Blog Online Fitness

Velký fitness přehled s 10 tipy jak být fit bez diet
Rady, tipy, triky

Velký fitness přehled s 10 tipy jak být fit bez diet

18.06.2018
Hubnutí není žádná věda, ale v současné době máme k dispozici tolik informací, že nevíme, kterým věřit a které naopak ignorovat. A přesně proto přinášíme velký fitness přehled s 10 tipy pro efektivní hubnutí bez diet.

Tip 1: Hlavně začít

Abychom začali vůbec hubnout, tak se k tomuto kroku musíme rozhodnout. Rozhodnutí musí vycházet čistě z našeho přesvědčení, že opravdu zhubnout chceme. Pokud bychom hubli z jiného důvodu, než vlastního přesvědčení, tak pravděpodobně selžeme.

 

Tip 2: Vypočítat si kalorický příjem

Kalorický příjem nám pomůže se lépe orientovat v potravinách, které bychom měli konzumovat. Abychom efektivně hubli, tak je důležité se dostat do kalorického deficitu, kdy máme více pohybu, než přijímáme potravou. Podrobný návod, jak si vypočítat kalorický příjem nalezneme v tom článku: Jak si vypočítat kalorický příjem?

 

Tip 3: Správný poměr živin

Pokud již známe svůj kalorický příjem, tak je důležité, abychom jej naplnili vhodnými potravinami, které nám dodají dostatek makroživin. K základním makroživinám se řadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Měli bychom konzumovat zhruba 1,5-2g bílkovin na 1kg váhy, 2g sacharidů na 1kg váhy a 0,5g tuku na 1kg váhy. Veškeré potřebné informace o bílkovinách, tucích a sacharidech najdeme v článku: Není kalorie jako kalorie.

 

Tip 4: Správné sacharidy a glykemický index

Sacharidy můžeme rozdělit do dvou velkých skupin, a to na komplexní sacharidy a cukry. Komplexní sacharidy jsou tvořeny mnoha strukturními jednotkami, a to způsobuje, že se v těle spotřebovávají daleko pomaleji, než jednoduché cukry. Pomalé vstřebávání komplexních sacharidů způsobuje to, že se nám rychle nezvedne hladina cukru v krvi a my pak nemáme chutě a falešný hlad. Hodnota glykemického indexu nám určuje právě to, jak rychle se sacharidy vstřebávají. Čím je číslo glykemického indexu nižší, tím pomaleji se sacharidy vstřebávají. Více o sacharidech si můžeme přečíst v článku: Nebojíme se sacharidů! Přehled a rozdíly mezi komplexními sacharidy a cukry.

 

Tip 5: Pravidelnost

Stále ohraná písnička, bez které štíhlé nebudeme. Nedostatek jídla nutí naše tělo, aby neustále ukládalo do zásob to, co náhodou sníme. Pokud dáme tělu pocit, že se nemusí o jídlo strachovat, tak nebude tolik ukládat do tuků a bude více spalovat. Měli bychom mít zhruba 5 menších jídel denně.

Tip 6: Snídaně

Každý den.  Přes noc probíhají v našem těle regenerační pochody, které nás oslabují. Zdravou a vydatnou snídají ráno, dodáme tělu potřebnou dávku energie a nastartujeme metabolismus.

 

Tip 7: Chystat si jídlo

Aby bylo naše hubnutí opravdu efektivní, tak je důležité se na něj připravit neboli vše nakrabičkovat. Pokud si nachystáme jídlo na několik dní dopředu, tak se nám nestane to, že bychom jídlo vynechali, jelikož vždy u sebe budeme mít krabičku. Dále je více pravděpodobné, že neselžeme a nesáhneme po ničem nezdravém, jelikož nebudeme muset vymýšlet, co zrovna sníst.

 

Tip 8: Pořádný trénink

Pohyb bychom měli mít každý den, ale pomalá procházka s pejskem po parku, kolečkové brusle s ukecanou kamarádkou, nebo koupaliště s dětma, to vše sice pohyb je, ale ne zrovna tvrdý. Jedná se o pohyb oddechový. 3x týdně bychom si měli dopřát opravdu tvrdý trénink, po kterém budeme vůbec rádi, že ještě dýcháme. 3x týdně si také dopřejeme oddechový trénink, kdy pohyb sice vykonáváme, ale spíše tak nějak relaxačně a hlavně pro zábavu. Poslední den z týdne bychom si měli vyhradit pro sebe samotné, a nejlépe pro sezení s nohama na stole a nic nedělat.

 

Tip 9: Podpořit hubnutí

Hubnutí můžeme podpořit nejen pohybem, ale také potravinami, které napomáhají zrychlení metabolismu. K takovým potravinám se řadí například chilli, zelený čaj, citrusy, lesní plody, ořechy a mnoho dalších potravin. Pokud tyto potraviny zařadíme pravidelně do jídelníčku, tak nám půjde hubnutí o malinko lépe.

 

Tip 10: Vhodné oblečení a investice do krásy

Všechny chceme být krásné, proto také formujeme své postavy. Můžeme mít postavičku dokonalou, ale pokud budeme mít špatnou pleť, poškozené vlasy i nehty nebo se budeme oblíkat do oblečení, které nám nesluší, tak bohužel nebudeme spokojené. Je tedy důležité do sebe investovat. Pokud nemáme zrovna peněz na rozdávání, tak si na něco pěkného jednoduše našetříme. Pěkné oblečení, kvalitní make-up nebo výživná maska na vlasy nám samotným udělá radost, a také budeme o něco zase krásnější.

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru