Blog Online Fitness

Výroba domácí zmrzliny
Zdravě v kuchyni

Výroba domácí zmrzliny

20.06.2014
V létě často vyhledáváme různé formy osvěžení. Na snídaně nám mnohdy postačí pouze ovocný salát, smoothie, ovocný fresh či jiným způsobem zpracované ovoce, které k létu neodmyslitelně patří. Avšak mezi ten nejlepší způsob, jak se v horkých dnech zchladit, je dát si zmrzlinu.

 Online Fitness

Sami si sáhněte do svědomí, kdo si ji v letních dnech nedopřává víc než v hojném počtu. Obzvlášť pokud odcestujete do zahraničí, v takové Itálii či jiných přímořských destinacách je to neodmyslitelná povinnost. Byla by však škoda, kdyby vám tento rituál pokazil vaši hezkou postavu nebo vám obecně v hubnutí bránil. Na dovolené si samozřejmě bez výčitek pár smetanových zmrzlin dopřejeme, ale doma máme možnost vytvořit si vlastní zdravější verzi! Vodová, smetanová, ovocná, s oříšky, čokoládou, jednoduše stačí zapojit fantazii a ve výsledku si jednoznačně pochutnáte více než-li na kupovaném nanuku z obchodu. K vytvoření zmrzliny totiž použijete pouze kvalitní poctivé suroviny bez zbytečných éček, konzervantů a jiných zbytečností. Prodloužená trvanlivost je v tomto případě stejně naprosto zbytečná záležitost, jelikož věřte, že domácí zmrzlina vám v mrazáku ani příliš dlouho nevydrží.

Domácí zmrzlina

Ikea tvořítko na zmrzlinuCo k takové výrobě domácí zmrzliny budete potřebovat? V prvé řadě je dobré si pořídit formičky, do   kterých budete směs plnit. Samozřejmě se dají použít i prázdné kelímky od jogurtu (stačí před naplněním vypláchnout teplou vodou, aby vám šly snadno vyklopit), ale lépe vám určitě poslouží formičky speciálně určené pro výrobu nanuků. Seženete je ve všech domácích potřebách. Vybrat si můžete hned z několika tvarů a materiálů (plast, silikon).  

A teď už k samotné náplni. Ovocné zmrzliny vytvoříme rozmixováním ovoce s vodou, popřípadě 100% džusem. Buďte kreativní! Rozmixujte si zvlášť několik druhů ovoce a následně je na sebe vrstvěte nebo do směsi zamíchejte kousky ovoce a výsledek bude o to zajímavější.

Druhou variantou jsou „smetanové“ zmrzliny. Těch docílíte přidáním tvarohu, zakysané smetany, jogurtu nebo kokosového mléka. Kdo si nedrží štíhlou linii, použije klasickou vysokoprocentní smetanu. Do takových zmrzlin je pak vhodné přidat i igredience navíc jako je kakao, kokos, směs oříšků, kousky hořké čokolády nebo již zmiňované ovoce. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda-li máte upřednostnit zmrzlinu čistě ovocnou či „smetanovou“, vedle nesáhnete ani pokud do formičky navrstvíte obě. Fantazii ani chutím se meze nekladou.

Recept na Míša nanuky

Míša zrmzlinu milují děti, ale i dospělí, a co teprve ty domácí! Výroba je víc než jednoduchá, zabere vám pár minut a už za pár hodin můžete konzumovat tuto nízkokalorickou laskominu do úplného prasknutí. 

Míša nanuky6 zmrzlin:

250g nízkotučného tvarohu ve vaničce

1/2 kelímku zakysané smetany

50g hořké (75%) čokolády

3 lžíce javorového/daltového či jiného sirupu na oslazení

Všechny ingredience kromě čokolády důkladně promícháme a nakonec přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu. Naplníme formičky a dáme na několik hodin do mrazáku. Pak už si jen můžeme pochutnávat na skvělé straciatella zmrzlině.

Od teď už po zmrzlině nepřiberete ani deko!

Autor: Veronika Duží

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru