Blog Online Fitness

Proč cvičit jógu?
Fitness

Proč cvičit jógu?

27.08.2018
Důvodů proč cvičit jógu bych našla stovky, ne-li více. Cesta k józe je velmi individuální, někoho k józe přivede snaha zlepšit zdraví či kondici, jiného zvědavost atd. Jóga je v dnešní době hodně populární a poslední dobou zaznamenává obrovský „boom“. Pokud zrovna zvažuješ, začít s praktikováním jógy, tak už neváhej a začni. Tady je několik důvodů proč…

Budeš mít krásné tělo

Jedním z největších účinků jógy jsou její pozitivní účinky na tělo. Jóga působí na tělo jako komplex, během praktikování jógových asán (pozic) je třeba zapojit celé tělo, žádný sval se prostě nemá šanci schovat.  Jóga je tedy výborné kompenzační cvičení, kdy se posilují oslabené svaly a současně protahují ty zatuhlé, zkrácené. Pravidelným praktikováním jógy vznikají pevné štíhlé dlouhé svaly, které krásně formují celou postavu. Pokud je tvým cílem shodit nějaká kila, tvarovat postavu, nebo pokud dáváš přednost energičtějšímu cvičení, doporučuji si vybrat dynamické styly jógy (ashtanga, vinyasa flow, power jóga apod.). Pokud s cvičením úplně začínáš nebo hledáš spíše zklidnění, doporučuji pomalejší a jemnější formy jógy (jin jóga, hatha, kundalini…). Ať už si vybereš jakoukoliv formu jógy, výsledky se na Tvé postavě brzy objeví.

 

Budeš mít fungující tělo

Ještě větší vliv má jóga na tělo v úrovni, kterou na první pohled nevidíme.  Skvěle působí na trávící, hormonální, nervový, lymfatický a oběhový systém. Pravidelným praktikováním vhodných pozic umí jóga vyřešit spoustu zdravotních problémů. Je vědecky dokázáno, že pravidelné praktikování jógy zlepšuje imunitu a zrychluje metabolismus. Hormonální jóga (a nejen ta) pak perfektně dává do pořádku hormonální systém jak žen, tak i mužů a umí vyřešit spoustu problémů na této úrovni. Praktikování celkově rozproudí dění v celém těle, takže účinky jógy jsou opravdu až „kouzelné“. Takže jóga tvé tělo udělá krásné a ještě k tomu bude skvěle fungovat.

Perfektně se uvolníš

Každý žijeme neustále v nějakém napětí, ať už více či méně. Stres je tichým zákeřným zabijákem dnešní doby, stojí za příčinou spousty onemocnění a jiných problémů. Jóga pomáhá uvolňovat napětí v celém těle a nejen ve „ztuhlých svalech“. Praktikování jógy vyžaduje pozornost na přítomný okamžik a to je neskutečně osvobozující. Chvíli nemyslet na to co bylo, co ještě musím dneska udělat a co všechno mě vlastně čeká zítra. Během jógy jsi pouze TY, tvé TĚLO a tvůj DECH. Naučíš se na chvíli zastavit a užít si „tady a teď“.

 

Naučíš se dýchat

Bez dechu není život. První věc, kterou na světě uděláme je dlouhý hluboký nádech… Poslední věc, kterou na světě uděláme, je dlouhý hluboký výdech. Dech provází celý náš život, přesto dneska většina lidí zapomíná dýchat. Vlivem stresu, špatného držení těla atd. zapomínáme dýchat…Kdy naposledy jsi se zastavil/a a zhluboka nadechl/a? Hádám, že už to nějakou dobu bude. Na józe, ač to tak zprvu nevypadá, není důležitá daná pozice, ale dech…celá jógová praxe je řízená dechem. Často jen správné dýchání úplně odstraní chronickou bolest zad, migrény, potíže se spánkem . . . 

 

Získáš novou motivaci a spousta zábavy

Byť jóga není o soutěžení ani srovnávání, ale přeci jen každý máme nějaký cíl. Ať už je to úleva od bolesti zad, shození nějakého kila navíc nebo jen zvládnutí náročné pozice.  Ve chvíli, kdy máme nějakou motivaci, snadněji se nám u nějaké aktivity zůstává. A když pomalu přichází vysněné výsledky, ten pocit je úžasný a to rozhodně stojí za to.  Navíc jóga Ti nabízí spoustu možností, ať už hledáš zklidnění a uvolnění nebo naopak nějakou pořádnou energetizující „makačku“ jóga všechno tohle nabízí. Pozic a variací je nekonečno, takže praxe může být absolutně různorodá. S jógou tedy brzy dosáhneš svých cílů a ještě si užiješ spousty zábavy.

 

Vymyslela bych spoustu dalších benefitů a důvodů proč cvičit jógu, ale teď už dost chvalozpěvů.   Jestli jsem Tě ještě nepřesvědčila, tak dojdi na lekci a najdi si své vlastní proč.

 

 


Monika Šotlíková 

Trenérka OnlineFitness.cz

 

Online Fitness

 

 

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru