Blog Online Fitness

Proč ženy milují sladkosti více než muži?
Životní styl

Proč ženy milují sladkosti více než muži?

16.12.2018
Čokoláda sem, oplatek tam a kilečka si přibírám. Bohužel, ale je to tak, my ženy jsme čokoholičky, které dokáží spořádat mnoho sladkého. To samozřejmě nijak neprospívá našemu zdraví a postavě. Proč jsme náchylnější ke sladkostem a jak se zbavit chutí na sladké?

 

Může za to biochemie

Biologie může za to, že většina žen miluje sladké více, než muži. Hlavním důvodem je serotonin, látka, která se nachází v krevních destičkách a částečně také v nervové soustavě. Serotonin je látka, která ovlivňuje naše nálady, chuťové projevy, ale může vyvolat také depresi nebo migrény a pocit na zvracení.

 

A zde je hlavní důvod, proč milujeme sladké, jelikož serotonin způsobuje u většiny žen pocity štěstí a dobré nálady. Sladkosti napomáhají zvýšení serotoninu v lidském mozku a my máme pocit, že nás čokoláda děla šťastnější. Kromě sladkostí, zvedá hladinu serotoninu také estrogen, který máme v těle nejvíce během těhotenství. To je důvod, proč je většina žen nejšťastnější právě v této fázi života.

 

Z biochemického hlediska na sladké náchylnější než muži, avšak to neznamená, že musíme konzumovat sladkosti ve velkém. Bohužel obchodní řetězce si naši náchylnost dobře uvědomují a lákají nás na čokoládu, bonbony, zmrzliny a jiné sladkosti.

 

Další důvod, proč máme často chuť na sladké, je slezina. Pokud má člověk oslabenou slezinu, tak je u něj vyvolán pocit na sladké. Podobně to bývá také u oslabených jater, kdy máme chuť zase na kyselé. Nemusíme se nijak děsit, že bychom měli zdravotní potíže, pokud máme chuť na sladké. Slezina se podílí na tvorbě krve. Před a během menstruačního cyklu dochází ke zvýšené tvorbě krve a naše slezina je tímto procesem oslabená. Dámy, ještě jste si nevšimly, že více mlsáme právě během menstruačního cyklu? Nyní víme proč.

 

Třetím hlavním důvodem chutí na sladké se týká stejně žen, ale i mužů. Cukr je pro náš mozek jako droga, snadno si na něj zvyká a po delší konzumaci sladkostí, začne cukr vyžadovat. U nás se opět projeví neodolatelná chuť na sladké.

 

 

Jak se bránit chuti na sladké?

Pokud jsme cukroví závisláci, tak musíme tuto závislost odbourat. Existují dva přístupy, jak se chutí na sladké zbavit, buď radikálně, nebo pozvolně. Pokud víme, že máme silnou vůli, a když se k něčemu rozhodneme, tak své zásady dodržíme, je pro nás jistě lepší cestou zatrhnout všechny sladkosti teď hned. Naše “odvykačka“ bude kratší, ale bude chtít hodně silné vůle. Pokud však víme, že vůli nemáme, tak bychom měli zvolit pozvolnou cestu, aby se nám nestalo, že dostaneme obrovskou chuť na sladké a sníme toho daleko více, než normálně. Pozvolna nahrazujeme sladkosti zdravější variantou, a tou je ovoce. Ano, to také obsahuje cukr, ale daleko v menším množství a v jiné formě, než klasické sladkosti.

 

Sladkosti nejsou hřích

Sladkosti a cukr obecně, naše tělo k životu vůbec nepotřebuje. To ale neznamená, že pokud si někdy dáme kousek čokolády, tak bychom se měli bičovat a propadat depresi. Sladkosti jsou zpříjemněním našeho života, a udělat si občas radost je zdravé. Měli bychom se držet zásady, že všeho musí být s mírou. A to ať jde o sladkosti, tak i dodržování zdravého životního stylu. Pokud budeme po konzumaci nezdravého jídla, propadat depresi a říkat si, jak jsme zklamali sami sebe, dojde v našem těle k produkci kortizolu, který způsobuje lepší ukládání tuků. Naše výčitky svědomí, způsobí pouze to, že přibereme více. Když si něco nezdravého dopřejeme, tak si to zkusme vždycky užít, a to během samotné konzumace, tak i po ní, až budeme tvrdě cvičit a ty čokoládičky shazovat.


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru