Blog Online Fitness

Vánoční fitness cukroví
Zdravě v kuchyni

Vánoční fitness cukroví

30.11.2017
Vánoce jsou za dveřmi a většina z nás shání dárky a přemýšlíme, jaké cukroví napečeme. Klasické recepty na cukroví jsou bez pochyby skvělé, ale nejsou zrovna povzbudivé pro naši figuru. Co takhle zkusit fitness cukroví, které je zdravější, dietnější a stejně dobré.

Online Fitness

Proteinové kuličky

Klasika mezi klasikami, kuličky by neměly chybět na žádném vánočním stole. Na přibližně 20 kousků kuliček potřebujeme zhruba 100g ořechů, nebojte se různých kombinací (50g vlašských, 50g makadamových nebo 50g lískových a 50g vlašských), 30g sušených datlí, 3 lžíce vanilkového proteinu, 2 lžíce kakaa a 3 lžíce kokosu. Na obalení použijeme kokos, sezamová semínka a kakao.

 

Datle na 20 minut namočíme a mezitím si rozmixujeme ořechy a smícháme je s ostatními ingrediencemi. Přidáme datle a znova rozmixujeme, ze vzniklé směsi tvarujeme kuličky, které následně obalujeme.

 

Kuličky z 3 ingrediencí

Kuliček není nikdy dost a právě tento recept je velmi oblíbený také u našich trenérek. Na zhruba 30 porcí budeme potřebovat 150g kokosu, lněného semínka (rozmixovaného) a 130g kukuřičného sirupu.

 

Smícháme všechny ingredience, aby nám vznikla lepkavá hmota, ze které modelujeme kuličky. Kuličky můžeme obalit v tekuté hořké čokoládě nebo kokosu.

 

Perníčky

Perníčky Vánoce vždy krásně provoní a s touhle proteinovou variantou nebudeme ani moc hřešit. Na zhruba 20 kousků potřebujeme 150g mandlové mouky, 70g sušených datlí, 150g vanilkového proteinu, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 3-4 polévkové lžíce javorového sirupu (lze použít i jiný), 2 vaječné bílky a 10g perníkového koření.

 

Smícháme mouku, prášek do pečiva, datle, protein, perníkové koření a vše rozmixujeme. Následně přidáme i zbývající suroviny a znova mixujeme, dokud nevznikne pěkná těstovitá hmota, kterou necháme na dvě hodiny odležet v lednici. Těsto poté vyndáme, vyválíme na zhruba půl centimetrovou vrstvu a vykrajujeme vánoční motivy. Tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 20 minut na 150°C.

 

Kokosky

Křupavé kokosky neodmyslitelně patří k Vánocům. Na zhruba 10 kousků kokosek budeme potřebovat 2 banány, 6 lžic ořechového másla (kešu, arašídové, atd.) a 200g kokosu.

Banány rozmačkáme, přidáme k nim ořechové máslo a důkladně promícháme. Přidáme kokos dle chuti, a aby se nám hmota pěkně lepila. Na pečící papír pokládáme malé hroudy (kokosky) a pečeme při 200°C po dobu přibližně 10 minut, dokud nezhnědnou špičky.

 

Linecké cukroví

Klasika každých Vánoc, která by neměla chybět při štědrovečerní večeři.  Budeme potřebovat 250g celozrnné mouky, 100g kokosového oleje (sezamového, nebo jiného), 60g sirupu agáve, citronovou kůru, několik lžic vody a špetku soli.

 

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme na 40 minut v lednici uležet. Následně těsto vyválíme na tenký plát a vytvaruje vánoční tvary, které můžeme na plechu potřít vejcem. Pečeme na pečícím papíře do zlatova při 160°C. Doba pečení závisí na tloušťce tvarů.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru