Blog Online Fitness

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 3. týden
Životní styl

ZÁŘIJOVÁ JÓGOVÁ VÝZVA S ONLINEFITNESS - 3. týden

21.09.2018
Dnes se v zářijové výzvě naučíme pozici bočního prkna neboli Vasithasána.

Vítám Tě ve třetím týdnu jógové výzvy! Pokud jsi předchozí dva nestihl/a nevadí, můžeš se k nám pořád přidat, jediné co musíš udělat, tak dosdílet pozice z předchozích dvou týdnů.

Je to snadné! Nafoť se. Fotky vložíš jednotlivě nebo formou koláže na svůj instagramový profil, označíš fotky @onlinefitness a hastag #onlinefitnessjoga . Na konci měsíce vyhlásíme vítěze, který získá členství na onlinefitness.

Tento týden se zaměříme na silovou pozici bočního prkna a její varianty pro posílení šikmého břišního svalstva a hlavně středu těla („core“).

 

Pozice bočního prkna zvyšuje sílu středu těla, posiluje paže a rovnováhu. Je důležité pozici provádět na obě strany, díky tomu se pěkně vyvažují stranové disbalance. Pozice není vhodná pokud máte potíže se zápěstím, rameny nebo při syndromu karpálního tunelu – dochází k velkému tlaku na tyto klouby a pozice pak může více uškodit.

 

 

Boční prkno s oporou nohy

Tato pozice je výborná pokud s jógou začínáte a nemáte zatím dostatek síly nebo pokud máte problémy s klouby horní končetiny či rovnováhou.

 

 

Protažení v bočním prknu s oporou

V této pozice se výborně protáhnete do strany, pořád je zde opora v nohou, takže pozice je tak jednodušší.

 

 

Boční podpor s roznožením

Už se jedná o něco těžší variantu než ty předchozí, ale pořád máme oporu obou nohou, takže je síla rozložena na 3 opěrné body.

 

 

Boční podpor

Zde už je plná pozice bočního podporu, horní ruka směřuje vzhůru ke stropu. Pánev pořád tlačíme dopředu,  spodní bok vytahujeme neustále vzhůru, pánevní dno (mula bandha) je aktivní, břicho tlačíme k páteři, ramena od uší. Pohled Směřuje vpřed nebo těžší variantou je nasměřovat pohled na horní ruku.

 

 

Poloviční měsíc v podporu

Z bočního prkna nasměřujeme dlaň horní ruky dolů k zemi, vytáhneme se do dálky za konečky prstů a ještě zintenzivníme vytažení spodního boku vzhůru.

 

 

Boční podpor s jednou nohou vzhůru

Tady už přecházíme do těžší varianty pozice. Tato varianta je již pro pokročilejší praktikanty jógy, kdy je dobře zpevněný střed těla, tělo pružnější a silnější. Přikládám také zjednodušenou variantu, protože naše výzva je pro všechny od začátečníků pro pokročilé.

 


Freestyle :-P

Stejně jako minulý týden nechám poslední variantu pozice na Tobě J fantazii se meze nekladou!


Pokud jsou pozice pro Vás náročné, nevadí, zvolte jakoukoliv alternativu dané pozice. Důležité je vždy poslouchat své tělo, když cítíte, že je pozice už pro dnešek příliš, vraťte se o krok zpátky… na jógu máme celý život. Žijeme ve zrychlené době a všichni chceme všechno nejlépe hned, a vypadat v pozici jako na fotce nejlépe při prvním pokusu a pokud to nejde, rychle věci vzdáváme. Ale v józe je třeba hodně píle a disciplíny a malými krůčky se dostávat k cíli. Jóga není o finální pozici, ale o cestě k ní. Proto dlouhý nádech, výdech a užívejte si to, kde se zrovna nacházíte, protože jste právě přesně tam, kde máte být.  Namaste <3

 


Monika Šotlíková 

Trenérka OnlineFitness.cz

 

Online Fitness

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru