Blog Online Fitness

Proč hubnu tak pomalu?
Fitness

Proč hubnu tak pomalu?

02.02.2016
Známe to asi všichni, kteří hubneme. Jde to sakra pomalu, a když to jde náhodou rychle, tak je to hned zpátky jako bumerang. Proč? Proč? A ještě jednou proč?

online fitness

 

Nepravidelné jídlo

Čím méně budu jíst, tím budu hubenější. Přesně takhle to bohužel nefunguje. Opak je spíše pravdou, čím méně jíme, tím více přibíráme. Jak je to možné? Tělo se jednoduše bojí. Lidské tělo se neustále vyvíjí a příroda je tak chytrá, že nás dokáže připravit na dobu hojnosti, ale také na dobu nouze. Když jíme málo a nepravidelně, tak tělu říkáme, že nemáme kolem sebe dostatek potravy. Tělo tento problém vyřeší úplně jednoduše – vše uloží na pozdější dobu, kdyby nebyl přísun jídla žádný. Čím méně tedy jíme, tím více se naše tělíčka bojí, že jídlo dojde a snaží se vše uložit do tuků. Pokud budeme jíst pravidelně, tak dáme tělu signál, že se nemusí bát nouze a začne si brát z potravy potřebné živiny a zbytek začne vylučovat.

 

Chemie v potravě

Dnešní doba je specifická tím, že se všichni snažíme vydělat hromadu peněz. Výjimkou nejsou ani dodavatelé jídla, kteří se snaží urychlit a navýšit svou produkci. V praxi to znamená spousty chemie, kterou jsou postříkány téměř veškeré plody a je konzumovaná i hospodářskými zvířaty. Chemie nám dokáže zaneřádit organismus a zpomalit metabolismus. Bohužel každý z nás není v potravě soběstačný a musíme nakupovat i chemické věci. Snažme se tuto chemii v potravě co nejvíce omezit tím, že si začneme vyrábět různá jídla sami doma. Například bramborovou kaši, knedlíky, domácí vývary, přesnídávky, jogurty, müsli atd. Čím více pokrmů zvládneme sami vyrobit, tím více se chemii vyhneme.

 

Dále se snažme nakupovat sezonní ovoce a zeleninu, která byla dovezena do našeho obchodu z co nejmenší dálky. Pokud k nám ovoce a zelenina putuje přes půlku světa, tak je jisté, že se sklízí ještě nezralá a její dozrávání probíhá v průběhu přepravy umělým osvětlováním a speciálními postřiky. Většinou takové plody jsou i chuťově nedobré. V podstatě nemají chuť téměř žádnou. Když tedy zjistíme, že námi koupené rajčata ze Španělska nemají žádnou chuť, tak je nejlepší volbou se jich rovnou zbavit a dále tento druh nekupovat. Pravděpodobně takové rajče nikdy nevidělo svit slunce.

 

Nedostatek spánku

Kdo spí velmi málo, tak si sám přidává kila navíc. Pokud je naše tělo unavené z nedostatku spánku, ale i tak je nuceno nějak přes den fungovat, tak náš mozek se snaží někde získat energii. Má v podstatě dvě možnosti jak tuto energii získat. První možnost je začít rozkládat tuky a nabírat energii z nich. Tato možnost je pro tělo velmi pracná a metabolicky náročná, jelikož tělo musí vynaložit další energii na spalování tuků a v konečném výsledku to pro tělo nebude až tak energeticky výhodné. Náš mozek to samozřejmě ví a raději dává přednost druhé možnosti, což je rozklad rychlých cukrů. Jejich rozklad je pro tělo mnohem snazší, ale na pokrytí nedostatku energie je potřeba hodně cukru. V praxi to vypadá tak, že pokud jsme unavení, tak máme mnohem větší chutě na nezdravé věci. Pak už je jen otázkou naší vůle, co vyhraje. Jestli odhodlání stravovat se zdravě anebo náš mozek, který nám začne dávat stovky důvodů, proč tu čokoládu sníst.

 

online fitness

 

 

Špatný pitný režim

Pít se musí, to je jasné. Jistě už také víme, že bychom neměli pít sladké limonády, protože v nich je zbytečný cukr. Pokud chceme ale maximalizovat naše hubnutí, tak bychom měli vynechat všechny dietní a sycené limonády a zaměřit se na čistou vodu. Sycenými a dietními nápoji do sebe opět dostáváme zbytečné chemické látky, které nám mohou zpomalit metabolismus a zapříčinit, že se našemu tělu nebude chtít rozkládat vše, tak jak by mělo.

 

Dále bychom se měli zaměřit i na to, jak pijeme. Je důležité, abychom pili v průběhu celého dne. Nejlépe co hodinu přibližně 150-200 mililitrů vody. Takto do sebe dostaneme za celý den něco okolo 3 litů vody. Voda se takto stihne v těle zpracovat a doplní se tam, kde jí je potřeba. Je velký rozdíl jestli vypijeme 3 litry za celý den průběžně anebo 3 litry najednou. Při vypití najednou, tak tělo zpracuje pouze to množství, které zvládne v daný okamžik a zbytek vyloučí. Takže i když to byly 3 litry, tak jsme v podstatě nevypili téměř nic.

 

Pokud chceme ještě tělu pomoci s rozkladem jídla, tak je vhodné vypít sklenici vody po každém jídle. Voda v žaludku rozmočí alespoň částečně jídlo ještě předtím, než začneme trávit. Pak je pro naše tělo mnohem snadnější zbytky jídla rozložit a ušetřit energii. V praxi se budeme po sklence vody cítit mnohem méně unavení, než bez ní a mozek nebude vydávat signály, že by to chtělo ještě sladkou tečku.

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

online fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru