Blog Online Fitness

Plateau – co to je a jak tomu předejít?
Fitness

Plateau – co to je a jak tomu předejít?

28.03.2017
Plateau je anglický výraz pro stav, kdy se navzdory snaze a námaze neposouváme kupředu, ale zasekli jsme se na jednom místě. Často se to stává u workoutů, kdy po třech měsících progresivního cvičení najednou cítíme, že se nikam nedostáváme. Naše výkony se nelepší, postava taky ne, kila nejdou dolů. A my přitom potíme krev. Čím to je?

Online FitnessPlateau by se dalo přeložit jako „zaseknutí se na jednom bodě“, bohužel pro to nemám lepší český výraz. Pro každého sportovce je to velmi nepříjemné, a stává se to často hlavně začátečníkům. Nováčci totiž najednou na kvalitní trénink, po pár dnech cítí zlepšení, jsou nadšení a tak cvičí pořád dál. Nějakou chvíli to funguje, pak najednou zásek a – nic. Stále jedete to samé tempo, ty samé cviky, snažíte se, zadýcháváte, jste unavení ale výsledek nikde. Je to velmi frustrující a demotivující, člověk má pocit, že je jeho námaha zbytečná. A ona v jistém slova smyslu je. Co udělat, aby se nám tohle nestalo? 


1. Je třeba často obměňovat cviky!

Je naprostý nesmysl cvičit pořád dokola jednu a tu samou rutinu, jedny a tytéž cviky. Nikam to nevede. Naše tělo si zvykne na danou zátěž, přizpůsobí se a bude vydávat jen tolik energie a tvořit jen takové svaly, aby to stačilo na tuto konkrétní zátěž. Takže pokud děláme jen zakopávání, dřepy a zvedání nohy, tak tělo si řekne „Ok, toto je to nejhorší, co mě čeká  = vybuduju svaly a výdrž pro tuto konkrétní zátěž a dobré, víc se snažit nemusím.“ A nebude mít nutnost zapojovat jiné svaly nebo více trénovat ty zmiňované – dáváme mu pořád stejnou zátěž stejným způsobem, takže se zasekne na jednom bodu a dál se už nepohneme. Co s tím? Řešením je obměňovat cviky! Stejně jako pestrá strava je základem jídelníčku, tak pestrý workout je základ zdravého progresu :-) Jakmile dáte tělu různé variace cviků, bude muset různě reagovat a přizpůsobovat se, budete ho namáhat pořád jiným a novým způsobem, takže se nemůže zaseknout – musí se pořád zdokonalovat! A o to nám jde :-)

Online Fitness 

2. Přidávejte si zátěže

 

Pokud máte oblíbený set cviků který rádi cvičíte, nemusíte se ho vzdávat. Stačí když si na cvičení vezmete závaží. Stačí návleky na ruce či kotníky, pás nebo vzít do ruky činky. Cokoli, co vašemu tělu řekne „hej něco je jinak“ a tím začne opět fungovat a tvořit svalovinu, protože ta dosavadní už nestačí (velmi jednoduše řečeno).

 

3. Překračujte své dosvadní tempo

Dalším způsobem, jak si zachovat své dosavadní oblíbené workouty bez nutnosti je obměňovat, je snažit se překonat své dosavadní limity. Zaznamenejte si čas, za který jste danou sérii zvládli odcvičit, a snažte se, ať ji příště dáte ještě lépe! I rozdíl 15 sekund je progres, a dokud se budete zlepšovat, víte, že workouty fungují!

Ať tak či tak, rozhodně se snažte zůstávat u workoutů kreativní a pracujte na tom, ať zapojujete celé tělo v různých možnostech. Zkuste si třeba prvky z Ashanga yogy, PowerYogy nebo Pilates, podívejte se na cviky jiných lektorů a kombinujte to, co už umíte. Vedle toho že se vyhnete plateau docílíte ještě další skvělé věci – bude vás to pořád bavit :) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru