Blog Online Fitness

Průvodce celulitidou – vše, co o ní potřebuješ vědět! Jak vzniká a jak proti ní bojovat!
Rady, tipy, triky

Průvodce celulitidou – vše, co o ní potřebuješ vědět! Jak vzniká a jak proti ní bojovat!

19.05.2018
Máš celulitidu? Nejsi sama! Celulitida trápí téměř 90% žen na celém světě a není to jen problém žen, které jsou nějak při těle. Trápí zkrátka téměř každou z nás. Podívejme se na velký přehled o tomto problému, jak celulitida vzniká, jaké jsou s ní spojené mýty a fakta a samozřejmě hlavně jak její příznaky zmírnit.

 

Co je celulitida?

Celulitidu asi není potřeba moc představovat. Jedná se o hrudkovité útvary na kůži, které jsou způsobeny podkožním tukem. Pro svůj vzhled bývá označována jako pomerančová kůže. Pokud bychom zabředli do odbornosti, tak se můžeme setkat s názvy jako je celulita nebo lipohypertrofie. Celulitida se může vyskytovat na různých částech těla, ale nejčastěji postihuje stehna, zadek, boky a paže. Při celulitidě dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti kůži a vytváří hrudkovitou pokožku. V takto postižených místech často dochází k omezení průtoku krve a lymfy.

 

Celulitida je daleko častější u žen, ale postihuje také muže. Ženy mají tendenci lépe ukládat tuk do podkožních částí těla a většina z nás má tento tuk právě v oblasti dolní poloviny těla. Je až vtipné, jak to příroda ženám zařídila – máme být štíhle a hladké, a proto lépe ukládáme tuk. “Naprosto úžasné, co více si přát?!“

 

Druhy celulitidy

Celulitidu můžeme rozdělit do třech kategorií, které se rozdělují podle závažnosti.

 

1. stupeň - mírný

První stupeň celulitidy je opravdu mírný, nejedná se o pravidelné hrbolovité útvary, ale spíše tenké pruhy, které mírně vystupují. Většinou si na stehně nalezneme kolem 4 takovýchto útvarů.

 

2. stupeň – střední

Pokožka je mírně pokrytá hrboly, které jsou mírně kulatějšího tvaru, prohlubně jsou výraznější, než u prvního stupně. Většinou se objevuje od 5 – 10 útvarů.

 

3. stupeň – závažný

Pokožka je hustě pokrytá hrboly, které jsou velmi hluboké a výrazné. Objevuje se více, než deset hrbolovitých útvarů.

 

Proč celulitida vzniká?

Přesné důvody vzniku nejsou zatím známy, jelikož za celulitidou stojí mnoho faktorů, které ji mohou spustit. Mezi tyto faktory se řadí například obezita, nedostatek pohybu, nedostatek spánku, genetika, nevhodná strava, kouření, sedavé zaměstnání, špatný pitný režim, atd.

 

Hormonální faktory a věk

Hormony a věk hrají pravděpodobně důležitou roli při vytváření celulitidy. Estrogen, inzulín, thyroidní hormony a prolaktin jsou často důvodem, proč vzniká celulitida. Předpokládá se, že s přibývajícím věkem dochází k tvorbě celulitidy, jelikož ženám pomalu ubývá estrogen. Dále dochází k menšímu průtoku krve v pojivových tkáních pod kůží a tuk se v těchto oblastech snáze drží. Nižší cirkulace krve znamená také méně kyslíku v postižených oblastech, což vede k nižší produkci kolagenu v kůži a dochází k horší pružnosti kůže.

 

Genetické faktory

Celulitidu můžeme bohužel zdědit. Některé geny ji mohou spustit, i když se nejedná přímo o nějaký celulitidový gen, tak máme v naší DNA zabudované, jak rychlý metabolismus máme, jak a kde se nám ukládá tuk, a také jak se prokrvují jisté části našeho těla. To vše může spustit celulitidu.

 

 

Strava a životní styl

Lidé, kteří jedí mnoho nezdravého tuku, sacharidů a soli, a naopak mají málo vlákniny a pohybu, tak budou mít pravděpodobně větší sklon k celulitidě. Životní styl také ovlivňuje její výskyt. Několik vědeckých studií zjistilo, že kuřáci jsou opět náchylnější k výskytu celulitidy. Stejný případ platí i pro časté konzumenty alkoholu.

 

Další faktor, který může pomoci k rozvoji celulitidy je stahovací prádlo. Sice v něm vypadáme štíhlejší, ale bohužel zamezíme průtoku krve v postižených oblastech, a tím celulitidu můžeme zhoršit, pokud stahovací prádlo nosíme často.

 

Mýty okolo celulitidy

Kolem celulitidy jsou nejrůznější mýty, které bývají většinou úplnými hloupostmi. Podívejme se na nejznámější mýty.

 

Celulitida je způsobená toxiny v těle

Některé potravinové doplňky proti celulitidě hlásají, že je důležité očistit tělo od toxinů. To je sice pravda, ale bohužel celulitidu to nezmírní. Celulitida vzniká kvůli nedostatečnému prokrvení pokožky, a kvůli usazování tuku pod kůží. Toxiny s ní nemají nic společného a kupovat tyto přípravky jsou většinou vyhozené peníze.

 

Celulitidu mají pouze tlustí lidé

Opět lež jako věž. I štíhlý člověk může mít celulitidu. Je pravdou, že celulitida téměř vždy doprovází nadváhu, jelikož tělo ukládá přebytečný tuk nejčastěji do partií, kde vzniká celulitida. Těm se pak nedostává dobrého prokrvení a celulitida je na světě. Avšak tohle se může stát i štíhlým lidem, kteří mají špatnou genetiku a ta trocha nadbytečného tuku, který máme všichni, tak se ukládá právě do stehen a hýždí. Další věc, která tento mýtus potvrdila, je to, že u lidí s nadváhou je celulitida daleko více viditelná, jelikož se většinou jedná o závažnější typy celulitidy.

 

 

Zajímavost: Některé modelky Victoria secret, které správně trénují, správně jedí, nepodléhají téměř žádným zlozvykům, tak mají celulitidu. V časopisech to neuvidíme, jelikož existuje retuš a na přehlídkách celulitidu také nevídáme, jelikož jsou modelky nalíčené – ano i na stehnech.

 

 

 

Kardio zmírňuje celulitidu

Kardio celulitidu nezmírňuje. Kardio nám pomáhá spalovat tuky, a tím hubnout. Tento mýtus vznikl proto, že když hubneme, tak se celulitida pomalu ztrácí, avšak kardio s tím nemá moc společného – až na to hubnutí. Pokud se chceme celulitidy zbavovat účinněji, než čekat až dojde na tuk na zadku, tak je vhodné posilovat problémové partie. Tím posílíme svaly, které budou pomalu vytlačovat tuk pod kůži pryč.

 

Zpevňující krémy a krémy proti celulitidě

Opět reklamní tah, který je snad nejrozšířenějším mýtem vůbec. Vídáme jej téměř všude, v časopisech, na internetu a hlavně v televizi. Bohužel krémy nám nepomohou odstranit celulitidu. Bylo provedeno mnoho studií, které se tímto problémem zabývaly a všechny vycházejí negativně. Pozitivní výsledky byly pouze u krémů, které obsahují retionidy (retinol), avšak celulitida byla zmírněná pouze dočasně.

 

Typy pro léčbu a zmírnění celulitidy

Existují terapie, které slibují odstranění celulitidy, ale bohužel žádná z nich zatím nebyla potvrzena vědeckým výzkumem, avšak tyto terapie sice nemají jako důkaz úplné odstranění, ale mají pozitivní výsledky pro zlepšení.

 

Medicínské terapie

Celulitida je světovým problémem, tudíž bylo vyvinuto mnoho medicínských terapií, které slibují zmírnění nebo úplné odstranění celulitidy. Vždy když výrobci přijdou s novou terapií, tak se vědci pustí do zkoumání, zda terapie splňuje to, co slibuje. A bohužel vědecké výzkumy většinou sliby výrobců vyvracejí a vědci se shodují v tom, že zatím nebyla vyvinuta žádná terapie, která by trvale a úplně odstranila celulitidu. Její tvorbu máme bohužel v genech, a pokud těmto genům nějak nezabráníme, tak se nám celulitida bude tvořit. To však neznamená, že bychom ji neměli řešit, jelikož ji můžeme výrazně zmírnit, že bude sotva viditelná. Podívejme se společně na několik známých terapií pro “odstranění“ celulitidy.

 

Akustická vlnová terapie

Jedná se o terapii, která používá ruční stroj k přenosu zvukových vln. Vlny rozbíjejí podkožní tuk na menší části, které se pak rovnoměrněji rozprostřou, a celulitida není tak výrazná. Je většinou nutné tuto techniku opakovat, jelikož naše tělo si po čase vytvoří nové tukové zásoby.

 

Laserová léčba

Léčba laserem může zlepšit celulitidu minimálně na jeden rok, pak si většinou opět tělo vytváří nové tukové zásoby. Tato metoda probíhá tak, že se vloží malá laserová sonda pod kůži a ta následně vypaluje a rozbíjí kožní tkáň. Pokožka je tím stimulovaná, více prokrvená a dochází k větší tvorbě kolagenu.

 

Karboxyterapie

Při této terapii dochází k zavedení plynu oxidu uhličitého pod kůži, který naruší tukové váčky. Uvádí se, že celulitida může zmizet na delší dobu. Bohužel tato metoda je poměrně bolestivá a doprovázená modřinami.

 

Endermologie

Jedná se o hloubkovou masáž s vakuovým zařízením, které zvedá pokožku a měla by narušovat tuková propojení. Bohužel tato metoda má velice sporné výsledky a nelze ji označit za nějakou tutovku.

 

Laserová liposukce

Laserová liposukce odstraňuje malé množství tuku z problémových partií. Avšak pokud zásadně nezměníme svůj životní styl, tak nám liposukce nepomůže. Tělo bude ukládat tuky stále stejně.

 

 

Přirozené zmírnění celulitidy

Právě jsme si probrali různé terapie, které bývají poměrně finančně nákladné a často také bolestivé. Bohužel žádná z nich není na 100% účinná. Nyní se podíváme na snadnější způsoby, jak zmírnit celulitidu.

 

Správná váha

Pokud nebudeme mít v těle nadbytek tuku, tak nám to sice nezajistí na 100% hladká stehna, ale celulitida by měla být pouze v nejmírnější fázi. Je tedy důležité, abychom dodržovali správnou životosprávu, jedli zdravě, pravidelně a v menších porcích. Měli bychom pít hodně vody a pravidelně se hýbat.

 

Masáže

Masáže jsou velmi účinné pro zmírnění celulitidy, jelikož masáží prokrvíme pokožku. Pokud masáže budeme provádět pravidelně ráno a večer, tak zamezíme ukládání tuků pod pokožku problémových partií. Masáž provádíme vždy s hydratačním mlékem nebo krémem, aby nedošlo k podráždění kůže. Nebojíme se přitlačit, naopak je to žádoucí. S masírováním vždy začínáme od kolene a postupujeme směrem nahoru. Návod, jak masírovat nalezneme na obrázcích. Kroky 1-4 provádíme vždy po dobu jedné minuty. Krok 5 provádíme zhruba půl minuty.

Krok 1.

Krok 2.

Krok 3.

Krok4.

Krok 5.

 

Masáž můžeme podpořit také speciálními masážními kartáči, které mají malé hroty. Pokožka se tak lépe prokrvuje a nabourávají se spojení mezi tuky.

 

Posilování

Jak již bylo řečeno, tak posilování také napomáhá zmírnit celulitidu. Nejen že posilováním zpevníme problémové partie, spálíme přebytečný tuk, ale hlavně posílíme svaly na stehnech, které se začnou mírně zvětšovat, což stačí k tomu, abychom nabourali propojení podkožního tuku. Tato metoda je sice zdlouhavější, ale nejzdravější, nejlevnější a bezbolestná. Dalším plusem je to, že budeme mít krásně vytvarovaný zadek a nohy.

 

Doporučujeme cviky proti celulitidě, které můžeme vidět na obrázcích níže. Cviky bychom měli cvičit pravidelně, nejlépe alespoň 2x týdně.

 

Cviky provádíme ve 3 kolech.

20x výpady do strany (20x levá, 20x pravá)

20x most

20x výpady dozadu našikmo (20x levá, 20x pravá)

10x výstupy na židli (10x levá, 10x pravá)

 

Pokud bychom nezvládli uvedený počet opakování, tak snížíme počet opakování na polovinu a postupně budeme přidávat. Pokud je naopak trénink pro nás snadný, tak si polovinu opakování přidáme. Pokud by nám zásobárna cviků nestačila, tak se přihlásíme na lekci Dokonalý zadeček nebo Břicho Zadek Nohy.

 

Výpady do strany

Začínáme v rovném postavení, zpevníme střed těla a s nádechem uděláme levou nohou úkrok do strany, kdy přeneseme váhu na levou nohu. Dbáme na to, abychom měli rovná záda, pohled směřuje nahoru a koleno nejde před špičku. S výdechem se vracíme opět do výchozího postavení. Nejprve odcvičíme jednu nohu a poté druhou.

Most

Lehneme si na zem, pokrčíme nohy a s výdechem zvedneme pánev a trup nahoru, kde chvíli vydržíme. S nádechem spouštíme zadek zpět dolů, ale úplně jej nepokládáme na zem.

Výpady dozadu našikmo

Postavíme se rovně, zpevníme střed těla a s nádechem uděláme krok dozadu a našikmo, aby se naše noha dostala šikmo za nohu stojnou. S výdechem se vracíme do výchozí pozice. Opět si dáváme pozor na rovná záda, pohled směřuje vzhůru a koleno nejde před špičku. Odcvičíme počet opakování na jednu nohu a poté na druhou.

Výstupy na židli

Nachystáme si židli, kterou opřeme o něco nehybného (zeď, skříň atd..), aby nám nepodjela. S výdechem položíme levou nohu na židli a vytáhneme se na ní nahoru i druhou nohou. Narovnáme se, nadechneme se a s výdechem sestoupíme dolů nejdříve pravou nohou a následně levou. Postavíme se před židli rovně a výstup opakujeme opět levou nohou. Nejdříve provedeme opakování na jednu nohu a poté na druhou.

 

Boj s celulitidou je během na dlouhou trať. Je tedy důležité dbát na náš životní styl, kterým celulitidu můžeme výrazně zlepšit.

 

Shrnutí:

- Pravidelně cvičit

- Jíst zdravé jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu

- Pít hodně vody

- 2x denně masírovat postižená místa

- Jíst vitamíny, které podporují tvorbu kolagenu

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Lahodná cesta ke zdraví: Šest důvodů, proč jíst ovoce
Ovoce posiluje náš imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zlepšuje paměť a dodává tělu krásu. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které pomáhají k celkovému zdraví našeho těla. V tomto článku se dozvíte, proč bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru