Blog Online Fitness

Těstoviny při dietě. Ano či ne?
Zdravě v kuchyni

Těstoviny při dietě. Ano či ne?

13.10.2014
S nástupem diety se obvykle těstovinám snažíme vyhýbat. Výživoví poradci nám kolikrát zakazují konzumovat mouku v jakékoli podobě, a to ať už se jedná o pečivo nebo právě těstoviny. Zapomínají nám však sdělit pár podstatných věcí. Ono je totiž někdy snazší nic složitě nevysvětlovat a jednoduše říct: “Prostě to nejezte!”

Online FitnessSpaghetti

Já ovšem italskou kuchyni miluji a upřímně si ji bez těstovin nedokážu představit. A myslím, že Italové sotva   tak. Italové donedávna patřili k nejštíhlejším národům světa. Bohužel kvůli vlivu rozšiřujících se řetězců rychlého občerstvení jim byl tento “titul” odebrán, ale v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou na tom stále velice dobře. Jak je to ale možné, když těstoviny u nich na talíři nalézáme doslova denně?

Z historie

Pasta

Pokud bychom měli nahlédnout do historie, je známo, že semolinovou mouku zpracovávali už staří Římané a těstoviny do podoby, ve které je známe dnes, byly zformovány už ve 12.století. Konkrétně v Neapoli se následně začaly vyrábět v obrvoském množstvíá a sloužily jako trvanlivá strava pro mořeplavce. Spolu s olivovým olejem, česnekem a zeleninou tvořily plnohodnotné jídlo, které na dlouho zasytilo a dodalo tělu potřebné živiny.

 Na dlouho zasytí? Dodají potřebné živiny? Vždyť, ikdyž sním plný talíř těstovin, po chvíli mám zase hlad a mouka je přece špatná, tak kde by se v ní našly nějaké živiny? To by nám ji přece ti výživoví poradci nezakazovali, no ne?

Tuna saladGlykemický index

GI udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Obecně by nás měly zajímat potraviny, které ho mají pokud možno nejnižší. Proto tak, jako např. u různých druhů rýže, i u těstovin je dobré věnovat mu pozornost a vybírat druhy s vysokým obsahem vlákniny, díky které nám zůstane pocit nasycení mnohem delší dobu. Glykemický index však ovlivňuje více faktorů, a to nejen obsah vlákniny, ale i samotná příprava, zde konkrétně doba vaření dané potraviny. Proto doporučuji těstoviny vařit tzv. “al dente” nebo-li na skus a zabránit tak zbytečnému nárůstu GI. Potraviny s nízkým GI jsou navíc vhodné nejen při redukčních dietách, ale i pro diabetiky.

RatatouilleKteré těstoviny mám tedy kupovat?

Zapamatujte si, že kvalitní těstoviny jsou vyrobeny ze semoliny (krupice umleté z tvrdozrnné pšenice). A tak jako je tomu i u pečiva či rýže, je vždy dobré sáhnout po celozrnné verzi, která se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a výše jsme si již popsali, čím je pro nás tak důležitá.

Nezapomínejte i na to, kolik a s čím těstoviny podáváte! Je známo, že břišní svaly se dělají především v kuchyni a pokud vím, plný talíř špaget se smetanovou omáčkou ještě pekáč buchet nikomu nevytvořil.

Blogerka Veronika

www.style-quite.blogspot.cz

 

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru