Blog Online Fitness

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 2. týden
Životní styl

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 2. týden

14.09.2018
Dnes se v zářijové výzvě naučíme pozici Prasarita neboli široký stoj rozkročný.

Vítám Tě u druhého týdne jógové výzvy s online fitness! Pokud jsi nestihl/a první týden, nevadí, stačí dosdílet fotky s pozicemi z minulého týdne a můžeš se k nám přidat! 

 

A jak se k nám přidat? Je to snadné! Nafoť se. Fotky vložíš jednotlivě nebo formou koláže na svůj instagramový profil, označíš fotky @onlinefitness a hastag #onlinefitnessjoga . Na konci měsíce vyhlásíme vítěze, který získá členství na onlinefitness.

 

Jde o předklonovou pozici. Během této pozice je důležité aktivovat pánevní dno (mula bandhu) a aktivovat spodní břicho (uddidha bandu). Jedna z nejčastějších chyb v této pozici je, že při jejím praktikování je povolený střed těla a břicho.

V této pozici se skvěle protáhne zadní strana končetin a dolní část zad. Tím že se hlava dostává níže než zbytek těla dochází k prokrvení hlavy a mozku, což má na následek stimulaci mozku, ale také zklidnění a redukci stresu. Dále pozice stimuluje trávení, snižuje potíže se zácpou a plynatostí. Uvolňuje kyčle a dle varianty pozice také ramenní klouby.

! Pozice není vhodná pro osoby trpící vysokým tlakem nebo při výhřezu ploténky.

1. Rovný předklon
Nohy jsou narovnané, paže natažené na zemi, páteř rovná, pohled před sebe, hlava v prodloužení páteře.

2. Hlava na zemi v širokém roznožení

Nohy jsou narovnané (v případě velmi zkrácených hamstringů – zadní strany stehen-buďte opatrní a poslouchejte své tělo a při velkém pocitu tahu kolena radši lehce pokrčte), ruce jsou na šířku ramen pokrčené a temeno hlavy se snažíme dostat na podložku.

3. Přitažení za palce

Nohy jsou narovnané (opět platí, že v případě velmi zkrácených hamstringů – zadní strany stehen-buďte opatrní a poslouchejte své tělo a při velkém pocitu tahu kolena radši lehce pokrčte), z ukazováčku a prostředníčku na ruce uděláme háčky, kterými si chytneme palce u nohou a pomocí rukou se přitáhneme směrem dolů, zapojíme tak silu paží, které se také během pozice tvarují, temeno  se snažíme dostat na podložku.

4. Předklon v širokém stoji s protažením ramen

Propleteme všech deset prstů v úrovni beder a pomalu opatrně spouštíme zápěstí k zemi. Velkým Benefitem této varianty je otevření hrudníku a protažení ramenních kloubů.

5. Rotace

Jednu ruku umístíme na kotník, lýtko, stehno – dle možností..a druhou ruku nasměřujeme vzhůru. Lehce se přitahujeme za spodní ruku a rotujeme za tou horní. Zopakuj i na druhou stranu.

6. Ruce za tělo

Hlava (pokud možno) zůstává na zemi, ruce jdou na zem za nohy.

7. Freestyle aneb na co budeš mít chuť :)
V této pozici je ještě nesčetně dalších možností.. ruce v bok, křížem, za kotníky ze zadní stran atd. Nebo se dá s pozicí hrát a přejít až do stoje na hlavě :) zapoj fantazii a sedmá pozice je jen na tobě.

 


Monika Šotlíková 

Trenérka OnlineFitness.cz

 

Online Fitness

 

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru