Blog Online Fitness

Typy postavy a jak s nimi správně cvičit - HRUŠKA
Fitness

Typy postavy a jak s nimi správně cvičit - HRUŠKA

18.11.2015
Každý má nějaké ty geny, které určují jeho typ postavy. Někdo si neví rady s bříškem, někdo zase s boky a zadečkem. Samozřejmě některými svými aktivitami podporujeme naše geny, aby ukládaly tuky přesně tam, kam je nechceme. Podívejme se společně na to, jakou postavu teda máme a v následujících článcích, jak ji vyformovat nebo jak se obléci, než zhubneme.

 

online fitness

Typy postavy

V dnešní době, kdy nějaké to kilo navíc má téměř každý druhý z nás, se objevuje několik typů postavy. Existují však čtyři základní druhy: jablko, hruška, obdélník a přesýpací hodiny. Každý typ postavy je něčím specifický a dobře rozpoznatelný. Podívejme se na základní rysy. 

 

Jablko

Jablko je charakteristické především bříškem. Bříško je větší než boky a vyznačuje se všem známou “pneumatikou“ kolem pasu. Dalším znakem této postavy je ukládání tuků v oblasti zad, kdy ženám vznikají nepříjemné bochánky pod a nad podprsenkou. S tímto typem postavy může docházet k posunu orgánů v břišní oblasti. Mezi celebritami patří k této postavě například Eva Longoria v oplácanějším období.

 

Hruška

Žena hruštička je typická úzkou vrchní části těla, ale širokými boky, stehny a zadečkem. S většími boky často přichází také celulitida nebo křečové žíly. Tento typ postavy lze podpořit především sedavým zaměstnáním. Mezi známé celebrity patří například Jennifer Lopez.

 

Obdélník

Tento druh postavy se také často nazývá jako chlapecká postava. Vyznačuje se podobnou šířkou ramen a boků a chybějícím zúžením v pase. Ženy s touto postavou většinou postrádají větší poprsí a kulatý zadeček. Z celebrit se touto postavou vyznačuje Natalie Portman.

 

Přesýpací hodiny

Postava přesýpacích hodin je v rozumné míře ukazatelem ženské krásy. Ženy s tímto druhem postavy přibývají především v oblasti hrudníku a zadečku. U tohoto typu postavy je nadváha nejlépe skryta, jelikož ženy přibírají rovnoměrně. Mezi nejznámější “celebrity“ patří Věstonická Venuše, ale také Salma Hayek.

online fitness

 

Když už víme, jaký typ postavy máme, tak se v následujících článcích podíváme jaké cviky zvolit, abychom vytvarovali partie, které potřebujeme.

 

Typ postavy: Hruška

 

online fitnessV úvodní části jsme se podívali, jaké základní typy postav se mezi ženami vyskytují. Teď si jednu z nich rozebereme a podíváme se jaké vhodné cviky zvolit, abychom vytvarovali ženské křivky. Jdeme na to hruštičky!

 

Problémové partie

K problémovým partiím hruštiček patří boky, zadek a nohy. Pokud nás příroda obdarovala touto postavou, tak bychom se měli zaměřit na kardio trénink, který nám pomůže shodit přebytečná kila, a dále bychom měli posilovat horní polovinu těla. Při jemném posílení rukou, ramen i zad, dojde k optickému zeštíhlení pasu a především k vyrovnání nesouměrnosti mezi boky a rameny.

 

Trénink

Kardio

Pro shazování kil si musíme vybrat kardio, které nás bude alespoň trochu bavit. Jedná se o aktivitu, při které si držíme správnou tepovou frekvenci v oblasti spalování. Pokud provádíme kardio trénink alespoň 3x týdně, tak úbytky váhy se projevují velmi rychle.

Tip: brusle, běh, plavání, rychlá chůze, švihadlo a jiné.

 

Posilování

Při posilování se zaměříme na vrchní část těla, ale nezapomene ani na nohy a zadeček. Hruštičky mají problém s ukládáním tuků ve stehnech a zadečku. To zapříčiňuje vznik celulitidy a rosolovitého pozadí. Pokud se u nás vyskytuje tento problém ve větší míře, tak k uvedenému posilovacímu tréninku přidáme pokaždé 20 dřepů na začátku tréninku a 20 dřepů na konci tréninku. Zpočátku může být 20 dřepů obtížných, ale pokud zatneme zuby, tak brzy pro nás bude toto číslo hračka. Jakmile se 20 dřepů stane hračkou, tak přidáme dalších 5 a to uděláme vždy, kdy už bude předchozí počet snadný. Když tohle zvládneme, tak už zhruba za měsíc uvidíme menší pokroky v úbytku celulitidy a větší pokroky v pevnosti zadečku.

 

V uvedené tabulce vidíme přehled cviků na jednotlivé dny. Svůj trénink začneme na 10 opakování ve 3 setech. To znamená, že 10x zopakujeme cvik 1 až cvik 5 a tohle kolečko objedeme 3x. Samozřejmě se budeme s každým tréninkem zlepšovat, a nastane doba, kdy pro nás bude 10 opakování snadné. V takovém případě přidáme vždy 5 cviků navíc. U některých cviků jsou potřeba činky, ale pokud je doma nemáme, tak místo činek si vezme dvě půl litrové láhve, časem přidáme zátěž na 0,75l, 1l, 1,5l až 2l. Až budou i 2l láhve pro nás lehké, tak se porozhlédneme po činkách v obchodě.

 

 

Pondělí

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

Cvik 1

Plié dřep

Kardio

Zadní výpady

Kardio

Kroužení ramen

Kardio

Volno

Cvik 2

Výtlaky

Zanožování

Kliky

Cvik 3

Rozpažování

Dřepy

Předpažení zanožení

Cvik 4

Přítahy činky

Zvedání pánve

Tricepsové kliky

Cvik 5

Zkracovačky

Jablíčka

Pokládání nohou

 

A jak uvedené cviky vlastně vypadají?

online fitness

online fitness

online fitness

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

online fitness

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru