Blog Online Fitness

Podzim, čas polévek - 5 receptů, které musíte zkusit
Zdravě v kuchyni

Podzim, čas polévek - 5 receptů, které musíte zkusit

25.10.2016
Chladné a deštivé počasí nás láká se zahřát, přichází období čajíčků, svařeného vína a polévek. V létě bych jedla saláty pořád, ale přes podzimní období na ně nemám chuť. Možná je to tou "umělou" chutí zeleniny, nebo chladivým efektem salátu, nevím, ale člověk by měl poslouchat své tělo. Jenže tím pro mě nastal problém, co tedy večeřet? A tak se pro mě polévky staly takovou mojí podzimní verzí salátů.

online fitness

Základ - nejlepší je ať už budete dělat kteroukoliv z následujících polévek, připravit si dopředu silný zeleninový vývar. Já si ho udělám dopředu litry a zamrazím v pet lahvích nebo krabičkách a pak si ho rozmražuji podle potřeby. Na zeleninový vývar používám základ - celer (klasický i řapíkatý), mrkev, petržel, cibuli a co přijde případně pod ruku :)

Někdy však čas není a tak zeleninu jen povařím v lehce osolené vodě, není to úplně ono, ale taky jsou moc dobré :) Často polévky udělám více porcí ať je mám na více dní.

PODZIMNÍ ORANŽOVÁ MŇAMKA
1/4 dýně hokaido
2 větší mrkve
1/2 batátu
1l vývaru / vody
kari, kurkuma, skořice

* volitelné: parmazán

Dýni a batát nakrájíme na kostičky, mrkev na větší kolečka a společně s kořením povaříme do úplného změknutí, poté rozmixujeme. Dle potřeby přidáme vývar nebo vodu ať nemáme kaši, ale opravdu polévku. Při podávání můžeme posypat strouhaným parmazánem.

BROKOLICOVÁ POLÉVKA
500g brokolice
1l vody / vývaru
kmín (nejlépe drcený)
sůl (já používám himalajskou)
koření (nebojte se trochu experimentovat - kari, kurkuma...apod.)

*volitelné - brambory, smetana, sýr, vejce...

Brokolici povařím ve vývaru (vodě) se špetkou soli  a kořením až do téměř rozvaření, přidám popř. smetanu a rozmixuji tyčovým mixérem úplně do hladkého krému, podle potřeby můžeme přidat více vody, abychom měli opravdu polévku a ne pyré :) . Poté můžeme přidat podle chuti brambory nakrájené na drobné kostičky, nastrouhaný sýr, nebo vejce přimíchat vejce a ještě chvíli povařit.

DÝŇOVÁ POLÉVKA
1/2 hokkaido dýně (pouze vydlabu dužninu a nechávám se slupkou)
1l vývaru (vody)
kurkuma, skořice, špetka kari

*volitelné : parmazán, smetana

Dýni nakrájíme na větší kostičky a povaříme ve vývaru s kořením do úplného změknutí. Poté přidám případně smetanu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladkého krému, podle potřeby přidáme vodu nebo vývar, ať nemáme z polévky kaši :) Poté můžeme posypat nastrouhaným parmazánem (doporučuji vyzkoušet :) ).

online fitness

RAJČATOVÁ POLÉVKA
5 větších rajčat
1l vývaru (vody)
oregáno, bazalka nebo badyán a špetka skořice

*volitelné: smetana, sýr

Rajčata v celku povaříme ve vývaru s bylinkami, poté je buď můžeme zbavit slupky nebo nechat i se slupkou, záleží na vás. Rozmixujeme pomocí tyčového mixerů a případně přidáme smetanu, vodu. Můžeme při podávání posypat sýrem.


MRKVOVÁ POLÉVKA
5 větších mrkví nakrájených na kolečka
1l vývaru / vody
kurkuma, kari

*volitelné: smetana sýr.

Mrkev povaříme ve vývaru s kořením do úplného změknutí. Poté přidám případně smetanu a tyčovým mixérem rozmixuji do hladkého krému, podle potřeby přidáme vodu nebo vývar, ať nemáme z polévky kaši :) Poté můžeme posypat nastrouhaným sýrem (doporučuji vyzkoušet :) )

Monika Šotlíková
befitbehealthy.blog.cz/

Porodní asistentka, trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

online fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru