Blog Online Fitness

Jak správně dělat výpady vzad?
Fitness

Jak správně dělat výpady vzad?

27.08.2016
Cvičíme hodně a cvičíme rádi, ale děláme to správně? Jak máme dýchat, a které svaly zatínat, aby cvičení mělo největší efekt? Pojďme se dnes podívat na jeden z nejlepších cviků pro zvednutí zadečku – VÝPADY!

Online Fitness 

Výpadů je několik druhů, dopředu, dozadu, do boku, do kříže a možná ještě několik dalších. Ve všech případech zapojuje výrazně nohy a zadeček, ale právě výpady dozadu mají největší efekt pro nadzvednutí zadečku.

 

 

Nedělat chyby!

Při výpadu vzad je velmi důležité, aby záda zůstala rovná s pánví. Nepředkláníme se dopředu ani dozadu. Dále je velmi důležité, aby koleno přední nohy nešlo před špičku, pak je na koleno vyvíjen velký tlak a po nějaké době může začít bolet a to rozhodně nechceme. Zadní nohu dáváme dozadu do takové vzdálenosti, abychom udrželi balanc. Vůbec nevadí, pokud jsme začátečníci, a náš výpad není nijak široký, časem se to jistě zlepší. ALE! Musíme si dávat pozor, aby přední noha zůstávala nejlépe v pravém úhlu mezi lýtkem a zadní stranou stehna. Pokud máme zkrácené svaly a pravého úhlu nedosáhneme, tak opět nevadí, úhlem může být i větší, než pravý úhel. Problém nastává, pokud úhel zmenšujeme, jelikož pak se různě křivíme a koleno nám utíká před špičku.

 

 

Dýchání a zapojení svalů

Dýchání při cvičení je velmi důležité, jelikož nám pomáhá správně zapojit svaly a hlavně při správném dýchání je cvičení o krapek snazší. Pokud si při nějakém cviku nejsme jisti, jak správně dýchat, tak výdech provádíme vždy v těžší fázi cviku. U výpadů je to tedy, když jdeme z pokleku směrem nahoru.

Dolů – nádech

Nahoru – výdech

 

Online Fitness 

Dá se předpokládat, že při správném zatnutí svalů je daný cvik více efektivní. U výpadů dbáme na to, abychom měli stále zatnuté bříško, což nám pomáhá udržet balanc a tělo v rovné pozici. Dále když jsme v pokleku, tak se snažíme zadeček opět zatnout, chvíli vydržet a povolit. Při návratu do rovného postoje zadeček zase na chvíli zatneme.

 

Shrnutí výpadů vzad

- záda jsou v rovině s pánví

- koleno nejde před špičku

- dolů nádech

- nahoru výdech

- stále zatnuté bříško

- v konečných pozicích zatnout zadeček

 

Pokud si stále nejsme jisti, jak správně provádět výpady nebo jiné cviky na zadeček, tak se nezapomene přihlásit na lekci dokonalý zadeček, kde nám pravidelně trenérka Aleks objasňuje cviky právě na zadeček!

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru