Blog Online Fitness

Nejlepší jídla, která můžete zvolit před a po tréninku
Zdravě v kuchyni

Nejlepší jídla, která můžete zvolit před a po tréninku

13.04.2016
Jak správně využít sílu výživy pro optimální výsledky? Pokud jde o trénink, určitě jste si už položili otázku, jak získat maximum z Vašeho tréninku, jak účinně pálit kalorie a cítit dostatek energie po čas tréninkových dní? I přesto, že zde existují i jiné faktory, které mají vliv na Vaši individualitu, je tady jednoduchá odpověď, která platí na všechny tyto otázky: Jezte! Přesněji, jezte správná jídla, ve správný čas. Kdysi jsem si také myslela, že nejlepší cesta jak se zbavit tuku je tvrdě trénovat, a pak prostě počkat až přijde čas na jídlo, bez toho aniž bych přemýšlela nad tím kdy jíst a hlavně co jíst. Teď už vím, že klíčem k získání a udržení pevného, štíhlého a zdravého těla, je kombinace pravidelného cvičení a konzumace správných potravin ve správný čas. Dát živiny svému tělu před i po každém tréninku je zásadní pro spalování nejvíce kalorií, zachování energie, budování svalové hmoty, hubnutí a rychlejší regeneraci.

 

Online Fitness

Proč je důležité jíst před tréninkem

Ať už před tréninkem jíte nebo ne, výzkumy ukazují, že tělo spaluje stejný objem tuku. Nicméně pokud pravidelně cvičíte s prázdným žaludkem, může opravdu dojít k úbytku svalové hmoty. Důvodem je to, že když jsme hladoví, naše tělo se přepne do režimu přežití a čerpá bílkoviny ze svalů, namísto z ledvin a jater, odkud je normálně naše tělo čerpá. Když tato situace nastane, dochází ke ztrátě svalové hmoty, což může v konečném důsledku zpomalit Váš metabolismus a tím dojít k obtížnějšímu spalování tuku. Navíc, když cvičíte na prázdný žaludek, nemáte dostatek paliva, které potřebujete pro dostatečnou sílu během intenzivního tréninku.

 

Dejte si jednu z těchto svačinek maximálně hodinu před Vaším příštím tréninkem a přepněte Vaše tělo na tuk spalující stroj!

 

Co si tedy dát před tréninkem:

-          Ovesné vločky (půl hrnku) s banánem nebo s jahodami/borůvkami a trochou medu či jiného sladidla

-          Ovesná kaše s 1-2 ČL oříškového másla a kostičku min. 80% hořké čokolády

-          Celozrnný žitný chléb s kouskem avokáda (avokádo můžete ochutit kajenským pepřem, citrónovou šťávou a špetkou soli)

-          Jablko s hrstkou oříšků

-          Hnědá rýže (půl hrnku) s lehkým salátem

-          Sladké brambory s dušenou zeleninou (mrkev…) a ČL olivového oleje

 

Proč je důležité jíst po tréninku

Během tréninku si naše tělo čerpá energii z paliva uloženého ve svalech, z Glykogenu. Jakmile dokončíte trénink, Vaše svaly jsou poničené a téměř vyčerpané ze svých zásob glykogenu. Jídlo nebo nápoj, které kombinují bílkoviny a menší množství komplexních sacharidů, 30 minut až hodinu po tréninku, doplní energetické zásoby, budují a opravují svaly, které byly poničené, a pomáhají udržet náš rychlý metabolismus.

Čím dříve doplníte živiny, tím lépe. Výzkumy ukazují, že schopnost těla doplnit zásoby do svalů se snižuje o 50%, pokud s jídlem čekáte až 2 hodiny po Vašem tréninku, ve srovnání s tím, když se najíte za 30 minut. Zkuste si jídlo či nápoj nachystat tak abyste ho měly po ruce právě v tento čas po tréninku.

 

Co si tedy dát po tréninku:

Dopřát si bílkoviny s trochou komplexních sacharidů je to nejlepší po Vašem tréninku. Zde je pár tipů na jídla, která pomohou urychlit regeneraci, maximalizovat výsledky cviční, a přispět k udržení svalové hmoty a k hubnutí.

-          Proteinový nápoj – 1 odměrka proteinu s 250ml vody/mandlového mléka kde můžete přidat půlku banánu

-          Grilované/restované drůbeží prsa se zeleninovým salátem a ČL olivového oleje

-          Losos s hnědou rýži a zeleninovým salátem

-          Celozrnný chleba s vaječnými bílky a zeleninou (se žloutky to nepřehánět ale nemusíme vyloučit úplně)

-          Tofu s dušenou/restovanou zeleninou

 

Silvie Sher
Trenérka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru