Blog Online Fitness

Neobávejte se vajec
Zdravě v kuchyni

Neobávejte se vajec

02.06.2015
Vejce jsou v poslední době velice diskutovanou potravinou. Pravděpodobně z důvodu anticholesterolové kampaně nebo z obavy ze salmonelózy. A tak jsem se rozhodla uvést na pravou míru, jak to s těmi vejci teda je :)

Vejce patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Vejce jsou zdrojem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin (až 97% stravitelnosti). Navíc obsahují naprosto všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.

Online Fitness

Často se o vejcích, konkrétně o bílku, hovoří jako o ideální kompletní bílkovině.

Vejce také patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Tato skutečnost vypovídá o tom, že po konzumaci vejce dochází pouze k malému vzestupu glukózy v krvi (glykémie) a následný pocit hladu nastává až za dlouhou dobu (dobrá sytící schopnost).

Zkonzumujeme-li tedy cholesterolu více, než doporučovaných 300 mg, naše tělo zareaguje nižší tvorbou cholesterolu, aby byla rovnováha cholesterolu v těle zachována. Cholesterol je nezbytná složka pro výstavbu buněčných membrán, pro stavbu žlučových kyselin a steroidních hormonů a také je důležitý pro tvorbu vitamínu D.

Konzumace vajec z důvodu obsahu cholesterolu se tedy obávat nemusíme, pokud však nespořádáme 10 vajec denně. Spíše je potřeba konzumovat střídmě předevšímpotraviny s trans-mastnými kyselinami a s nasycenými mastnými kyselinami.

Já sama doporučuji vaječnou omeletu z jednoho celého vejce a 3 bílků. Omeletka je vhodná jak na snídani, tak na večeři a je jen na vaší fantazii, jak si ji upravíte. Jestli přidáte hříbky, šunku nebo cibulku, nebo prostě všechno :)

 

Vaše Denisa

Denisa Dráb Online Fitness

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru