Blog Online Fitness

Poznej své tělo: Hamstringy! TOP 4 cviky na hamstringy a zadek
Fitness

Poznej své tělo: Hamstringy! TOP 4 cviky na hamstringy a zadek

09.10.2018
Hamstringy jsou stehenní svaly, které jsou u žen velmi přehlížené. Přitom se jedná o jedny z větších svalů v našem těle. Podívejme se k čemu je tato skupina svalů důležitá a na trénink, který nám je pomůže posílit.

 

Hamstringy obecně

 

Jedná se o skupinu svalů, které nalezneme na zádní části stehen. Jsou právě ty partie, kde se většině žen tvoří celulitida. Hamstring se skládají ze tří svalů: dvojhlavý sval stehenní, poloblanitý a pološlašitý sval. Tyto svaly jsou funkčně velice důležité, jelikož nám umožňují pohyb nohy v koleni. Pokud tyto svaly dostatečně neposilujeme, tak riskujeme poranění kolene a menisku.

 

 

Hamstringy jsou pro ženy důležité především proto, že se jedná o jedny z větších svalů našeho těla. A jak již víme, tak čím více svalové hmoty máme, tím máme rychlejší spalování a metabolismus. Jednoduše řečeno, rychleji hubneme. Hamstringy jsou přesně ty svaly, které chceme posilovat, pokud chceme zmírnit projevy celulitidy. V neposlední řadě by nás také mohlo zajímat to, že právě hamstringy nám pomáhají k rychlejšímu běhu. Pokud se tedy věnujeme běhání a chceme být rychlejší, tak bychom měli opět posilovat zadní stranu stehen.

 

Trénink

 

 

Kmity s nataženou nohou

Lehneme si na zem, nohy dáme na židli, zvedneme pánev tak vysoko, aby bylo tělo vodorovně s hrudí, a jednu nohu dáme nataženou nahoru. V této pozici kmitáme pánví pár centimetrů dolů a nahoru. Nepokládáme zadek na zem.

 

Zvedání zadečku

Lehneme si na zem, nohy dáme na židli, zvedneme pánev a zpevníme střed těla. Zadek dáváme nahoru a dolů. Zadeček nepokládáme na zem, ale jdeme těsně nad ní.

 

 

Výkopy

Lehneme si na zem, nohy dáme na židli, nadzvedneme zadeček těsně nad zem a uděláme výkop jednou nohou, kdy nadzvedneme pánev. Nohu se snažíme dostat, co nejdále k hlavě. Při návratu do výchozí pozice, tak zadeček nepokládáme na zem. Stále máme zpevněný střed těla.

 

Přítah kolene

Lehneme si na zem, nohy dáme na židli, zvedneme pánev tak vysoko, aby bylo tělo vodorovně s hrudí, a na střídačku přitahujeme koleno k hrudi. Noha je stále ohnutá a pánev držíme ve vodorovné poloze s hrudí. Celou dobu máme zpevněný střed těla.

 

 

Další články ze série Poznej své tělo:

  


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru