Blog Online Fitness

Ovesná kaše - jíst či nejíst?
Zdravě v kuchyni

Ovesná kaše - jíst či nejíst?

19.01.2016
V posledních týdnech se mi zdá, že na všech sociálních sítích, zejména v různých fitness skupinách, se začíná šířit hromadná panika. Někdo vypustil do světa informaci, že sacharidy jsou zlo, že vločky jsou zlo, že kaše Vás udělá tlustými. Běda tomu, kdo si dá na snídani ovesnou kaši a neumře do týdne.

online fitness

Vzniklo to zřejmě tak, že někdo začal držet bez sacharidovou dietu, s vyšším množstvím tuků ve stravě. Měl skvělé výsledky. To vůbec nezpochybňuji, vážně je to fajn, nejsou chutě na sladké, tuky zasytí, nekývá se hladina cukru v krvi...ale to přece není dlouhodobý styl stravování vhodný pro Vaše tělo... Každý chce všechno hned a tak když slyší že s tímto někdo hodně zhubnul, všichni se toho hned chytají... přesně jako ještě před nedávnem sacharidových vln, které jsou teď pro změnu zase největší zlo.

Z toho pak pramení hromada dotazů, co máte dělat, když máte rádi na snídani kaši, ale teď jste zjistili, že ji vlastně nesmíte. Všude najednou vidíte fotky vajíček a slaniny jako ten nejlepší začátek dne.

Tak za prvé, jak dlouho už kaši snídáte? Vyhovuje Vám to? ano? Tak kde je problém? To že Pepík říkal, že ovesná kaše na snídani může za za všechny problémy se zdravím, přece neznamená, že má pravdu. Ty jsi přeci ty, pokud ti kaše k snídani sedí, tak ji přece nevynechávej.

Jediný správný způsob stravování je bílkovinovo tukový.... a to říkal kdo? Neupírám vůbec úspěšnost této diety při hubnutí, sama s ní mám dobrou zkušenost, ale opravdu chcete navždy vyřadit ze své stravy sacharidy? Všechny přílohy, pečivo, ovoce? Opravdu chceš tělo přivádět dlouhodobě do ketózy a odnaučit ho zpracovávat sacharidy? A když se za pár měsíců rozhodneš, že už ti to nesedí, víš co se stane? Budeš se muset postupně zase sacharidy učit jíst a bude to trvat dlouho a přibereš... really?

online fitness

Každý trenér má své principy, každý jedinec se stravuje jinak a každému to taky tak může vyhovovat. Protože nezapomínejte na to nejdůležitější, a sice: ty jsi originál. To co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. To že se teď kdosi opřel do ovesných vloček, neznamená, že je to pravda. Chci vidět studii, která potvrzuje, že ovesné vločky jsou pro naše tělo tak strašně škodlivé jak se teď začalo spekulovat. To že obsahují lepek jako argument neberu, neboť zrovna vločky obsahují takový druh lepku, který není alergenní a můžou ho i celiaci. Mají nízký glykemický index a tak Vás zvládnou zasytit na dlouhou dobu a dodají (jak říká jedná nejmenovaná reklama u které to není pravda ) energii potupně.

Neříkám, že někomu nemůže sedět dlouhodobé stravování s důrazem na tuky, ale říkám, že to není způsob, který bude sedět Vám všem. Je to jen další modní vlna. Nenech se stáhnout a nebuď ovce. Nejez tak jako všichni jen proto, že jedna paní povídala. Najdi si svůj směr. Zkoušej na sobě, co ti sedí a co ne. Protože nikdo nemůže říct, jak máš jíst. To můžeš říct jen ty.

Co vy? necháváte se strhnout módními vlnami stravování? Nebo už víte, co na Vás platí a jedete si to své?
Mějte se krásně. Vaše V.♥

Veronika Wisiorková
http://www.veronikawisiorkova.cz/

Veronika Wisiorková

 
online fitness
 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru