Blog Online Fitness

Nebezpečné trans-mastné kyseliny
Zdravě v kuchyni

Nebezpečné trans-mastné kyseliny

30.04.2015
Při použití zastaralé technologie ztužování tuků rostlinných olejů tzv. hydrogenace, mohou tuky měnit své prostorové uspořádání a přecházet z cis- na trans- formu a od toho tedy trans-mastné kyseliny. Sami si je můžeme vytvořit i doma a to přepálením tuku při klasické tepelné úpravě.

Online Fitness

Z čehož vyplývá, že bychom si měli vybírat oleje a tuky, vhodné pro tepelnou úpravu (jako je restování, smažení a grilování), které vydrží vysoké stupně (např. sádlo, řepkový olej, rýžový olej, olivový olej).

V současné době již většina výrobců používá tzv. interesterifikaci, což je jiný způsob technologické úpravy, při které k vzniku trans-mastných kyselin nedochází.

Vysoké procento jich obsahuje např.: Omega – 30%, Ceres Soft – 34 %, Zlatá Haná – 15 %. Nebezpečnější „skrytý“ příjem trans-mastných kyselin je obsažen ve smetanových zmrzlinách, cukrovinkách, oplatkách, koblihách a smažených jídlech. Z tohoto důvodu používám pouze olivový olej a i když je znatelně dražší neš slunečnicový, předcházím tak spoustě zdravotních problémů a obezitě. Nebudu lhát, že nevezmu do pusy koblih, nebo si nedám zmrzlinu. Dám, přecejen jsem pořád jenom člověk. Ale určitě nenajdete smažená jídla, cukrovinky a pod. na mém denním jídelníčku. :-)

 Co špatného tedy způsobují ztužené tuky?

Snižují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi a naopak zvyšují stupeň „špatného“ LDL cholesterolu. Přispívají ke vzniku srdečních a nádorových onemocnění. Pro naše zdraví jsou nebezpečné tak jako přemíra konzumace živočišných tuků, které obsahují nasycené mastné kyseliny. Naopak nenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích jsou zdravější. V ideálním případě naše tělo nepotřebuje vůbec žádné trans-mastné kyseliny.

Každopádně by ale denní příjem neměl překročit 1% z celkového množství přijaté denní energie. Měli bychom se proto vyvarovat příliš častému stravování v rychlém občerstvení a při nákupu potravin vždy pročíst složení a obsah tuků na obalu.

Je to pořád dokola. :-) Čtěte ty etikety na obalu. :-))) Já už to dělám vážně automaticky a nějak mně to neobtěžuje, i když začátky byly kruté. Ale funguje to jako u všeho - ono se to poddá, člověk si zvykne, všemu se naučí. :-)

Krásný den.

Vaše Denisa

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru