Blog Online Fitness

Seriál: Nejlepší cviky pro hruškovitý typ postavy – Charakteristika hrušky a cviky na horní polovinu těla
Fitness

Seriál: Nejlepší cviky pro hruškovitý typ postavy – Charakteristika hrušky a cviky na horní polovinu těla

13.08.2018
Tělo každé z nás je jiné a náš typ postavy je předurčen geny. V tomto článku se zaměříme na hruškovitý typ postavy a především na to, jaké cviky zvolit pro horní polovinu těla.

Jaká je ideální postava?

Ideální typ postavy, který chce většina z nás, jsou přesýpací hodiny, kdy máme větší poprsí, úzký pas a mírně větší boky a zadeček. Tento typ postavy je relativně souměrný a i když přibereme pár kilo navíc, tak stále vypadáme dobře, jelikož se nám tuk rozprostře do typicky ženských partií. Bohužel tento typ postavy nemáme všechny! Ale nemusíme zoufat, jelikož se k němu můžeme přiblížit vhodným cvičením na určité tělesné partie.

 

Charakteristika postavy

Typ postavy hrušky je charakteristický úzkou vrchní části těla, ale širokými boky a větším zadečkem. Tento typ postavy musíme mít v genech, ale často se tyto geny projeví, pokud máme sedavé zaměstnání a nemáme dostatek pohybu. S větší spodní částí těla přichází často také celulitida. Jak omezit celulitidu se dozvíme v článku: Průvodce celulitidou.

Na co se zaměřit?

Milé hruštičky, abychom se přiblížily k postavě přesýpacích hodin, tak musíme posilovat, ale zároveň i shazovat přebytečné kilogramy. Je tedy důležité si sestavit správný a vyvážený jídelníček, který budeme dodržovat, a bude podporovat naše hubnutí. Bohužel nelze hubnout lokálně, a naše tělo si samo určí, odkud bude tuk odbourávat. U hruškovité postavy dochází k odbourávání tuku v oblastech dolní poloviny těla, až spíše později a jako první budeme hubnout pravděpodobně v prsou a pase. Je to sice mrzuté, ale pokud vytrváme ve cvičení a jídelníčku, tak dojde i na boky a zadek.

 

Vzhledem k tomu, že máme větší spodní polovinu těla, tak ji nebudeme výrazně zatěžovat posilováním se závažím, ale budeme cvičit převážně s vlastní váhou těla. U horní poloviny těla to bude přesně naopak, a pokud zvládneme, tak se pokusíme vzít si do rukou nějakou tu činku (láhev s vodou).

 

Cviky

Máme úzký hrudník, ke kterému působí naše boky až nepřiměřeně velké. A proto se zaměříme na posílení horní poloviny těla. Trénink odcvičíme ve 4 kolech.

 

Pullover

Lehneme si na zem, pokrčíme nohy, do rukou uchopíme závaží a ruce napneme nad hrudník. S nádechem pomalu pokládáme ruce za hlavu, ale nepokládáme je úplně na zem, chvíli vydržíme v krajní pozici a s výdechem zvedáme ruce pomalu zpět.

 

Opakování: 4 kola, 20 opakování

Výkruty

Zaujmeme pozici ve vzporu, zpevníme střed těla a stáhneme zadek. Do rukou uchopíme činky a s výdechem se vytočíme do strany, abychom měli zcela napnutou ruku. Chvíli vydržíme ve výchozí pozici a s nádechem spustíme ruku zpět. Nejdříve provedeme opakování na jednu ruku a následně na druhou. Pokud by pro nás byl výkrut moc těžký, tak závaží odložíme a pohyb provádíme jen s vlastní vahou.

 

Opakování: 4 kola, 10 opakování (na jednu stranu).

Zvedání paží

Postavíme se rovně a mírně se rozkročíme. Zpevníme střed těla, uchopíme závaží a s výdechem zvedneme paže. Chvíli vydržíme a pomalu pokládáme paže zpět. Pokud nezvládáme cvik se závažím, tak jej odložíme, pevně stiskneme pěsti a provádíme pohyb pouze se zataženými pěstmi.

 

Opakování: 4 kola, 20 opakování

Kruhy

Lehneme si na zem, uchopíme závaží do rukou a dáme ruce podél těla a nadechneme se, s výdechem upažíme ve vodorovné poloze a chvíli vydržíme a zároveň se nadechneme. Opět s výdechem dáme ruce za hlavu, vydržíme, nadechneme se a jdeme zpět po stejné dráze. Měli bychom vytvořit rukama kruh.

 

Opakování: 4 kola, 20 opakování

Tyto cviky nám pomohou se zpevněním zad a poprsí. Zároveň posílíme zádové svaly, které dodají našemu hrudníku opticky širší vzhled a naše boky nebudou tolik vyčnívat.

 

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru