Blog Online Fitness

Pravda o kokosovém oleji – není vůbec tak zdravý, jak si myslíte
Zdravě v kuchyni

Pravda o kokosovém oleji – není vůbec tak zdravý, jak si myslíte

21.06.2017
Kdybych se vás zeptala na účinky kokosového oleje, věřím, že se mi dostane nejčastější odpovědi „je to zdravé.“ Bohužel, toto ničím nepodložené prohlášení má nyní celkem šokující studie, které vůbec nejsou pozitivní.

 

Online Fitness

 

Bylo by těžké nalézt někoho, kdo nemá rád kokos (kromě mého drahého muže, ten je na něj přímo alergický ale jelikož nesnáší i kafe, pokládám ho za velmi divnou výjimku). Takže kokos, všichni známe - jsou to ony chlupaté kuličky které po rozbití a servírování chutnají naprosto luxusně samotné, nebo také slouží jako doplněk spousty cukroví a dobrot. Kokosová voda je zbytečná - nemá žádné jasné zdravotní výhody a je to jen slanější verze normální vody.

 

Pak je kokosový olej. Je to poslední žhavá móda a lidé po celém webu tvrdí, že je mnohem zdravější, než kterýkoli jiný olej. No, omlouvám se, že vám poničím vaši bublinu zvyku a víry, ale bohužel dle American Heart Association (AHA) je kokosový olej stejně nezdravý jako máslo a hovězí maso.

 

Podle klíčového poradního sdělení zveřejněného v časopise Cirkulace - který se zaměřuje na všechny druhy tuků a jejich vazby na kardiovaskulární onemocnění - je kokosový olej plný nasycených tuků. Ve skutečnosti je 82 procent kokosového oleje tvořeno nasycenými tuky, což je mnohem více než v běžném másle (63), olivovém oleji (14), podzemnicovém oleji (17) a slunečnicovém oleji (10).

 

Nasycený tuk, narozdíl od ostatních, může zvýšit množství špatného cholesterolu ve vašem krevním řečišti, což zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob v budoucnosti. Tyto nezdravé tuky obsahuje napříkald máslo a sádlo, dorty, sušenky, tučné maso, sýr a smetana, mimo jiné také kokosový olej.

  

"Nedávný průzkum uvádí, že 72 procent americké veřejnosti označilo kokosový olej za" zdravé potraviny "ve srovnání s 37 procenty odborníků na výživu," uvádí AHA. "Toto oddělení mezi laickým a odborným názorem lze připsat marketingu kokosového oleje v populárním tisku."

 

Meta-analýza řady experimentů jednoznačně ukázala, že máslo a kokosový olej, pokud jde o zvýšení množství špatného cholesterolu ve vašem těle, jsou stejně špatné.

 

"Protože kokosový olej zvyšuje [špatný] cholesterol, je příčinou kardiovaskulárních onemocnění a nemá žádné chuťové účinky, kvůli kterým by stálo za to ho konzumovat, doporučujeme kokosový olej vyřadit z jídelníčku." uzavírá AHA. Když to na závěr shrneme, tak v kokosovém oleji není nic, co by nám při vaření bylo jakkoli užitečné, a přitom nám jen uškodí.

 

P.S. Je důležité si uvědomit, že trochu tuku je pro vás rozhodně dobré, protože mastné kyseliny jsou nezbytné pro správnou absorpci vitaminů. Nenasycené tuky se tedy v tomto ohledu považují za dobré, dobrým zdrojem je například avokádo, ryby, ořechy a semínka.

 

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru