Blog Online Fitness

Jak zhubnout pomoci chia semínek? 2. díl – Jak začlenit chia do jídelníčku
Zdravě v kuchyni

Jak zhubnout pomoci chia semínek? 2. díl – Jak začlenit chia do jídelníčku

29.11.2016
V minulém dílu o hubnutí s chia semínky jsme si ukázali několik základních tipů, které nám pomohou s redukcí váhy. Dnes se podíváme na to, jak začlenit chia semínka do našeho jídelníčku, abychom neměli hlad a přešly nás chutě na nezdravé věci.

Online Fitness

 

 

Minulý díl o chia semínkách naleznete zde.

 

Pokračování základních pravidel chia plánu:

- Bílkoviny: K úspěšnému hubnutí patří dostatek bílkovin, které nalezneme ať už v mase, tak i například ve fazolích, ořechách, tofu, sóje a samozřejmě v chia semínkách.

 

- Dostatek zeleniny: Zelenina je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, které naše tělo potřebuje k správnému fungování metabolismu. Zelenina by měla být jako příloha ke každému jídlu.

 

- Pozor na ovocné šťávy: Většina z nás si řekne, že ovoce je plné vitamínů, a proto bychom jej měli konzumovat v neomezeném množství. Bohužel ovoce obsahuje spoustu ovocného cukru, který je pro lidské tělo v rozumné míře prospěšný, ale nic se nesmí přehánět. Pokud neustále pijeme ovocné šťávy, a to především ty kupované, které obsahují ještě více cukru, jelikož se výrobci snaží o co nejlepší chuť, tak pravděpodobně nabereme kila navíc. Domácí ovocné šťávy bychom se měli dopřávat s mírou.

 

Online Fitness

 

Začlenění chia semínek do jídelníčku

Pokud chceme úspěšně zhubnout, tak musíme dodržovat správný životní styl, protože bez něj nám chia semínka nepomohou ani po kilech. Dodržovat správný jídelníček je z počátku velice obtížné, jelikož snížíme porce jídla, vyřadíme bílý cukr, a veškeré nezdravé pochutiny, které tělo bylo zvyklé. Naše tělo je v šoku a dožaduje se navrácení těchto nezdravých jídel. A pak je to už jen o tom, zda máme silnou vůli odolávat chutím a falešnému hladu. A zde přicházejí na řadu chia semínka, která nám pomohou od těchto projevů.

 

Fáze 1.

Je potřeba, aby si naše tělo zvyklo vůbec na tyto semínka, jelikož je to extra porce vlákniny, kterou jsme předtím nedodávali. Někteří z nás si mohou zvyknout okamžitě i na kila těchto semínek, ale jiným to zase může trvat déle. V první fázi začneme tedy pomalu a s mírou. První fáze trvá 14 dní, kdy v malém množství přisypáváme chia semínka k běžným jídlům.

 

K snídani, obědu a večeři přidáme vždy ½ lžíce chia semínek. A po jídle vše zapijeme velkou sklenicí vody. Chia semínka nemají žádnou výraznou chuť, a tudíž by neměly nijak ovlivnit chuťově jídlo.

 

Fáze 2.

Po uplynulých 14ti dnech, by si naše tělo už mělo zvyknout na tyto semínka a my můžeme navýšit dávkování. Zároveň už nyní uvidíme první výsledky konzumace chia semínek. Budeme se cítit zdravější, budeme mít silnější nehty a vlasy, a pravděpodobně i na váze budeme o něco lehčí.

 

Druhá fáze bude trvat 4 týdny, kdy přidáváme ½ lžíce chia semínek k snídani, svačince, obědu, svačině a večeři.

 

Fáze 3.

Tato fáze je finální a zůstáváme v ní po takovou dobu, dokud nedosáhneme požadované hmotnosti. Opět navyšujeme obsah semínek, a to na přibližně 45g za den. Toto množství nám zajistí, že nebudeme mít mezi jídly hlad a neměly by se dostavovat už žádné chutě na nezdravá jídla.

 

K snídani, obědu a večeři přidáme 1 lžíci chia semínek. K dopolední svačince a odpolední svačině přidáme ½ lžíce.

 

Závěrem

V příštím článku o hubnutí s chia semínky si ukážeme příklad jídelníčku, pro jednotlivé fáze hubnutí.

 

Chia recepty:

 

Mandlová dobrota

1 lžíce chia semínek

1,5 šálku neslazeného mandlového mléka

1 lžíce mandlového másla

Dle chuti med nebo stévie

 

Vše smícháme a rozmixujeme. Pokud chceme, můžeme ještě přidat pár kapek mandlového nebo vanilkového aroma. Tento koktejl se hodí jako snídaně nebo svačinka.

 

Proteinové kuličky

1 šálek arašídového másla (může být i mandlové, sezamové, atd.)

¼ šálku vypeckovaných datlí

¼ šálku holandského kakaa

3 lžíce chia semínek

1 lžíce kokosového oleje

1 lžička skořice

Špetka soli

 

Vše smícháme a rozmixujeme do hladké hmoty, ze které lze vytvořit kuličky. Následně vytvoříme kuličky a necháme přes noc v lednici. Kuličky můžeme před umístěním do lednice obalit v kokosu nebo jiných semínkách.

 

 

PS: Bez pohybu nic nefunguje!

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru