Blog Online Fitness

5 účinných cviků pro krásnější a štíhlejší stehna
Fitness

5 účinných cviků pro krásnější a štíhlejší stehna

17.07.2018
Nohy jsou kamenem úrazu nás žen. Většina z nás je chce zeštíhlit, zpevnit a zbavit se celulitidy. Podívejme se na 5 účinných cviků, které nám pomohou ke krásnějším a štíhlejším stehnům a zároveň k posílení zadečku.

 

Proč cvičit nohy?

Bohužel nedokážeme hubnout pouze lokálně, to znamená, že pokud budeme cvičit jen stehna, abychom ztratili všechen tuk na nohách, tak nám cvičení nohou nemusí 100% pomoci, jelikož naše tělo si samo určuje, odkud bude spalovat tuky. Proč tedy cvičit nohy? Samozřejmě pro větší pevnost, pěkný tvar a podpoření svalů. Stehenní svaly jsou jedny z větších svalů, které na těle máme, a čím máme více svalové hmoty, tím máme rychlejší metabolismus a rychleji spalujeme i samotné tukové zásoby ať už jsou uloženy kdekoliv na těle.

 

Dalším skvělým benefitem cvičení nohou je tvarující se zadek. Pokud pravidelně cvičíme nohy, tak snad u všech cviků zapojujeme i samotný zadek, který se nám bude pomalu a jistě zvedat a kulatit.

 

A do třetice – zmírnění celulitidy! Bohužel celulitida je způsobena mnoha faktory a ne vždy jde se ji úplně zbavit, ale můžeme ji alespoň zmírnit. A cvičení nohou nám může výrazně pomoci, jelikož zvětšující se stehenní svaly nabourávají podkožní tuk v oblasti stehen a dochází k lepšímu prokrvení podkožní části. Detailní popis ohledně celulitidy si můžeme přečíst v článku: Průvodce celulitidou – vše, co o ní potřebuješ vědět! Jak vzniká a jak proti ní bojovat! Kde se dozvíme i další způsoby, jak celulitidu zmírnit.

 

Cviky

Tak jako u všech cviků, tak výrazně dbáme na techniku provedení. Pokud jsme začátečníci, tak je vhodné si důkladně projít video níže a zkusit si dané cviky před zrcadlem, abychom viděli, zda je provádíme správně.

 

 

 

Cviky provádíme plynule za sebou ve třech kolech a s počtem opakování, které jsou uvedeny pro jednotlivé cviky na videu, které si pro nás připravila naše skvělá trenérka Magda. S Magdou se můžete potkávat na lekcích Aerobiku a lekci Bikini Body, která je zaměřena na formování postavy do plavek.

 

 

Úkrok a výkop

Postavíme se rovně, nohy na šířku pánve, a zaujmeme pozici v poddřepu. V poddřepu uděláme úkrok do strany, kdy přeneseme váhu na ukročenou nohu. Následně dáme nohu zpět, narovnáme se a uděláme výkop ze stojné nohy. Celou dobu dbáme na rovná záda, dále nesmí jít kolena před špičky. Nejdříve provedeme opakování na jednu nohu a poté na druhou.

 

Dřepy se závažím

Široce se rozkročíme, do rukou uchytíme závaží, abychom jej měli mezi nohama. Jako závaží můžeme použít činky nebo PET lahve naplněné vodou. S nádechem uděláme dřep, kdy se snažíme tlačit kolena, co nejvíce od sebe. Následně se vracíme s výdechem do rovného postoje, kdy nahoře zatneme na chvíli zadek. Opět dbáme na rovná záda a pevná kolena, která se nám nesmí třepat.

 

Hydrant a výkop

Klekneme si na všechny čtyři, zpevníme střed těla a s nádechem zvedneme pokrčenou nohu do boku, nahoře chvíli vydržíme a s výdechem nohu natáhneme. Následně nohu přikládáme zpět do kleku, ale nepokládáme. Dbáme na rovná záda a zpevněný střed těla.

 

Zvedání nohy

Lehneme si na bok, opřeme se o loket a zpevníme střed těla. S výdechem zvedneme nohu nahoru, kde chvíli vydržíme a pomalu přikládáme zpět do výchozí pozice. Opět nohu nepokládáme a provádíme hned další opakování.

 

Předkopávání

Postavíme se rovně a na střídačku zvedáme kolena, co nejvýše zvládneme. Pravidelně dýcháme. Pokud by rychlé tempo bylo pro nás moc těžké, tak zpomalíme a kolena zvedáme pomalu.

 


Ing. 
Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru