Blog Online Fitness

Švihadlo – jaké má účinky a které cvičení s ním můžeme nahradit?
Fitness

Švihadlo – jaké má účinky a které cvičení s ním můžeme nahradit?

20.04.2017
Švihadlo je notoricky známá pomůcka, ke které přilnul málokdo z nás. Věděli jste ale, že 10 minut švihadla je stejně účiných jako 30 minut běhu? A má ještě mnoho dalších výhod, které využijete nejen za deštivého počasí.

Online Fitness

Jelikož mě samotnou běh nikdy nenadchl, napadlo mě podívat se, jestli se nedá nějak nahrazovat. Ano přiznávám veřejně - jsem neběhavý tvor, a ač si s radostí dám 25 minutový HIIT trénink kdy potím krev, tak nejsem ochotná doběhnout tramvaj ani na 20 metrů. Prostě nejsem. Nejspíš to je tím, že mě běh nikdy nenadchl nebo mám zažité depresivní stavy ze základní školy, kdy nás nutili klusat či sprintovat kolem hřiště i za deště a zimy (a já jsem od přírody pohodlná). Takže bohužel, neběhám. Ale zkusila jsem si kolem toho udělat menší průzkum a našla jsem pár zajímavostí – jedním zdrojem byla Americká asociace pro zdraví a tělovýchovu se svou publikací Čtvrtletní průzkum. Jednalo se o porovnávací studii, kdy srovnávali rozdíl mezi během a skánáním přes švidalo, přičemž se snažili rozeznat rozdílný vliv na kardiovaskulární trénink. Výsledky mě celkem překvapily:


Ve studii bylo zahrnuto 92 mužů, kteří se rozdělili do dvou skupin. První skupina měla za úkol skákat přes švihadlo 10 minut denně, druhá polovina po 30 minut běhala. Po šesti týdnech se všichni muži podrobili testům, které zkontrolovaly jejich kardiovaskulární stav. A k údivu bylo, že obě skupiny měly stejný stupeň zlepšení.

 

 Vědci z toho usoudili, že skákat 10 minut přes švihadlo je stejně efektivní, jako 30 minut denně běhat. Doporučují tedy skákání přes švihadlo jako variantu k běhu především pro ty, kteří nemohou běhat z časových nebo jiných důvodů. Skákání přes švihadlo vyžaduje mnohem méně času i příprav, takže pro mnohé, kteří třeba nechtějí běhat v zimě či nevhodném počasí (nebo jednoduše nemají kde), může být skákání přes švihadlo výborným pomocníkem při zlepšování kardiovaskulárního systému. 

 

Jedna skupina výzkumníků zaznamenala značné zlepšení kardiovaskulární kondice ve skupině dospělých mužů, kteří se zabývali progresivním přeskakováním lana. V další studii byly ženy, které přeskakovaly lano pět minut denně během čtyř týdnů. U těch pozorovaly nižší pulz, zvýšený příjem kyslíku a 25% zlepšení fyzické pracovní kapacity.

 

V jiných studiích bylo zjištěno, že přeskakování lana snižuje napětí a zvyšuje hladinu energie. Na Výzkumném středisku Physical Fitness byly studovány skupiny lidí, kteří přeskakovali švihadlo 60 minut, pět dní v týdnu po deset týdnů. Výsledkem byla větší síla nohou a kolen, zvětšená lýtka, lepší schopnost skákat a rychlejší výkon při běhu. Bylo také zjištěno že jsou více agilnější, pružnější a měli silnější srdce.

 

Jak se při tom hubne?

Při přeskakování švihadla spálíme zhruba 720 kalorií za hodinu (při rychlostech 120-140 přeskočení za minutu a v závislosti na tělesné hmotnosti), což je stejné jako běh v přibližné rychlosti 10 km. Pokud se zvýší intenzita (počet přeskakování), může se zvýšit výdej kalorií na 1000 nebo i více za hodinu, opět v závislosti na tělesné hmotnosti.

Určitě tedy dopočuji vyzkoušet tento jednoduchý cvik, a zapojit ho do pravidelného tréninku. Začněte pomalu, nejprve se naučte jednoduše přeskočit lano a správně držet ručky (palce nahoru, bez ruček musí být švihadlo dlouhé po vaše podpaží), potom postupně zvyšujte počet přeskoků.

Skákání přes švihadlo je tedy vhodné pro všechny, kteří nechtějí investovat příliš času a peněz do specifického cvičení. Z tohoto jednoduchého cvičení získáte zvýšenou výdrž, stabilitu a celkovou koordinaci těla.

Další info se dozvádíme ze statistik stránek Společnosti pro skákání přes švihadlo (zní to vtipně ale opravdu se to tak jmenuje, vznikla v roce 1996 a založil ji Buddy Lee). Dle jeho stránky, skákání přes švihadlo po alespoň 5 minut denně zlepší vaše celkové fitness, a pokud se dostanete až na 10 minut za den, má skákání přes švihadlo stejný přínos jako následující:

30 minut běhání
2 tenisové zápasy
660 metrů plavání
30 minut házené

 

 Takže ať už je vaše motivace jakákoli, rozhodně stojí za to vyzkoušet, jak obyčejné skákání přes švihadlo zlepší váš trénink :)

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru