhodobý efekt ze cvičení a pocit z něj pak působí v širším rámci, je ale třeba cvičit pravidelně a udržovat jej. Takže kvalitní a pravidelné fitness je jedna z nejlepších věcí, jaké pro sebe můžete udělat! V dnech, kdy se budete cítit mizerně si zvednete náladu tím, že si zacvičíte, a jakmile se fitness stane vaším životním cílem, uvidíte, jak vám stoupla hladina klidu a odolnosti vůči stresu.

 

4. Bylinkové čaje

Můj oblíbený bylinkový čaj na zklidnění má třeba tohle složení: dobromysl, meduňka, mateřídouška, chmel šištice, kůra vrby, nať majoránky, květ levandule, nať vrbovky úzkolisté a list maliníku. Je to výborný způsob jak uvolnit napjaté nervy a ztišit nervozitu, když například po celém dni nejsem schopná vypnout nebo mě navečer ještě jako na potvoru něco rozčílí či rozhodí a já vím, že se potřebuji naopak hodit do klidu. Bylinkových čajů je velké množství a záleží na každém, který si vybere jak chutí, tak celkovým působením. Když zajdete do prodejny sypaných čajů, určitě vám rádi poradí, jaké bylinky jsou pro vás k mání.

 

A tajný pátý recept na zklidnění a navození skvělé nálady: Sex. Dávám ho sem extra a nenápadně jen proto, že obstarat si kvalitní sex je často poněkud složitější, než sezobnout čokoládu. Nicméně pokud máte tu možnost, kašlete na čaje a... vy víte co.

 

Tak upřímně doufám, že tyto rady nebudete nikdy potřebovat, nicméně víme dobře jaká je doba.. Tak když budete mít ne příliš veselé dny, neupadejte do skepse a udělejte vše pro to, ať se cítíte lépe! Život je příliš krátký na to, abyste ho mrhali na starosti... 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru