Blog Online Fitness

Zelenina čerstvá, mražená, konzervovaná – která je nejlepší?
Rady, tipy, triky

Zelenina čerstvá, mražená, konzervovaná – která je nejlepší?

08.03.2018
Zelenina se v obchodech vyskytuje v mnoha podobách, ať už jde o čerstvou, mraženou nebo konzervovanou. Každá obsahuje nějaké živiny, ale víme, která je ta nejlepší?

 

Čerstvé plody

Asi byste řekli, že dobře produkty obrané po dozrání budou obsahovat nejvíce cenných živin. Ano, v některých případech mohou, ale není to pravidlem. Rostliny vstřebávají vysoké procento minerálních látek z půdy již v raných fázích růstu. Ovoce a zelenina může tyto živiny syntetizovat dokonce i během dozrávání po sklizni.

Několik studií dokonce naznačuje, že ovoce a zelenina dozrávající až po sklizni, je nutričně srovnatelná s plody, které byly sklizeny již zralé. Výsledný obsah živin závisí na spoustě dalších faktorech – na obsahu minerálií v půdě, sezóně, počasí a způsobu pěstování.

Tepelně upravované plody

Tepelná úprava může zvýšit biologickou dostupnost některých nutrientů. Například pokud povaříme rajčata, dojde k lepšímu uvolnění antioxidačního karotenoidu lykopenu ze slupky. Většinou však při tepelném zpracování dochází ke ztrátám některých vitaminů nejen v důsledku varu, ale i v důsledku vyluhování do vody.

Mražené plody

Pro mražení se používá pouze plně vyzrálá zelenina a ovoce. Ta je pouze minimálně zpracovávána. Nejčastěji se před procesem mražení používá blanšírování, proces okamžitého ponoření plodu do vroucí vody (krátké spaření) a následného ochlazení. Cílem blanšírování je zamezit působení enzymů odpovědných za nežádoucí změny barvy, vůně, chuti a výživových vlastností. Ačkoliv může blanšírování lehce narušit některé molekuly vitaminů, zralé plody obsahují poměrně velké množství vitaminů a výsledný obsah je tak vysoký.

Konzervované plody

Do konzerv se používá rovněž zralé ovoce a zelenina. Rozdíl je však v rozsáhlejším zpracování. Konzervované výrobky jsou navíc také zdrojem konzervantů a dalších nežádoucích látek (například nálev obsahuje často řepný cukr či různé modifikátory). Při konzervování se často používají dusičnany, které minimalizují obsah výživných látek natolik, že rizika převyšují zdravotní benefity ovoce a zeleniny. Některé plechovky mohou být kontaminovány polycyklickými bifenyly, chemikáliemi spojenými s vyšším rizikem rakoviny.

Které plody jsou nejvýživnější?

Samozřejmě ty, které si vypěstujeme na zahrádce. Co se týče konvenčních potravin, každá má své pro a proti. Proto je vhodné střídat různé druhy – jednou čerstvé, jednou mražené, jednou tepelně upravené. Důležité je hlavně to, vůbec ovoce a zeleninu konzumovat.

 

 

Bc. Daniela Krčová

Výživová poradkyně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru