Blog Online Fitness

7 minutové cvičení stačí ke spálení 100 kalorií
Fitness

7 minutové cvičení stačí ke spálení 100 kalorií

05.10.2021
Znáš frázi: ,,1 hodina z tvého dne jsou pouhé 4%.“? Podle ní bys měla každý den zvládnout hodinu cvičení, avšak u mnohých z nás je realita zcela jiná. Cvičit hodinu je samozřejmě vždy lepší, ale pokud nestíháš, stačí i pouhých 7 minut. Přijde ti to moc krátké na to, aby to byla pravda? Pokračuj ve čtení.

 

Bez ohledu na to, jak máš zaneprázdněný den, pravděpodobně si ve svém nabitém programu najdeš 7 minut času. Shodou okolností bylo zjištěno, že cvičení o vysoké intenzitě s vlastní váhou, které trvá pouhých 7 minut, je dostatečně účinné, aby se dalo považovat za celodenní cvičení. Studie byla publikována odborníky z Human Performance Institute v Orlandu v časopise ACM''s Health and Fitness Journal.1

 

Aby bylo cvičení dostatečně účinné, je potřeba vysoké intenzity, trénink lze přirovnat k HIIT cvičení. Zmíněná studie sledovala muže a ženy během intenzivního cvičení a zjistila, že spálili průměrně 15 kalorií za minutu, což je průměrně 105 kalorií během 7 minut. Avšak tento údaj je orientační a neplatí pro všechny stejně.

 

Kolik kalorií spálíme, závisí na několika faktorech, včetně:

- hmotnosti (čím více vážíme, tím více spálíme)

- intenzitě (těžší dynamické cviky jsou intenzivnější, než posilující statické cviky)

- věku (spalování kalorií se s věkem často snižuje kvůli snížení fyzické aktivity)

- pohlaví (muži mívají často rychlejší bazální metabolismu než ženy a obecně spalují rychleji)

 

Malá zajímavost: Při přečtení posledního bodu si jistě říkáš, že to ženy mají opět těžší. Nezoufej! Podle Českého statistického úřadu obezita ohrožuje 18,5 % Čechů, z toho téměř 20 % mužů a 18 % žen, mírnou nadváhou trpí 47 % mužů a 33 % žen. Ano, máme to sice těžší, ale podle statistiky, na sobě více makáme, než chlapi!

 

Jak sestavit 7 minutový trénink?

Jak jsme již zmínili výše, mělo by se jednat o cvičení o vysoké intenzitě podobné HIITu. Ale nezoufej, nemusíš nic složitého vymýšlet, stačí se přihlásit na lekci 7-minutovky, kterou máme 2x týdně v našem rozvrhu.

 

 

Výhody 7 minutového cvičení na Online Fitness

  • Je časově velmi nenáročné, jelikož 7 minut si najde opravdu každý. Tento krátký trénink lze zvládnout například hned ráno, než začne tvůj den, vstaneš jen o 10 minut dříve. Nebo jen můžeš zvládnout během polední přestávky.
  • Nepotřebuješ žádné složité vybavení, bohatě si vystačíš se židlí, podložkou a pitím.
  • Lekci 7-minutovky můžeš zařadit do své běžné tréninkové rutiny, jednoduše ji přidej navíc k takovému pohybu, který ráda děláš.
  • Lekce je vedena kvalifikovanými českými trenéry, které mají cvičení promyšlené a vždy ti dají pořádné do těla.
  • Cviky, které se na lekci cvičí jsou vždy vysvětleny tak, aby je zvládl i úplný začátečník.
  • 7-minutovka ti pomůže se snáze dostat do kalorického deficitu a přinese ti radost a dobrý pocit ze cvičení za pouhých 7minut 

 

Ing. Kateřina Škrlová, Ph.D. 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

1 7 Minute Workout | Download. ACSM | The American College of Sports Medicine [online]. Copyright © [cit. 05.09.2021]. Dostupné z: https://www.acsm.org/blog-detail/acsm-certified-blog/2019/09/19/7-minute-workout-download

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru