Blog Online Fitness

Výzva! 6 motivů ke sebezdokonalování
Životní styl

Výzva! 6 motivů ke sebezdokonalování

20.03.2017
Není to jen o cvičení. Pokud chceme vést úspěšný život, musíme pracovat na své osobnosti celkově. Samozřejmě že Fitness je úžasný životní styl, a když ho děláme poctivě a s láskou, sám o sobě nás vede ke spoustě dobrých věcí. Připojte k tomu další zvyky a nápady, jak zdokonalit svůj život a sám sebe – mám pro vás šest návrhů, jak na to!

Online Fitness

Pokud jste schopní zvládat Fitness a cvičíte pravidelně, bude pro vás tohle jednodušší, protože už máte disciplínu a umíte si zorganizovat svůj čas a psychiku. A pokud se vám nedaří najít si pravidelný režim a zapojit se aktivně do životního stylu fitness, tyto rady vám mohou pomoci najít zase kus sebe, víc motivace, vděčnosti a chuti dál tvořit, pracovat a zkoušet!

 

Takže jaké jsou moje tipy pro zlepšení vašeho života? Není to nic neobvyklého, ale ač vám to může přijít samozřejmé a obyčejné, kolik z vás to opravdu denně dělá? Pojďme se na to podívat!

 

1. Dejte si na každý den jeden důležitý úkol

Já vím že většina z nás má povinností až nad hlavu. Můžu dát sebe jako příklad – vedle fitness a pravidelného natáčení se věnuji svým vlastním workoutům a studiu, mám syna, přítele, psa a taneční skupinu, která je sama o sobě zdroj nekonečných projektů a úkolů. A vedle toho další tvůrčí koníčky a zájmy, plus samozřejmě denní starosti a domácnost a vše, co se běžného života týče. Nemám toho málo a prázdných dní v mém diáři je velmi pomálu. Proto sama oceňuji systém jednoho úkolu denně – aneb to, co ten den pokládám za důležité. Nemyslím tím ty specifické věci jako vzít synka k zubaři nebo vylítat psa v parku, to je samozřejmost. Ale zamyslete se nad tím, to už delší čas odkládáte ale víte, že je potřeba to udělat, i když to nehoří. Jak dlouho vám visí ta povolená šnůra na prádlo? Kolikrát jste už zakopli o tu nepotřebnou krabici v komoře? Ta šmouha na stěně by vážně chtěla zamalovat, stejně jako pověsit ten obraz v obýváku nebo konečně odepsat na delší email kamarádce. Každý máme drobnosti které opomíjíme, a které se připomenou jen samy a jen občas, takže na ně rychle zase zapomeneme. Nicméně tohle nás časem jen frustruje a rozčiluje. Napište si na každý den jednu takovou věc, která sice nehoří, ale bylo by dobré, aby byla hotová! Uvidíte že se se sebou budete cítit mnohem spokojeněji.

 

2. Každý večer jednu hodinu relaxujte

Ano já vím, zeptáte se mě „A kde na to mám vzít čas?“ odpovídám „Prostě si ho udělejte!“ Když budete chtít, půjde to. Ne vždy a třeba ne na celou hodinu, ale neříkejte mi, že 20 minut denně nedokážete najít. Když se na to budete už od rána soustředit a počítat s tím, zařídíte si vše tak, že to půjde. Dáte spát dítě, odbydete úklid a v přesně danou dobu (buď „až děti usnou“ nebo pokud je nemáte, dáte si sami svůj pevný čas), budete nachystaní se svým čajem, kávou nebo vínem (o tom jak je sklenka vína dobrá pro zdraví jsem psala zde, doporučuji spojit příjemné s užitečným). I kdybyste začali na těch dvaceti minutách, uvidíte, že pokud si opravdu dokážete denně sednout a na těch pár minut vypnout, udělá to zázraky. Ale tím nemyslím sedět za facebookem nebo koukat na seriál, tím myslím relaxovat! Takže můžete vypnout aktivní meditací jako je tvůrčí činnost, ale tak, abyste to opravdu vnímali jako relax (ne že „toto stejně potřebuju ušít, tak to teda udělám). Nope. Povolené je jen a pouze to, co vás opravdu relaxuje. A pokud to zvládnete, nedělejte vůbec nic. Jen seďte. Pusťte si hudbu. Opřete si hlavu, podložte si nohy a zavřete oči. Nic vám neuteče...

 

3. Napište si zcela jasně své cíle

Co chcete od života? Co chcete od sebe? Větší počet dřepů? Delší výdrž v planku? Více uběhnutých kilometrů? Přestat si kousat nehty? ... může to být opravdu cokoli, co byste chtěli a za co byste na sebe byli pyšní. Napište si to! Jakmile budete mít pevně stanovené cíle, najednou uvidíte i možnosti, jak jich dosáhnout. Nemiřte moc vysoko, je třeba se výzvou motivovat, ne odradit. Když půjdete krůček po krůčku, zvládnete to :-)

 

4. Před spaním si sepište seznam vděčnosti

Věc, kterou vám nemůžu dost doporučit. Jste vděční? A tím nemyslím že řeknete Děkuji když vám někdo podrží dveře, tím myslím – vážíte si toho, co máte? Uvědomujete si všechno to dobré ve vašem životě? Pár dní zpátky jsme s přítelem dávali bezdomovci konzervy jídla pro něj a pro jeho psa. Jste na tom lépe než abyste vybírali popelnice? Máte v lednici něco jídla a víc jak stovku v kapse? Skvělé, tak to jste bohatší než 80% populace! Můžete začít odsud. Napište si 11 odrážek, a každou z nich začněte slovem Děkuji... co bude následovat je na vás. Pokud vážně nevíte, začněte třeba právě tím „Děkuji, že mám gauč, na kterém teď sedím, a ten byt ve kterém je a město, ve kterém se zrovna neválčí.“ Druhý bod – „Děkuji, že jsem natolik zdravý, že se můžu věnovat fitness...“ ... a pokračujte. Pokud začnete jednou jedinou věcí, ty další se budou nabalovat jako sněhová koule. A k čemu je to dobré? To mi řekněte vy, až si to zkusíte. Prvně si to sepište tak, jak vám říkám. A potom mi klidně napište, jaký pocit vám to potom dalo (kontakt na mě je v profilu trenéra, ráda si to přečtu).

 

5. Udělejte tři věci, které vás zajímají

Co vás v poslední době nadchlo? Zkusit si uplést něco z korálků, vyrobit domácí pleťovou masku, vyzkoušet zajímavý účes, zatancovat si nový tanec, domluvit si glamour focení, vyrábět šperky, zajít si jen tak sama na kávu..? Co ve vás probouzí ten pocit „jééé tohle je super!“ ? Najděte to! Pozastavte se nad tím, co vás osloví, a věnujte tomu pozornost! Život není jen o tom mít perfektní make-up, super postavu, uklizený byt, perfektně vyžehlené oblečení nebo dobré známky či prémie v práci. Život je o drobných radostech, kterým musíme věnovat pozornost. Bez nich by to totiž byla jen úmorná dřina prolnutá starostmi a neustálým honěním se za něčím...

6. Sepište si všechny své osobní úspěchy

Ano, každý z nás se umíme ubíjet svými špatnými rozhodnutími, nepodařenými testy a zkouškami, trapasy a vším, co bychom radši zapomněli. Kdybych se vás zeptala na pět nejhorších okamžiků vašeho života, určitě byste mi jich řekli aspoň deset. Ale kdybych se zeptala na deset věcí, za které jste na sebe hrdí, kolik z vás by mi jich řeklo alespoň pět? .... Nejde žít spokojený život, pokud se soustředíme na to negativní a neumíme se docenit, mít se rádi, být se sebou spokojení a věřit si. Soustřeďte se na dobré věci, na to co jste zvládli, projděte si zpětně všechna těžká rozhodnutí které jste udělali ve složitých situacích, a uvidíte, jak stateční jste tenkrát byli! Dívejte se sami na sebe cizíma očima, a uznejte všechny své dobré kroky a silné stránky. Uvidíte, že se vám bude hned žít lépe. Budete klidnější, spokojenější a víc sebevědomí, protože si uvědomíte a uznáte svou sebehodnotu. Udělejte to pro sebe, nikdo jiný to za vás neudělá :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru