Blog Online Fitness

Sacharidy a jak na ně
Zdravě v kuchyni

Sacharidy a jak na ně

16.04.2015
Často od svých klientů slýchávám větu: "A co jsou to, Denisko, vlastně teda ty sacharidy?" Pokusím se vám tedy vysvětlit co sacharidy jsou a jak se s nimi dá pracovat. :-)

registrace

Sacharidy jsou všechny cukry a škroby, které přijímáme v potravě. Mnozí se vyhýbají jídlům s vysokým obsahem škrobu jako např. bramborám, těstovinám, rýži nebo luštěninám, protože se prý po nich tloustne. To je však velký omyl, je to právě naopak, škroby patří mezi největší hity racionální výživy!

Ve formě cukru přecházejí sacharidy hned do krve a dodávají tudíž rychle energii. Vyskytují se hlavně v rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny, brambory aj. Ideální formou pro příjem sacharidů by měly být škroby, které přecházejí do krve jen pomalu, a tím na dlouho zasytí (např. rýže). Přebytek je poté ukládán ve formě tukových zásob. Sladkosti, pečivo a pod. ale obsahují pouze tzv. rychlé cukry, které nás jsou schopny zasytit pouze na krátkou chvíli a my máme brzy hlad. Navíc obsahují tolik sacharidů, že je kolikrát nejsme schopni ani přeměnit v energii a tak se nám přebytek ukládá do tukových zásob a my krásně tloustneme.

Příjem sacharidů by měl tedy být vyšší hlavně v dopoledních hodinách, kdy jsme schopni za celý den spotřebovat přijatou energii. Tzn., že ovoce bychom měli konzumovat hlavně na snídani, či svačinu a rýži, těstoviny, brambory či luštěniny na oběd. Poté by se náš jídelníček měl skládat hlavně ze zeleniny a masa. A pokud nás už teda napadne nějakou sladkostí zhřešit a my neodoláme, snažme se o to v dopoledních hodinách a ne večer u televize. :-) Večer k televizi oříšky a mrkev, jak říkávala už moje „schlank“ babička.

Snad jste zase o něco chytřejší a máte o krůček blíž ke sve vysněné postavě, či stanovenému cíli. :-)

Vaše Denisa

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru