Blog Online Fitness

Štrůdl, který si klidně můžeš dát!
Zdravě v kuchyni

Štrůdl, který si klidně můžeš dát!

28.01.2017
My, kteří se snažíme občas uvařit něco nezdravého na zdravý způsob, tak víme, že to je málem až věda. Ano, receptů je spousta a výsledek je bez cukru, bez mouky, bez mléka a hlavně bez chuti. Tak s tímto receptem NE! Jablečný štrůdl, který je bez výčitek a hlavně s chutí!

Online Fitness

Celozrnný jablečný štrůdl

Na 2 šišky potřebujeme:

3 hrnky celozrnné mouky

¾ hrnku kvalitního oleje (kokosový)

¾ hrnku vody

Špetka soli

4 větší jablíčka

¾ hrnku rozinek

1 lžíce skořice

Citronová kůra

 

Smícháme mouku, olej, vodu i sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto lepkavé, tak přidáme ještě trochu mouky. Pokud je naopak suché a rozpadá se, tak přidáme trochu vodu. Zpracované těsto necháme na chvíli v ledničce odpočinou, a mezitím se vrhneme na náplň.

 

Jablíčka nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky, a to nejlépe se šlupkou, jelikož obsahuje velké množství vitamínu. Přidáme rozinky, skořici a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme.

 

Vyložíme si plech pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C. Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části a jednu menší kuličku, která nám bude sloužit jako případná záplata. Vyválíme dva obdélníky a do jejich středu dáme jablečnou náplň. Náplň zakryjeme boky obdélníku, aby nám vznikla šiška. Štrůdl pečeme na 180°C přibližně 25 minut. Zda je štrůdl dobře upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle, kterou musíme vytáhnout zcela bez těsta.

 

 

Vylepšení

S náplní můžeme různě experimentovat. Lze naložit rozinky do jedné štamprle Amareta a nechat je 1 hodinu odležet. Dále můžeme do štrůdlu přidat například oříšky, vysokoprocentní čokoládu nebo i jiné ovoce. Zdravé fantazii se meze nekladou.

 

Podělte se s námi na naší facebookové stránce o Vaší vychytávku. Rádi se inspirujeme.

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru