Blog Online Fitness

Proč je někdy pro mě i lehké cvičení tak těžké? Odpověď: Hypoglykémie
Fitness

Proč je někdy pro mě i lehké cvičení tak těžké? Odpověď: Hypoglykémie

15.09.2016
Příznaky hypoglykémie znají hlavně ženy, které jsou na dietě. Pro krásnou postavu jíme jen to, co je nutné a cvičíme téměř nonstop, ale občas je to pro nás velký problém. Přijde den, kdy je náročné jen dýchat, natož si dát pořádně do těla. Proč vznikají tyto dny? A co je to ta hypoglykémie?

Online Fitness

Hypoglykémie

Hypoglykémie neboli nízká hladina cukru v krvi. Touto nemocí trpí často lidé, kteří mají diabetes, ale i u zdravého člověka se může objevit hypoglykemický problém. Tyto problémy s nízkou hladinou cukru jsou převážně spojeny se špatně rozvrhnutým jídelníčkem a projevují se nejčastěji při cvičení, kdy máme hlad. Jestliže jsme delší dobu nejedli, tak naše tělo uskromňuje svoje fungování, někteří z nás jsou ospalí, jiným je zase zima a dalším zle od žaludku. Pokud v takovém stavu začneme cvičit, tak naše tělo pocítí velký nedostatek glykogenu a nemá z čeho vyrábět energii potřebnou pro pohyb.

 

Příznaky

Stanovit přesný stupeň hypoglykémie dokáže pouze lékař, ale i my jako laikové můžeme rozpoznat příznaky. Při cvičení začneme pociťovat nevolnost, slabost, nadměrné pocení, bušení srdce, rozostřené vidění a v nejhorším případě nás čeká i omdlení. Naštěstí pokud netrpíme cukrovkou, tak pro nás slabá hypoglykémie není nebezpečná a snadno ji zaženeme porcí jídla.

 

Online Fitness

 

Jak se těmto stavům vyhnout?

Hlavní příčinou hypoglykémie je špatné stravování, kdy nastává mezi jednotlivými jídly delší pauza. Měli bychom si tedy přizpůsobit jídelníček tak, aby pauzy mezi jídly nepřekračovaly 3 hodiny. Dále se budeme snažit zhruba půl hodiny před cvičením sníst něco lehkého, jako je například banán, jablko nebo jiné sladší ovoce.

 

Pokud máme správný jídelníček a jíme před i po tréninku, a stále se projevují příznaky hypoglykémie, tak je vhodné navštívit lékaře, který vyloučí jiné závažnější problémy a doporučí nám správnou prevenci.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru