Blog Online Fitness

Leptin – hlavní regulátor hladu a sytosti
Rady, tipy, triky

Leptin – hlavní regulátor hladu a sytosti

11.03.2018
Zajímalo vás už někdy, proč vůbec máme hlad a chuť k jídlu? Napadlo vás, že to není jen v naší hlavě, ale je v tom i něco více? Seznamte se s leptinem, zásadním hormonem ovlivňujícím příjem stravy.

Leptin je adipokin (signalizační molekula vznikající v tukových buňkách), který působí jako regulátor energetického příjmu a chuti k jídlu. Pokud je hladina leptinu v krvi nízká, pociťujeme hlad a touhu po jídle. Naopak když se v krvi hladina leptinu zvýší, dochází k pocitu nasycení. Celý proces se uskutečňuje prostřednictvím stimulace receptorů v hypothalamu, kde se leptin naváže na receptory a uvolňují se hormony redukující chuť k jídlu.

 

Leptin v organismu signalizuje také množství tuku a nutriční zásoby – tzn. že hladina leptinu je přímo úměrná množství zásob tělesného tuku. Čím více máme tělesného tuku, tím více máme leptinu. Naopak příliš hubení lidé mají hladinu leptinu nízkou. Teď nastává zásadní otázka: proč tedy mají obézní lidé větší chuť k jídlu? Důvodem je leptinová rezistence („odolnost“), kdy dochází k narušení komunikace leptin-hypothalamus v souvislosti s příjmem potravy. Příčinou leptinové rezistence je nevhodná strava (nadbytek cukru, nasycených tuků a vysoce zpracovaných pokrmů), nedostatek pohybu a spánku.

 

Proč radikální diety nefungují? Co je skutečnou příčinou jojo-efektu?

Při rychlé redukci (restriktivní diety, liposukce a jiné) dochází k rychlému úbytku tuku, který vede současně ke snížení hladiny leptinu. Jak už víte, leptin reguluje pocit hladu a sytosti. Při nízkém množství leptinu se tedy dostáváme se do situace neustálého pocitu hladu, což nás nutí více jíst. Organismus na hladovění reaguje zpomalením metabolismu (přepíná se na „úsporný mód“) a to podporuje ukládání tukových zásob. Uvádí se, že po týdnu hladovění dochází k poklesu leptinu o 30-50%. Dobrou zprávou je však to, že jde o vratný proces, který se dá spravit změnou životosprávy a jídelníčku.

 

Jak na zdravé hubnutí?

Pokud chcete úspěšně a trvale zhubnout, dělejte to s rozumem a postupně, aby se organismus na veškeré změny adaptoval. Nespoléhejte na jednorázové radikální diety, ale upravte svůj jídelníček podle zásad zdravé výživy, dodržujte jej dlouhodobě a doplňte pravidelným pohybem. To je jediná cesta k úspěchu.

 

 

 

Bc. Daniela Krčová

Výživová poradkyně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online Fitness

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru