Blog Online Fitness

Vyhýbáte se dlouhodobě sacharidům? Držíte ketodietu? Tak buďte opatrní.
Fitness

Vyhýbáte se dlouhodobě sacharidům? Držíte ketodietu? Tak buďte opatrní.

03.07.2016
Ketogenní dieta je strava, založená na vysokém množství tuků a bílkovin, s minimálním příjmem sacharidů. Důvodem, proč se tato dieta stala populární je díky dramatickému úbytku hmotnosti, která nastane během prvních 4 týdnů jejího dodržování.

 

 Online Fitness

 

Hlavním smyslem ketogenní diety je přepnutí těla namísto z přirozeného využívání sacharidů jako hlavní zdroj energie na využívání tuků jako energii.

Výsledky mohou být dost rychlé, ale má to i své stinné stránky. První tři dny od začátku ketodiety, můžeme považovat za „keto chřipku“ kvůli tomu, jak ovlivňuje naše tělo i mysl. Mezi nejběžnější vedlejší účinky jsou bolesti hlavy, podrážděnost, výkyvy nálad a ztráta energie. Tento počáteční stav je v době, kdy se tělo přepíná z využívání sacharidů jako energie a produkuje ketony, které tělu signalizují, aby využívalo tuky jako hlavní zdroj energie.

Pojďme se podívat na několik různých možností, které mohou být zásadní během ketodiety:

Příjem kalorií

Jednou z nejdůležitějších součástí hubnutí jakékoliv diety, je samozřejmě Váš příjem kalorií. Mnoho lidí, kteří se rozhodli pro ketodietu, mylně dopěli k závěru, že mohou jíst cokoli a v jakémkoli množství, pokud to co jedí, obsahuje velmi málo, nebo žádné sacharidy. Je to pravda jen do jisté míry.

Můžete jíst věci jako je slanina, šunka, párky, hamburgery atd, ale stále musíte přijmout správné množství kalorií. Jen proto, že Vaše tělo při ketodietě využívá tuk jako hlavní zdroj energie, neznamená to, že můžete jíst tuny kalorií. Nemusíte jíst absolutně žádné sacharidy, ale pokud je Váš příjem kalorií vysoký, nejste schopni zhubnout a ještě k tomu budete na váze přibírat.

Cvičení

Dalším problémem na seznamu je cvičení. Zatím co jste na ketodietě, cvičení je stále potřeba ke ztrátě váhy zdravým způsobem. Je těžké posilovat, když přijímáme tak málo sacharidů, ale to neznamená, že snížíte intenzitu tréninku. Je třeba trénovat tak intenzivně, jako když jste sacharidy přijímali, jinak své limity posunete směrem dolů místo nahoru.

Odpor k tréninku bude mnohem větší, když budete na ketodietě, ale je třeba trénovat se stále stejnou intenzitou. V opačném případě dojde ke ztrátě pevnosti a pravděpodobně i ke ztrátě svalové hmoty. Kardio při ketodietě působí jako mocný posilovač pro spalování tuků. Vaše tělo nemá sacharidy, které by mohlo pálit, takže co bude běhen kardia spalovat? Samozřejmě tuk. Jen si buďte jisti, že máte dostatečně vysoký příjem bílkovin, aby se zabránilo nechtěnému spalování svalové hmoty.

Metabolismus

Je zde jeden důvod, proč není ketodieta doporučována jako permanentní změna životního stylu. Je prokázáno, že příliš dlouho bez jakýchkoli refeeds – tedy doplnění potřebných živin, nebo navýšení sacharidů, může výrazně zpomalit Váš metabolismus. Ze stejného důvodu se refeeds dny (doplnění potřebných živin a navýšení sacharidů) doporučují při nízkosacharidové stravě, zvláště také kulturistům. Doplnění živin zvyšuje množství glykogenu ve Vašem těle, a restartuje metabolismus.

Pokud jste na ketodietě, nebo se ji plánujete vyzkoušet, zařaďte refeed den dvakrát za měsíc, nebo jednou týdně, pokud jsou vidět opravdu dobré výsledky. Refeed pošle Vašemu tělu signál, že má v zásobě všechnu potřebnou energii a Váš metabolismus začne raketově stoupat. Vaše energetická hladina se také zvýší, díky čemuž se navíc budete cítit lépe.

Když budete pokračovat v ketodietě dlouhou dobu, je zde šance, že se Vám hubnutí zastaví. Když tato situace nastane, je čas věci trochu změnit. Zkontrolujte Váš denní kalorický příjem, dodržujte intenzitu tréninku a zařaďte refeed dny do Vaší diety. Po tom co vyzkoušíte tyto tři věci, Váš metabolismus by se měl opět nastartovat a pokračovat v hubnutí.

Pro metabolismus není dobré, aby byl po dlouhou dobu bez sacharidů, protože zbytečně trpí. Pokud máte slušné množství svalové hmoty, jsou tyto doplňující dny nutností pro Váš metabolismus a zásoby glykogenu.

Je prokázáno, že při ketodietě se dá ze začátku rychle zhubnout, ale po několika týdnech se výsledky zpomalí a poté nastává čas přemýšlet o změnách ve stravě a v tréninku.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru