Blog Online Fitness

Když „pálíte tuky“, kam vlastně mizí?
Fitness

Když „pálíte tuky“, kam vlastně mizí?

12.06.2017
Všichni známe velmi používaný pojem „pálení kalorií“. Tuky taky víme co jsou – ty želatinové kousky hmoty, která nás rozčiluje. Kam to ale jde, ta konkrétní hmota, když cvičíme? Není za tím až taková hrůza chemie, nicméně je to zajímavé zjištění...

Online Fitness

 Tuky jsou plné biologických molekul zvané lipidy, což je složenina vodíku, kysličníku a kyslíku. Tyto ukládají energii ve svých chemických vazbách. Když tyto zmizí, uvolní se energie, kterou uchovávají. Tomuto procesu říkáme jakože „spalujeme kalorie“ . Ok, kam ale jde ta konkrétní hmota? Přemýšleli jste nad tím? Zajímavé je, že ani doktoři, experti na životosprávu nebo fitness trenéři neznali tuto odpověď (aneb všichni jsme rádi, že tuky jsou pryč a kam šly, to je nám už jedno). Více než padesát procent si myslelo, že se tato hmota jednoduše přemění na energii a ztratí se jako teplo. Tohle je samozřejmě velmi častá myšlenka, nicméně to není možné. Jen proto že něco nemáte rádi neznamená, že se na to nevztahují chemická pravidla. A jeden takový základní princip chemie je ten, že když rozbijete lipidy a tyto tukové schránky, onen vodík, kysličník a kyslík tam stále budou, protože nezměníte počet atomů. 


Jenže když spálíte hodně tuku a ta hmota která vám držela kalhoty, otravovala vás na nohou nebo kdekoli tam už jednoduše není, kam teda šla? Ukázalo se, že ji jednoduše vydechnete. Vědci udělali velmi podrobný rozbor toho, kam jde tuková hmota potom, co spálíte kalorie atom po atomu. Na každé 1kg tuku které spálíte potřebujete vdechnout 29kg kyslíku, abyste rozbili tuk a uvolnili jeho energii. V tomto procesu vaše tělo produkuje 28kg kysličníku uhličitého a 11kg vody. Takže na každé kilo které vypotíte se 80% ztratí jako kysličník uhličitý, dalších 20% jako voda takže pot.

 

Takže pokud to vezmete z matematického hlediska, uvidíte, že všechna hmota z tuku byla spotřebována a z těla vyloučena. Takže až budete příště cvičit, venčit psa nebo dělat cokoli, při čem spalujete kalorie, budete už vědět že jednoduše vylučujete tuk skrz váš dech a pot. 

 

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru