Blog Online Fitness

Mýty a fakta o tucích
Zdravě v kuchyni

Mýty a fakta o tucích

19.02.2015
Jakou roli hrají tuky v naší výživě? Pro ty, kteří chtějí upravit svou váhu jsou strašákem, ale musí tomu být opravdu tak? Pojďmě se podívat na mýty a fakta o tucích a nízkotučné dietě.

Online Fitness

Mýtus: Všechny tuky jsou stejné – a všechny jsou stejně špatné.

Fakta: Trans tuky a nasycené tuky jsou nezdravé tuky, které zvyšují cholesterol a také riziko nemocí srdce a cév. Na ty si dávejte pozor především v margarínech a průmyslově zpracovaných potravinách. Ale mononenasycené a polynenasycené tuky jsou zdravé, snižují cholesterol a také riziko nemocí srdce a cév. Panenské rostlinné oleje, olivy, semínka, ořechy, ryby jsou jejich zdrojem.

zdrave tuky

Mýtus: Snížení množství tuku ve vašem jídelníčku je pro zdraví to nejdůležitější.

Fakta: Kombinace tuků, které jíte, spíše než jejich celkové množství ve vaší dietě, je to na čem záleží nejvíce z pohledu vašeho zdraví. Pokud se chcete vyhnout problémům s cholesterolem a dalším potížím nezapomeňte, že základem je jíst vice zdravých tuků a méně těch špatných.

Mýtus: Nízkotučný znamená zdravý.

Fakta: Pokud jíte potraviny s nízkým obsahem tuku, neznamená to, že je můžete jíst v neomezeném mnotžství bez toho, aby se to projevilo na obvodu vašeho pasu. Mnoho takovýchto  jídel naopak obsahuje vysoké množství rafinovaných cukrů a kalorií.

Mýtus: Nízkotučná dieta je klíčem k úbytku na váze.

Fakta: Obezita stále narůstá a dokonce a nesnížila se ani s příchodem “nízkotučné revoluce”. Snížení příjmu kalorií je zásadní při snaze o snížení váhy a protože tuky mají tendenci nás zasytit, mohou pomoci zabránit přejídání. Samozřejmě se bavíme o zdravých tucích, které nabízejí například potraviny jako avokádo, ořechy a olivový olej.

zdravé tuky

Mýtus: Všechen tělesný tuk je stejný.

Fakta: Různá místa, kde se ukládá váš tělesný tuk, znamenají různá zdravotní rizika. Větší zdravotní riziko představuje pokud se nadbytečný tuk vyskytuje především v oblasti břicha, oproti jeho výskytu na stehnech a bocích. Problémem břišního tuku je, že je skladován také hluboko pod pokožkou a obaluje vnitřní orgány, tato skutečnost je spojována s potížemi jako je cukrovka a další.

Autor: tým Online Fitness

 

onlinefitness.cz

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru