Blog Online Fitness

Zhubni do léta! Nízkosacharidovka #2 – Proč selžeme a jak to řešit?
Životní styl

Zhubni do léta! Nízkosacharidovka #2 – Proč selžeme a jak to řešit?

22.03.2017
Všichni víme, že pro úspěšné hubnutí je důležitý správný jídelníček, který podpoří naše cvičení a hlavně rychlost spalování tuků. Nízkosacharidové stravování je skvělý nástroj, který nám pomůže zhubnout přebytečný tuk, a to i se sladkostmi v jídelníčku.

 

Online Fitness

V minulém článku o nízkosacharidovém stravování jsme si objasnili, k čemu naše tělo využívá sacharidy, zda je opravdu potřebujeme a proč můžeme u tohoto druhu stravování dlabat i sladkosti. Celý článek najdeš zde.

 

   

 

Když je to tak snadné, proč nejsme všichni hubení?

Zní to snadně, ale až tak snadné to bohužel není. Začátky tohoto stravování nejsou zrovna lehké, jelikož naše tělo se tomu brání. Je pro něj snazší brát energii ze sacharidů, než z tuků, takže se nás snaží donutit, abychom se k sacharidům vrátili. A většina z nás to bohužel udělá. A to z několika důvodu, které pociťujeme v prvních dvou až třech týdnech tohoto stravování.

 

Důvod 1. – Cukr je droga

Již jsme o tom psali. Cukr působí na náš mozek jako droga. Jakmile ho z jídelníčku vyřadíme, tak se ho bude dožadovat a bude nám posílat všemožné chutě na čokolády, sladké pečivo, bonbony a dokonce i na druhy sladkostí, které nám vlastně ani moc nechutnají. Při nízkosacharadové dietě budeme pociťovat zhruba už druhý nebo třetí den chutě na sladkosti.

 

Řešení

Zde je nutné mít silnou vůli! Stále si opakovat, že pokud vydržím, tak je reálné, že shodím i 4 kilogramy za měsíc. Nezní to skvěle? Jen dva měsíce a místo 75 kg můžu mít 67 kg, možná i méně. Pokud tato motivace nezabere, tak si pořídíme skvělé kalhoty, které budou o číslo menší, než aktuálně máme. Teď je sice nezapneme, ale pokud zvládneme vydržet, tak za měsíc si je oblečeme.

 

A pak jsou tady další triky na zahnání chutí, jako je vypít sklenku vody, vyčistit si zuby, zhluboka dýchat a motivovat se novým tělem nebo se jít projít.

 

Důvod 2 – Tělo protestuje

Jeden z hlavních důvodů, proč tento způsob stravování vzdáme je nespolupráce našeho tělíčka. Jak už bylo zmíněno, tak tělo se nám bude bránit. Nechce rozkládat tuky, když sacharidy jsou snazší. Tahle nespolupráce se projeví především únavou. Naše tělo jednoduše trucuje a moc dobře ví, že když jeden nebo dva dny bude s dolováním energie stagnovat, tak to naše zdraví nijak neohrozí. Tyhle první dny, kdy začínáme, jsou nejtěžší v tom, že se cítíme jako vyžvýkaná žvýkačka, nic se nám nechce, nemáme na nic náladu, je nám zima a nejraději bychom jen seděli a koukali do zdi.

 

Řešení

Nenechat se tím zaskočit, stále si uvědomovat, proč tomu tak je. V tomto případě hraje velkou roli naše psychika. Když naše tělo trucuje, tak mu to můžeme krásně vrátit a to pohybem. Zní to sice jako šílenost, ale nejlepším lékem na tento typ únavy, je pohyb! Naše tělo nehrozí své zdraví jen tak z trucu, takže jakmile mu dáme impuls k potřebě větší dávky energie, tak do těch tuků prostě sáhne a tu energii vydoluje.

 

Pokud jsme ale úplně mrtví, a zvládáme první dny opravdu špatně, tak po splnění veškerých nutných životních úkolů, jdeme prostě “spát“. Než si lehneme do postele, tak máme pocit, že bychom usnuli i ve stoje jako kůň, ale jakmile si lehneme, tak většinou ani neusneme, maximálně na pár minut. To je jasným znakem toho, že unavení vlastně ani nejsme. Po tomto krátkém šlofíku tedy zase vstaneme a pustíme se do nějakého pohybu.

 

Důvod 3 – Vážení, vaření, přemýšlení

Chceme velkou změnu našeho těla, musíme nejdříve udělat velkou změnu našich návyků. Abychom dodržovali nízký příjem sacharidů, tak je nutné vědět, které potraviny můžeme jíst a které ne. V prvních dnech nás tedy bude čekat neustálé vážení a studování obalů, abychom věděli, kolik čeho jíme. Je také vhodné si začít připravovat jídlo doma, protože jakmile nás přepadne hlad, tak z denního menu v restauraci se jen těžko vybírá jídlo, které obsahuje hlavně bílkoviny a tuky.

 

Řešení

Řešením je malá kuchyňská váha a trochu volného času, kdy si jídlo připravíme do krabiček, například na tři dny dopředu. Dalším skvělým pomocníkem jsou kalorické tabulky, které najdeme na internetu. Lze do těchto chytrých prográmků zapsat vše, co se chystáme sníst a ony nám vypočtou kalorie, bílkoviny, tuky i sacharidy. V konečné fázi se rychle naučíme, co jíst a kolik čeho můžeme.

 

Důvod 4 – Stereotyp

Jíme převážně potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků, kterých zase tak moc není. Takže naše jídlo se stává rutinou a přijde nám, že jíme pořád jedno a to samé. Koho by to bavilo jíst stále vajíčka, maso a zeleninu?

 

Řešení

Většina z nás je v podobném stereotypu, aniž bychom si to uvědomili. Pokud si doma vaříme, tak většinou točíme přibližně 10 jídel dokola, pokud navštěvujeme restaurace, tak si podvědomě opět objednáváme podobná jídla. Opět se tedy jedná o naší psychiku. Řešením tohoto problému je hledání nových nápadů na vaření. Internet je nízkosacharidových jídel plný, jen my většinou nevíme, jak je najít. Zkusme hledat PALEO recepty. Paleo je také druh stravování, který se inspiroval stravou pračlověka. V té době nebylo možné skočit do krámu pro těstoviny z pytlíku. Bylo k dispozici pouze maso a některé druhy ovoce a zeleniny. Plus se Paleo vyhýbá z velké části také mouce (hlavní zdroj sacharidů), ale o Paleu zase až někdy jindy. Každopádně spousta lidí se tomuto druhu stravování aktivně věnuje a přidávají na internet spousty receptů, které jsou zaměřeny na bílkoviny a tuky. Kdo hledá, najde!

 

Důvod 5 – Po podváděcím dnu jsem přibrala

Nějaké ty kilogramy nahoru po podváděcím dnu jsou úplně běžné. Žena dokáže nabrat po takovém dnu i 3 – 5 kilogramů. Ale vůbec to neznamená, že bychom se vrátili opět na začátek. Kolísání váhy je zcela normální a většinou se jedná pouze o zavodnění, které se do zhruba 48 hodin zase upraví a my bychom měli mít podobnou váhu jako před podváděcím dnem.

 

Řešení

Neřešme to! Váha je pouze číslo, které je snadno proměnlivé a nemusí jej měnit pouze jídlo. K nárůstu váhy stačí menstruace, stres, trénink a podobně. Nijak se tím neznepokojujme a dejme přednost měření obvodu našeho těla, než váze.

 

Nyní známe nejčastější důvody, proč se nám nepodaří tento druh stravování dodržovat, a také víme, jak tyto problémy vyřešit, a proto se v příštím článku podíváme podrobně na samotný průběh nízkosacharidového stravování.

 

 

Články v sérii:

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #1 – Princip sacharidů

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #2 – Proč selžeme a jak to řešit?

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #3 – Jak to vypadá v praxi?

Stravování, se kterým zhubneš do léta! Nízkosacharidovka #4 – Výsledky po 1 měsíci

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru