Blog Online Fitness

Špeky do vody, aneb zhubni ve vodě s těmito 7 cviky!
Fitness

Špeky do vody, aneb zhubni ve vodě s těmito 7 cviky!

13.08.2018
Léto je v plném proudu a kvůli vysokým teplotám se nám nechce cvičit a raději se vydáváme k vodě. Cvičení tělu samozřejmě chybí, a proto přibíráme. Jak tento problém vyřešit? Budeme cvičit ve vodě!

Všichni víme, že voda má blahodárné účinky na lidský organismus a to i při samotném cvičení. Při pohybu ve vodě nezatěžujeme klouby, ale přitom mají naše svaly odpor díky vodě, a tím se namáhají a postupně sílí. Zároveň se nám zvedá tepová frekvence, a my účinně spalujeme. A přesně z tohoto důvodu se doporučuje cvičení ve vodě lidem po těžkých úrazech nebo s větší nadváhou.

 

7 důvodů proč cvičit ve vodě

- Cvičení je vhodné pro začátečníky i pokročilé

- Posiluje se naše srdce

- Nezatěžují se klouby

- Efektivně se zatěžují svaly

- Zvyšuje se fyzická kondice

- Prokrvuje se pokožka

- Tvarují se efektivně problémové partie

- Zlepšuje se stabilita a zpevňuje se střed těla

 

Cvičení ve vodě je nabízeno mnoha sportovišti a my si tak můžeme zkusit například aquaerobic nebo aqua posilování. Pokud však máme bazén doma nebo někde v okolí domu, tak si můžeme efektivně zacvičit i sami.

 

7 vodních cviků pro lepší postavu

 

Malé kruhy

Postavíme se do stoje rozkročmo, zpevníme střed těla, upažíme ruce a stáhneme prsty. Začneme pažemi pomalu kroužit a pozvolna zrychlujeme, jak nám naše paže dovolí. Cvik opakujeme ve třech kolech po dobu 2 minut.

 

Osmičky

Postavíme se do stoje rozkročmo, zpevníme střed těla, předpažíme ruce a stáhneme prsty k sobě. Pomalými pohyby začneme pažemi kroužit tak, abychom rukama opisovali osmičky. Pozvolna zrychlujeme. Cvik opakujeme ve třech kolech po dobu 2 minut.

 

Velké kruhy

Postavíme se do stoje rozkročmo, zpevníme střed těla, upažíme ruce a stáhneme prsty. Pomalým pohybem přesuneme ruce do předpažení a zase zpět do upažení. Cvik opakujeme ve třech kolech po dobu 2 minut.

 

Přítahy nohy

Postavíme se rovně s nohama u sebe, ruce dáme v bok a zpevníme střed těla. Pomalu zvedáme ohnutou nohu, co nejvíce jak zvládneme. Pokud nás začne brát balanc, tak nezvedáme koleno tak vysoko. Cvik opakujeme ve třech kolech po 20 opakování na jednu nohu.

 

Zanožování

Postavíme se rovně s nohama u sebe, ruce dáme v bok a zpevníme střed těla. Pomalu zanožíme nohu vzad tak, abychom se neprohýbali v zádech. Pokud nedokážeme udržet balanc, tak se zachytíme kraje bazénu. Cvik opakujeme ve třech kolech po 20 opakování na jednu nohu.

 

Poskoky

Postavíme se rovně a mírně rozkročíme nohy. Začneme na místě poskakovat. Pravidelně dýcháme. Cvik opakujeme ve třech kolech po dobu 2 minut.

 

Panák

Postavíme se rovně, nohy máme u sebe a ruce jsou podél těla. S výdechem skočíme do stoje rozkročného a zároveň roztáhneme ruce, následně skočíme zpět do výchozí pozice. Cvik opakujeme ve třech kolech po dobu 2 minut.

 

Pokud by nám tyto cviky nestačily, tak můžeme zkusit mnoho cviků, které děláme běžně na souši, jako je například zakopávání, rotace na břicho, přítah kolene k loktu a podobně. Pokud nám nevadí potopit hlavu pod vodu, tak můžeme vyzkoušet vodní poddřepy, kdy se v rovném postoji nadechneme, uděláme dřep a při návratu do výchozí pozice, vydechneme do vody.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru