Blog Online Fitness

Poznej své tělo: Šikmé břišní svaly! 4 účinné cviky pro jejich zpevnění
Fitness

Poznej své tělo: Šikmé břišní svaly! 4 účinné cviky pro jejich zpevnění

25.11.2018
Kdo by nechtěl úzký pas? Všichni ho chceme, ale dopracovat se k němu chce celkem dost úsilí, a to nejen ve stravě, ale také ve správném cvičení a posilování. Podívejme se na šikmé břišní svaly, které mají výrazný vliv úzký pas.

 

Šikmé břišní svaly neboli musculus obliquus abdominis, jsou svaly, které se nacházejí pod žebry a táhnou se až ke kyčelní kosti. Můžeme je rozdělit na vnitřní a vnější. Vnější šikmé břišní svaly začínají u žeber a upínají se ke kyčelní kosti, naopak vnitřní šikmé břišní svaly začínají úponem u kyčelní kosti a vedou ke třem posledním žebrům. Funkce šikmých břišních svalů je velmi důležitá, jelikož nám dovolují nejrůznější rotace v pase a uklánění do stran.

Úzký pas

Obecně s břišními svaly jsou spojeny mnohé mýty, které nám říkají, že pokud budeme stále cvičit břišní svaly, tak budeme mít ploché bříško a úzký pas. Bohužel to není tak snadné. Posilování břišních svalů, ať už přímých, tak šikmých, je vždy k užitku. Břišní svaly nám napomáhají ke správnému držení těla a ke správnému umístění vnitřních orgánů. Bohužel nám výrazně nepomohou k plochému bříšku, pokud máme v této partii tukové zásoby. Tento tuk musíme nejdříve shodit správnou stravou a pravidelným pohybem, následně se posilování břicha vyplatí dvojnásobně, jelikož začneme mít pekáč buchet.

 

Pokud máme dobrou genetiku pro budování svalové hmoty, tak posilujeme šikmé břišní svaly jen zlehka především se svou vlastní vahou. Pokud bychom cvičili šikmé břišní svaly výrazněji, tak to bude mít vliv na náš úzký pas, bohužel tento vliv nebude moc pozitivní, jelikož svaly začnou sílit, a náš pas opticky taky.

 

 

Trénink na šikmé břišní svaly

Naše trenérka Magda, kterou můžete vídat na lekcích Aerobiku a Bikini body, kde nám dává pořádně zabrat, si připravila 4 účinné cviky na šikmé břišní svaly. Trénink odjedeme po 10 opakováních na jednu stranu každého cviku a ve 3 kolech.

 

 

 

Diamantový přítah

Lehneme si na záda, zvedneme nohy, dáme kolena od sebe, ale špičky k sobě. Ruce dáme za hlavu a s výdechem se nadzvedneme a snažíme se dostat pravý loket k levému koleni. Stále dbáme na to, abychom měli bedra na zemi a nezvedali je. Pohyb vychází pouze z horní části těla.

 

 

Přítah na 1 nohu

Lehneme si na zem, pokrčíme levou nohu a pravou zvedneme. Ruce dáme za hlavu, s výdechem se nadzvedneme a snažíme se dostat levý loket k pravému koleni. Stále dbáme na to, abychom měli bedra na zemi a nezvedali je. Pohyb vychází pouze z horní části těla.

 

 

Nůžky

Lehneme si na zem, zvedneme obě nohy a snažíme se je mít stále propnuté. Ruce dáme za hlavu a s výdechem se nadzvedneme a horní části těla jdeme do pravé strany, současně pokládáme levou nohu k zemi, ale nepokládáme ji úplně na zem. Stále dbáme na to, abychom měli bedra na zemi a nezvedali je. Pohyb vychází pouze z horní části těla.

 

 

Kris Kros

Lehneme si na zem, zvedneme obě nohy, dáme je od sebe a snažíme se je mít stále propnuté. Ruce dáme za hlavu, s výdechem se nadzvedneme a horní části těla jdeme do levé strany, současně překřížíme nohy tak, aby pravá noha byla nahoře a levá šla pod ní. Stále dbáme na to, abychom měli bedra na zemi a nezvedali je. Pohyb vychází pouze z horní části těla.

 

 

 

Další články ze série Poznej své tělo:

  


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru