Blog Online Fitness

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #1 – Princip sacharidů
Životní styl

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #1 – Princip sacharidů

22.03.2017
Štíhlé tělo v plavkách, to chceme všechny. Cvičíme jak pomatené, 3x týdně, 4x týdně a někdy i 5x týdně, výsledky sice nějaké máme, jsme pevnější, pružnější a výkonnější, ale stále to není ono! A může za to jen jediný záporák = jídelníček! Podívejme se na způsob stravování, ve kterém si můžeme dopřát i sladkosti a přesto stihnout sexy tělo do plavek.

Online Fitness

 

Proč to hubnutí jde tak pomalu? Jídelníček!

Mít vyvážený jídelníček je skvělý způsob, jak shazovat kila, pokud máme velkou nadváhu, například když měříme 170 cm, vážíme 110 kilogramů, nemáme velkou lásku k pohybu a hubnutí nám nic moc zatím neříká. Ano, v takovém případě je vhodné mít stravu, která má vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků. A to jen proto, abychom to nevzdali po 2 dnech.

 

Pro všechny ostatní zdravé ženy je vyvážený jídelníček vhodný zejména pro udržování své váhy, kdy zamezíme přibírání a možná něco málo za ten měsíc zhubneme. Ale co když chceme hubnutí urychlit a to stále v mezích našeho zdraví? Přejdeme na nízkosacharidovou stravu.

 

Ach ty sacharidy

Sacharidy, to je složka potravy, která je téměř ve všem, a přitom jí tělo k životu nutně nepotřebuje. Sacharidy využíváme jako zdroj energie, pro naše tělo je tato složka potravy relativně snadno stravitelná bez většího energetického výdeje. Nízkosacharidové stravování je zaměřeno na to, že ve svém jídelníčku omezíme tyto sacharidy. „No jo, ale z čeho pak bude brát naše tělo energii?“ To je první otázka, která většinu z nás napadne, přitom odpověď je tak snadná: No přece z tuků!

 

Je to tak, naše tělo umí rozkládat tuky, které pak využívá jako formu energie. I když si to většina z nás neuvědomuje, tak to všichni víme, a to díky cvičení. Když cvičíme nebo máme pravidelný pohyb a relativně zdravě se stravujeme, tak pomalu, ale jistě něco zhubneme. Důvodem hubnutí je to, že se pohybujeme, tudíž naše tělo potřebuje více energie. Nejdříve začne tělo využívat pro zdroj energie sacharidy, které jsme snědli v daný den, jakmile je spálí (cca po 20 minutách pohybu, záleží na množství sacharidů v daný den), tak se pustí do tuků (cca 20 – 60 minuta pohybu). Po zhruba hodině intenzivního pohybu, naše tělo začne spalovat bílkoviny ze svalů, které jsou pro něj na rozklad velmi složité, a našemu tělu se do toho jednoduše nechce. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?

 

Co se stane, když omezím sacharidy?

Omezením (NIKOLIV úplným vyřazením) sacharidů v jídelníčku, to našemu tělíčku trochu ztížíme, jelikož jakmile bude potřebovat zdroj energie, tak v našem těle se ho bude nacházet pouze málo ve formě sacharidů a tělo bude nuceno sáhnout do tuků. V konečném efektu budeme hubnout i při běžných činnostech, a pokud k tomu přidáme i pohyb, tak efekt bude maximální!

 

A co ty sladkosti?

Vážně do této diety spadají i sladkosti a jiná nezdravá jídla, a dokonce nám budou napomáhat k dalšímu hubnutí tuků. Jak je to vůbec možné?

 

Říka se tomu cheat day, neboli podváděcí den, kdy jíme vše, co jen chceme – čokoládu, brambůrky, hranolky, hamburgery,… Tento skvělý den je 1x za týden a následuje po 6 dnech nízkosacharidového stravování a je nutné, aby proběhl. Naše tělo neuvěřitelně přizpůsobivé a za těch 6 dní si zvykne spalovat tuky v určitém měřítku. Jakmile tělu dodáme hromadu sacharidů, tak bude v šoku. A o to nám jde, jelikož i když se naše tělo rychle přizpůsobí téměř všemu, tak to stále není okamžité přizpůsobení. 6 dní spalovalo tuky a sedmý den bude také spalovat tuky, akorát náš mozek mu řekne, že jíme více, a potřebujeme rychleji trávit, rozkládat a nakonec vyloučit. Takže tělo bude potřebovat více energie na všechny tyto činnosti, a je navyklé brát energii z tukových zásob = Hubneme s čokoládou v puse!

A to není vše!

 

Opět naše tuky dojedou na to, že tělo se nepřizpůsobí okamžitě. Tělo následující 1 – 2 dny po podváděcím dnu, funguje stále v režimu rychlejšího trávení, na které spotřebovává značné množství energie, které bere opět z tuků, protože sacharidy už v těle ve větším množství nemá. Ideálním případem pro naše spalování by bylo mít podváděcí den i 2x do týdne, ale žlučník, játra a ledviny by nám zřejmě za tyto časté šoky moc nepoděkovaly. Avšak pokud podvádíme pouze jeden den v týdnu, tak se veškeré naše orgány zvládnou s touto bombou vyrovnat.

 

Nízkosacharidové stravování je skvělým nástrojem pro hubnutí a ztrátu tělesného tuku. V dalším článku na toto téma se společně podíváme na hlavní důvody selhání při tomto způsobu stravování.

  

 

Články v sérii:

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #1 – Princip sacharidů

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #2 – Proč selžeme a jak to řešit?

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #3 – Jak to vypadá v praxi?

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #4 – Výsledky po 1 měsíci


   

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru