Blog Online Fitness

Zákeřný lepek – pravda nebo mýtus?
Rady, tipy, triky

Zákeřný lepek – pravda nebo mýtus?

11.03.2018
V poslední době se na lepek strhla veliká pozornost. Podle některých lidí je lepek příčinou mnoha onemocnění a díky tomu začal být démonizován. Není divu, že se dnes stala bezlepková dieta tak populární. Má však u zdravých osob, které netrpí celiakií své opodstatnění?

 

Co je gluten (lepek)?

Gluten neboli lepek je bílkovina nacházející se v zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Gluten má velmi výhodné vlastnosti, proto je jeho využití v potravinářství tak oblíbené. Váže totiž velké množství vody, umožňuje kynutí těsta a zajišťuje jeho elasticitu a viskozitu.

Gluten se skládá z jednotlivých aminokyselinových frakcí - gluteninů a prolaminů. V pšenici nalezneme prolamin gliadin, v žitu secalin, v ječmeni hordein a v ovsu avenin. Gliadin a další prolaminy jsou odolné vůči enzymatickému rozkladu v trávicím traktu člověka. Tyto frakce procházejí v nezměněné podobě skrze sliznici tenkého střeva a tam u predisponovaných jedinců vedou k aktivaci nežádoucích imunitních reakcí proti lepku a buňkám vlastní střevní sliznice. Dochází tak k poškození střeva a postupnému vymizení klků (drobných struktur zodpovědných za vstřebávání živin), což je příčinou příznaků spojených s konzumací lepku – průjmu, nadýmání, hubnutí, únavy a dalších potíží.

Typy přecitlivělosti na obiloviny

Nejdříve bychom si měli říct, že ne vždy se jedná o celiakii. Reakcí na obiloviny může být hned několik a každá se od sebe odlišuje (včetně léčby).

1. Neceliakální glutenová senzitivita

Neceliakální glutenová senzitivita je poměrně nově odhalené onemocnění se vzrůstající tendencí. Jde o soubor trávicích potíží vzniklých po konzumaci lepku, které nesouvisí s alergií ani celiakií. Nemá autoimunitní ani alergický podklad. Proto k její diagnostice není dostupný žádný specifický sérologický marker. Neceliakální glutenovou senzitivitu poznáme nejlépe tak, že se po vyřazení lepku z potravy zlepší, nebo zcela vymizí symptomy.

2. Celiakie

Celiakie je imunitně zprostředkované onemocnění navozené konzumací lepku u geneticky predisponovaných osob (nesoucích HLA-DQ2 a HLA-DQ8 antigeny). V krevním séru jsou přítomny protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinovým peptidům). Celiakii lze diagnostikovat pouze prokázáním těchto protilátek v krvi a histologickým odběrem.

3. Alergie na pšenici

Alergie na pšenici je imunitně zprostředkovaná, ale prostřednictvím IgE protilátek (protilátky odpovědné za alergickou reakci). Zásadním rozdílem oproti celiakii je to, že dráždivou složkou není lepek, ale může jít o kteroukoliv složku pšeničného zrna. Proto je nutné vyřadit z jídelníčku všechny pšeničné produkty, ne jen lepek.

Vede bezlepková dieta k hubnutí?

Dodnes nedokázala žádná odborná studie, že by vyřazení lepku ze stravy vedlo redukci hmotnosti. K poklesu váhy může sice dojít, ale jen v důsledku vyřazení obilovin a pečiva jakožto bohatého zdroje energie. Pokud tím dojde ke snížení našeho energetického příjmu, budeme hubnout. Pokud si ale budeme kompenzovat hlad při vyřazení sytících obilovin kaloričtějšími pokrmy, povede to k přibývání hmotnosti. Lepek sám o sobě není příčinou nadváhy - tou je pouze nadbytek energie, jednoduchých cukrů a absence pohybové aktivity.

Vyřadit lepek z jídelníčku?

Pokud netrpíte žádným onemocněním souvisejícím s konzumací lepku, je jeho vyřazení ze stravy zbytečné. To, zda jej budete či nebudete jíst, je však zcela na vás. Nezapomínejte, že obiloviny jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny. Pokud budete preferovat celozrnné varianty a budete je konzumovat s rozumem, je to v naprostém pořádku.

 

 

 

Bc. Daniela Krčová

Výživová poradkyně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online Fitness

 

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru