Blog Online Fitness

Kolik kil můžu shodit za měsíc?
Fitness

Kolik kil můžu shodit za měsíc?

02.09.2016
Každý den jsou sociální média zahlcena reklamami značek, nabízející produkty, které slibují, že pokud se budeme řídit stanoveného postupu nebo plánu, můžeme ztratit 5 až dokonce 20 kilo za jeden měsíc. Jestli-že před sebou ještě k tomu máme první schůzku, větší rodinné shledání, svatbu nebo jinou významnou událost, tak je daleko lákavější a jednodušší tomuto tvrzení uvěřit.

 

 

Online Fitness

 

Ale kolik můžeme opravdu shodit za 30 dní, pokud nám jde o zdravé hubnutí s dlouhodobými výsledky? 

Během jednoho měsíce by se dalo rozumně předvídat ztrátu 3-4,5 kil, a to pokud byste dodržovali docela přísný plán. Ztrátě půl kila tuku se rovná cca 4 500 kalorií. Abychom shodili 1 kilo týdně, musíme vypustit cca 1000 kalorií za den. To můžeme provést buď snížením spotřebovaných kalorií jídlem, nebo zvýšením spálených kalorií během tréninku.

Samozřejmě že to může být přibližné. Budeme-li tedy chtít takto hubnout, musíme se ujistit, že náš kalorický příjem je menší, nebo výdej větší než předtím. To je taky důvod, proč nejúspěšnější v dietách jsou ti, kteří si vedou nějaký stravovací deník. Může to být tak jednoduché jako kus papíru nebo nejlépe aplikace v telefonu, jako jsou například Kalorické tabulky, které i já osobně používám denně.

Počítání každého sousta, by se mohlo zdát zdlouhavé, ale je to osvědčený způsob, pro ty co se snaží dodržovat stravu a vyhnout se zažitým vzorcům chování, kdy bezmyšlenkově pojídají nebo se přejídají ve stresujícím období, což vede k přebytečným kaloriím uložených v podobě tukových zásob. Odebrat 1000 kalorií za den, se může zdát skličující, ale když se nad tím zamyslíte, pokud jde o přidání si druhé porce, krajíců chleba navíc, vrchovatý nános másla, zbytečné sladkosti a podobně, je snadné vidět, kde se dají udělat drobné změny, abychom se drželi tohoto čísla. Dobrou zprávou určitě je, že nemusíte nutně začínat na čísle 1000, ale klidně zkuste na začátek odebrat jen 200-300 kalorií, a poté co týden nebo 2 postupně ubírat dalších 200-300.

Nezapomeňte, že tyto kalorie si můžeme ubrat v kuchyni nebo spálit tréninkem. Chceme-li směřovat ke snížení 1000 kalorií, měli bychom se zaměřit na mírné cvičení 5 dní v týdnu. Celkový počet spálených kalorií bude záviset na Vašem pohlaví, hmotnosti, a intenzitě a délce tréninku. Zde je jen několik obecných příkladů na cca 70kg vážící osobě.

Běh na běžícím páse po dobu 20 minut: 230 kalorií

Eliptický trenažer po dobu 30 minut: 180 kalorií

Plavání prsa po dobu 30 minut 190 kalorií

Kickboxing po dobu 30 minut: 350 kalorií

Rada jíst méně a hýbat se více, může znít banálně, ale je to nejlepší způsob jak uvažovat. Dietní plány, které slibují úbytek na váze 10 kil za měsíc, budou pravděpodobně vyžadovat abyste v tréninku zacházeli až za své hranice nebo jedli méně než je doporučený denní limit a hlavně než je zdrávo. Akademie medicíny a intenzivní péče doporučuje, aby ženy nikdy nejedly méně než 1 200 kalorií a muži nikdy méně než 1 800 kalorií za den.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru